Marea Galileei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marea Galileei
Lacul Tiberiada, Lacul Ghenizaret
270
Marea Galileei
Administrație
Țară/Țări Israel
Geografie
Coordonate Coordonate: 32°50′N 35°35′E / 32.833°N 35.583°E / 32.833; 35.58332°50′N 35°35′E / 32.833°N 35.583°E / 32.833; 35.583
Tip Lac natural
Suprafața lacului 166 km²
Altitudine -209 m
Lungime 21 km
Lățimea maximă 13 km
Adâncime maximă 43 m
Volum 780 milioane m³
Hidrografie
Râu afluent Iordan
Sea of Galilee.jpg
Vedere din satelit

Marea Galileei (cunoscută și ca Lacul Tiberiada, și Lacul Ghenizaret, Lacul Kinneret, Marea Tiberiadei, în limba ebraică: ים כנרת, în limba aramaică: بحيرة طبرية), este un lac de apă dulce, situat în nord-estul Israelului, la vest de Înălțimile Golan. După Războiul de șase zile din 1967, Siria s-a retras de pe malul de nord-est al lacului, care de atunci se află în totalitatea sa în jurisdicția statului Israel. Prin bazinul său, a cărui întindere pe direcția nord-sud măsoară 21 km, curge Iordanul.

Suprafața lacului este de 166 km².

Nume[modificare | modificare sursă]

Numele actual al bazinului, Lacul Tiberiada, sună destul de puțin cunoscut pentru majoritatea turiștilor. Dar, la auzul numelui de "Ghenizaret" (în ebraică Ginossar) cei mai mulți fac legătura cu lacul pomenit în Biblie, Luca 5:1.

Acest rezervor de apă, care poartă și alte denumiri (Marea Galileei,Yam Kinneret în ebraică), figurează la loc de cinste în mai multe episoade biblice. Numele arab contemporan al Lacului Tiberiada este "Bahr Tabariya".

Istorie[modificare | modificare sursă]

Lacul Tiberiada este situat în nord-estul Israelului. Ținutul deluros din preajma acestui bazin este relativ slab populat. În trecut însă, aici au existat orașe înfloritoare care întrețineau schimburi comerciale cu aproape întreaga lume cunoscută la vremea respectivă. Pe malurile lacului, se intersectau principalele artere comerciale de transport ale Orientului Apropiat. Nu este de mirare că unele dintre așezările antice au ajuns să fie menționate în Biblie. Până în ziua de astăzi, dintre ele a supraviețuit numai Teverya (Tiberias). În apele Mării Galileei a fost descoperit, în 1986, un vas de pescuit vechi de 2.000 de ani, pe care se presupune că însuși Iisus Hristos ar fi pășit și i-ar fi îndemnat pe apostolii Petru și Andrei să fie „pescari de oameni”[1].

Geografie și hidrografie[modificare | modificare sursă]

Adâncimea Lacului Tiberiada nu este impresionantă (până la 43 de metri), dar oglinda apei se află la 209 m sub nivelul mării, în Valea Iordanului. În epoci geologice îndepărtate, bazinul făcea parte din Marea Mediterană, care se întindea de la marginea nordică a teritoriului Israelului contemporan până la pământurile aflate la aproximativ 64 km sud de Marea Moartă.

Climă[modificare | modificare sursă]

În regiunea lacului, clima este subtropicală, cu temperaturi medii multianuale de +14 °C în luna ianuarie și de +28 °C în luna august.

Economie[modificare | modificare sursă]

Lacul Tiberiada este important din punct de vedere economic, mai ales datorită bogăției speciilor de pești din apele sale. Pe malurile lui trăiesc, de asemenea, în număr mare, cufundari, pelicani, broaște țestoase și raci de apă dulce.

Sistemul complex de canale de irigații face posibilă cultivarea bananierilor, a curmalilor și a viței de vie.

Turism[modificare | modificare sursă]

Vizitatorii, care poposesc pe malurile Lacului Tiberiada (Tiberias), caută, fără excepție, urme și locuri legate de viața și de învățăturile lui Iisus Hristos, așa cum sunt ele descrise în Biblie. Cartea sfântă menționează că aici Iisus i-a îndemnat pe Petru și pe trei alți apostoli să devină "pescari de oameni". După înmulțirea miraculoasă a pâinii și a peștilor, cu care a hrănit 5.000 de oameni în apropiere de Betsaida, Isus le-a poruncit discipolilor să traverseze apa pentru a ajunge la Capernaum. În timpul călătoriei, un vânt a luat cu asalt lacul, speriindu-i de moarte pe discipoli care, fiind pescari cu experiență, știau prea bine ce pericol îi amenință. Iisus a sosit însă la ei mergând pe apă, a domolit vântul și a liniștit valurile.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Israelul își pierde simbolul biblic, 29 August 2008, evz.ro, accesat la 10 iunie 2011
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Marea Galileei