Marcel Roșca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marcel Roșca
Date personale
Născut (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreț de operă
trăgător de tir[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Înălțime181 cm  Modificați la Wikidata
Greutate78 kg[2]  Modificați la Wikidata
SportTir sportiv  Modificați la Wikidata
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceJocurile Olimpice de vară din 1968
Jocurile Olimpice de vară din 1964
Jocurile Olimpice de vară din 1972  Modificați la Wikidata

Marcel Roșca (n. , București, România) este un trăgător de tir român, laureat cu argint la Mexico 1968.

Provine dintr-o familie de cântăreți de operă. Este absolvent al Liceului Mihai Viteazu din București și absolvent al Facultății de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”. Ca sportiv a câștigat multe concursuri și Cupe internaționale: Cupa Latină Venetia, C.L. Monte Carlo, C.L. Barcelona, C.L. Pontevedra, C.L. Lisabona, C.L. Bordeaux, C.L. Salonic, Camp. European echipă, Vicecampion Mondial Wiesbaden și Arizona, Vicecampion European la individual și cu echipa la Prag, câștigă Jocurile Preolimpice la Mexico cu un nou record Olimpic, anul următor pierde titlul de campion Olimpic din cauza unei tragedii personale, dar câștigă la baraj cu încă 2 sportivi medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Mexico. Câștigă campionatele internaționale din Izmir, Wiesbaden, Frankfurt, Moskau, Petrozavodsk, Oslo, Londra, Pekin, Salonic, Atena, Havana, Veneția, Torino, Plzen, Sofia, Izmir, Varșovia, Berlin, Leipzig, Barcelona, Madrid, Pontevedra, Lisabona. Obține zeci de titluri de Campion al României. A stabilit un nou record Mondial absolut 300 de puncte din 300 la proba de Pistol Viteza eliminatorie, a egalat Recordul Mondial Pistol Viteza 1971. Pentru rezultatele din activitatea sportiva, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și multe Medalii și Ordine Sportive.

Solist de operă cu o lungă activitate pe multe scene de operă din lume, Paris, Buenos Aires, São Paulo, Hamburg, Berlin, Köln, Frankfurt, Hanovra, Essen, Düsseldorf, Duisburg, Leipzig, Dresden, München, Stuttgart, Mannheim, Barcelona, Madrid, Malaga, Valencia, Bilbao, Santander, Coruna, Lisabona, Bruxelles, Antwerpen, Bruges, Amsterdam, Luxemburg, Moscova - Bolshoi Teatru, Kiev, Hiroshima, Pekin, Xi'an, Varșovia, Prag, Budapesta, Salonic, București, Constanta, Klausenburg, Kronstadt, Iași. După terminarea Facultății de Teatru si Film, pentru a rămâne mai departe sportiv și să câștige medalii pentru Romania si Clubul Dinamo, i-a fost oferită funcția militară de colonel șef al Serviciului de Trafic din București timp de 10 ani.

A renunțat la funcția militară cerându-și retragerea în civil și după câțiva ani a devenit solist al operei din București, iar apoi din Essen - Germania cu titlul de „angajat pe viață” din 1985. A renunțat la aceasta situație foarte convenabilă în 2013, oferindu-le altor soliști tineri șansa de a fi angajați ai Operei din Essen. În timpul activității la Aalto a primit titlul de Kammersänger și a devenit Ehrenmitglied al Operei Aalto Theater. A cântat sute de concerte de binefacere în foarte mult țări și orașe din lume. În tinerețe a fost solist de muzică ușoară, câștigând prima oara concursul pentru tinere talente „Steaua fără Nume” cu note maxime. A făcut turnee cu Orchestra Radio Romana la Sankt Petersburg, Moscova, Kiev si Tula, a cântat concerte la Budapesta, Havana, Berlin și Chișinău.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Marcel Roșca, Discogs, accesat în  
  2. ^ Olympedia 

Legături externe[modificare | modificare sursă]