Marțolea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Marțolea [1] (Marț Sara) este o divinitate exclusiv malefică din zona Bucovinei si a Maramureșului, pretinzând semisărbătorirea zilei de marți prin interzicerea a patru feluri de îndeletniciri femeiești: torsul, țesutul, fiertul rufelor, făcutul pâinii. În mod evident, aparține unui calendar precreștin. Încălcarea interdicției făcându-se conștient, pedepsele pe care le aplică sunt pe măsură, adică drastice: omorârea prin spintecare și agățarea intestinelor pe cuiele de pe pereți și în jurul farfuriilor (blidelor) ornamentale, în cazul celor nemăritate. Celor căsătorite Ie schimbă copilul dacă este lăsat singur, ori îl omoară și le atacă bărbatul plecat de-acasâ. Se pedepsește indirect - în cele mai multe cazuri - prin copil ori soț.

Mitul Marțolea conține o regulă de etică: aceea de a nu lăsa copilul singur, pe care am întâlnit-o și la Fata Pădurii, cu deosebirea că în cazul Fetei Pădurii copilul nu era omorât ci păstrat și crescut de aceasta. Atunci când schimbă copilul, îl aduce sau nu-1 aduce înapoi. Aducerea copilului se realizează printr-o practică de magie simbolică, ca și alungarea ei de altfel: amenințarea cu focul, cu incinerarea, pornind o numărătoare inversă de la nouă la unu, la gura cuptorului de copt pâine.

Apare sub formă de femeie străină, femeie mare, neagră, urâtă, cal, cătană (soldat), bărbat frumos. Femeilor măritate li se arată sub formă feminină, bărbaților însurați sub formă de femeie, tinerelor nemăritate ca bărbat frumos, cal, uneori soldat. Ca însemne ale maleficului are copite de cal, după ce s-a contaminat cu mitologia romană, respectiv cu zeul Marte (Marș) al războiului, preluat la rândul său din mitologia etruscă.[2] Pentru că de la acest zeu vine numele zilei de marți iar sufixul "lea" este sufix al numelor masculine. Ori aparițiile Marțolei sunt cel mai adesea feminine. Nu putem ști ce nume a avut pentru că de regulă numele unei divinități rele era tabuizat, ori înlocuit cu un eufemism. În cazul nostru Marțolea pare a fi eufemismul. Corespondența Marțolei este Joimârița din alte zone.

În zona Bucovinei Marțolea răsplătește femeile care țin sărbătoarea de marți, lăsându-le în prag ouă sau flori din vârful muntelui.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marțolea, Slăbănoagele, Milostivele
  2. ^ Victor Kembach, Dicționar de mitologie generală. București 1983