Mănăstirea Surpatele

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mănăstirea Surpatele
BisericaManastSurpatele.JPG
Biserica mănăstirii
Informații generale
Confesiune ortodoxă
Hram Sfânta Treime
Ctitor Logofat Tudor Drăgoescu, fratele său Stanciu și preot Dumitru Bălașa
Tip călugărițe
Datare secolul al XVI-lea
Site web http://www.episcopia-ramnicului.ro/manastiri/surpatele.html
Localizare
Țara România
Localizare satul Surpate, comuna Frâncești, județul Vâlcea

Mănăstirea Surpatele, cu hramul "Sfânta Treime", se află pe Valea Otăsăului, la 3 km distanță de Mănăstirea Dintr-un lemn. Numele îi vine de la satul în care este ctitorită, satul Surpatele, sat pendinte de comuna Frâncești, județul Vâlcea.

Complexul mănăstirii Surpatele a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea din anul 2010, având codul de clasificare VL-II-a-A-09929.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea a fost construită în secolul XVI, de către logofătul Tudor Drăgoescu, fratele său Stanciu și preotul Dumitru Bălașa. Este o construcție de lemn despre care nu se știe prea mult.

Dar între 1703-1706, doamna Marica Brâncoveanu, ridică biserica de zid care dăinuie și astăzi și care este la sfințire pictată. Domnul Constantin Brâncoveanu, donează o Evanghelie cu coperți placate cu argint poleit, pe care dăinuie înscrisul de donare cu semnătura marelui domn cărturar. De remarcat este că la vremea respectivă era doar vel-spătar.

Biserica a fost repictată în anul 1815 de către un anume zugrav, meșter al vremii, Gheorghe Gheronitie din Hurezi.

Datorită faptului ca ajunge într-un grad mare de ruinare, datorită lipsei de fonduri, mănăstirea se închide în anul 1872, călugărițele mutându-se la Mănăstirea dintr-un lemn.

În anul 1927, Comisiunea Monumentelor Istorice, restaurează tot complexul monahal, lucrare care se termină în anul 1935, amenajându-se și chilii pentru 17 maici.

Biserica mănăstirii se remarcă printr-o catapeteasmă sculptată și uși în stil Brâncovenesc. De asemeni se mai remarcă printr-o iconografie deosebită prin aceea că se află o pictură rar întâlnită, împărțirea hainelor lui Iisus.

Lăcașul a fost vizitat în anul 1860 de către scriitorul Alexandru Odobescu, care a rămas profund impresionat de frumusețea lui.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea din anul 2010, Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 670 bis din 1 octombrie 2010.

Legături externe[modificare | modificare sursă]