Ernest Louis de Hesse și de Rin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Marele Duce Ernst Ludwig de Hesse)
Ernest Louis
Mare Duce de Hesse și de Rin
Date personale
Născut25 noiembrie 1868(1868-11-25)
Darmstadt
Decedat (68 de ani)
Langen
ÎnmormântatRosenhohe, Darmstadt
PărințiLudovic al IV-lea, Mare Duce de Hesse
Prințesa Alice a Regatului Unit
Frați și suroriPrințul Friedrich de Hesse
Prințesa Irene de Hesse
Prințesa Victoria de Hesse
Marea Ducesă Elisabeta Fiodorovna
Maria de Hessa-Darmstadt[*]
Alix de Hessa-Darmstadt Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha
Eleonore de Solms-Hohensolms-Lich
CopiiPrințesa Elisabeth
Georg Donatus, Mare Duce de Hesse
Prințul Ludovic
Cetățenie Marele Ducat Hessa Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
desenator[*]
poet
aristocrat[*]
compozitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriMare Ducele
prinț
Familie nobiliarăCasa de Hesse-Darmstadt
Mare Duce de Hesse și de Rin
Domnie13 martie 1892-1918
PredecesorLudovic IV
SuccesorMarele Ducat s-a abolit

Ernest Louis Charles Albert William (germană Ernst Ludwig Karl Albert Wilhelm), (25 noiembrie 1868 - 9 octombrie 1937) a fost ultimul Mare Duce de Hesse și de Rin din 1892 până în 1918.[1] În familie i se spunea Ernie.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Ernest Louis a fost al patrulea copil și primul fiu al Marelui Duce Ludovic al IV-lea și al Prințesei Alice a Regatului Unit, fiica reginei Victoria și a Prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha. A fost fratele mai mare al Alexandrei de Hesse, țarină a Rusiei, soția țarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

Când Ernest Louis avea cinci ani, fratele lui mai mic Friedrich a murit. Cei doi băieți se jucau în dormitorul mamei lor când Friedrich a căzut de la fereastra balconului. Nu a fost o distanță mare, și la început, Friedrich părea doar agitat. Cu toate acestea, el suferea de hemofilie, iar căzătura i-a provocat o hemoragie cerebrală. A intrat în stare de inconștiență și a murit.

În 1878, o epidemie de difterie i-a lovit pe toți copiii familiei, cu excepția Prințesei Elisabeta care era în vizită la bunica paternă, Elisabeta a Prusiei. La 16 noiembrie, mezina familiei, Prințesa Maria, a murit de difterie. Alice a păstrat secretă moartea Mariei față de ceilalți copii timp de câteva săptămâni, până ce Ernest Louis a cerut vești despre sora lui. Băiatul a fost copleșit de durere când mama sa i-a dezvăluit moartea lui May. Vrând să-și aline fiul, Alice l-a sărutat, deși nu avea voie să atingă bolnavii. În câteva zile, Alice s-a îmbolnăvit și ea, iar la 14 decembrie a murit de difterie. Moartea mamei lui l-a afectat pe Ernest Louis pentru tot restul vieții sale.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 19 aprilie 1894 Ernest Louis s-a căsătorit cu verișoara lui primară, Prințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha ("Ducky"), la Coburg, o căsătorie încurajată de bunica lor, regina Victoria. Căsnicia nu a fost una fericită, din cauza diferențelor de temperament, cât și a presupusei lui homosexualități. Au avut doi copii:

  • Prințesa Elisabeta de Hesse și de Rin (1895-1903), care a murit de febră tifoidă la vârsta de opt ani.
  • Un fiu care a murit la naștere, la 25 mai 1900.

În ciuda problemelor lor conjugale, regina Victoria nu le-a îngăduit să divorțeze. După moartea reginei, au putut divorța la 21 decembrie 1901.

Ernest Louis s-a recăsătorit la Darmstadt la 2 februarie 1905, cu Prințesa Eleonore de Solms-Hohensolms-Lich cu care a avut doi fii:

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „EX-RULER OF HESSE DEAD IN GERMANY; Grand Duke Ernst Ludwig Was Ousted in 1918 After Reign Paised for Its Wisdom”. The New York Times. . p. 29. Accesat în .  Paid subscription required to read the full article.

Vezi și[modificare | modificare sursă]