Mănăstirea Găvanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Găvanu

Biserica de lemn a mănăstirii
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramAdormirea Maicii Domnului, 15 august
TipCălugări
ȚaraRomânia
LocalitateMânzălești, județul Buzău
CtitorEpiscopul Damaschin
Istoric
Sfințire1707
Localizare

Mănăstirea Găvanu este[1] o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Mânzălești, județul Buzău, ce aparține Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, parte a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei[2].

Acces[modificare | modificare sursă]

Din Buzău, se merge pe DJ203K spre Mânzălești, ulterior se virează pe DJ204M spre satul Jghiab[3], pe valea pârâului omonim. De aici se merge spre satul Cireșu și - ulterior prin acesta - spre drumul forestier ce face legatura între satul Lacurile și mănăstire[4]. Traseul - neasfaltat - are porțiuni greu accesibile.

Dacă până în anul 1988 pătrunderea spre Găvanu era greoaie, din anul 1989 prin drumul forestier de 3 km ce pornește inițial de pe valea Jghiabului de la Coita și merge printre interesante aflorimente de gresie, se poate ajunge și cu mijloace auto.

Accesul final spre poarta așezământului se face per pedes apostolorum.

Descriere[modificare | modificare sursă]

La construcția actualei biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, s-au folosit bârne din lemn de brad căptușite cu scândură, așezate pe temelie de piatră. Edificiul are un plan treflat, cu absidele altarului în șapte laturi, iar absidele laterale în 5 laturi. Sunt patru turle egale pe axul longitudinal și două turle mici - egale - pe absidele laterale. Cele de pe altar, naos și pronaos sunt deschise. Pridvorul este închis, pictat pe scandură. Catapeteasma are o sculptură bogată, suflată cu aur și, seamănă la pictură cu cea a bisericii Mănăstirii Poiana Mărului situată în apropiere[5]. Clopotnița are trei clopote: unul mare din bronz și altele două mai mici. Biserica, pictată în ulei, deține două icoane semnate D. Teodorescu - ucenic al pitarului Nicolae Teodorescu, cel care conducea școala de zugravi din Buzău. Acesta - după perioada petrecută aici - a pictat un tablou pe pânză intitulat „Vedenia Părintelui Mitrofan de la Schitul Găvanu” (1861, noiembrie)[necesită citare].

Altarul este spatios, luminat de o fereastră în față si alta pe dreapta. Naosul este luminat de câte o fereastră pe fiecare parte, pronaosul de doua fereastre pe dreapta și una pe stânga.

În curtea mănăstirii alături de biserica propriuzisă se mai găsesc un paraclis, o clopotniță, chilii, diverse locații gospodărești, și un mic iaz amenajat[necesită citare].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Ctitorie moșnenească-țărănească, Mănăstirea Gavanu are un istoric ce începe - după unele date - din anul 1707[A], printr-un lăcaș monahal aflat în Fundul Găvanului între două izvoare în punctul numit „La Lăstuni”. Terenul (poieni și păduri) pe care a fost construită prima biserică, reprezintă danie a lui Moise Ignat Beșliu de pe vremea episcopului Damaschin (cărturar și animator al Tiparniței Episcopiei Buzăului[6]). Într-un inventar care datează însă din 1863, anul menționat al întemeierii este însă 1708.

Mai târziu din cauza frecventelor stricăciuni provocate de ape, schitul - destinat călugărilor - a fost mutat într-o poiană situată mai jos (Poiana din Vale), într-un loc aflat la 150 m spre est față de actuala biserică. Nici în această nouă locație biserica - de formă dreptunghiulară a vechiului schit, nu a avut parte de o soartă favorabilă, deoarece a fost profanată și arsă de către turci în anul 1821.

În 1828 se ridică noua biserică din lemn - a treia, pictată de Nicolae Zograf și Ioan Andronicescu din Sibiciu. Între ctitori este menționat și starețul Elisei de la Poiana Marului[5]. Pronaosul a fost pictat în 1855, de către Gheorghe Vasilescu și Dumitrache Mentupciu. Tradiția afirmă despre catapeteasmă - fără dovezi certe - precum că ar fi fost adusă de la Sankt Petersburg.

Secularizarea averilor mănăstirești sub Cuza Vodă, lasă lăcașul aproape numai cu vatra sa de obârșie[7]. După o perioadă de timp dificilă, în epoca interbelică mănăstirea cunoaște o nouă înflorire[necesită citare]. În 1951 se transformă în mănăstire de maici și devine metocul Mănăstirii Rătești , pentru ca în 1958 să fie închisă de regimul comunist. Pe perioada celor 3 decenii de încetare a activității monahale, s-au făcut reparații la biserică între 1967-1969, cu suportul localnicilor. Un enoriaș plătit din fondurile Episcopiei Buzău a asigurat în acest interval paza lăcașului. Cutremurul din 1977 deteriorează din nou edificiul de cult, refăcut cu începere din anul 1986. Vechiul clopot mare datat inițial 1792 - spart - a fost returnat în anul 1988 la Râmnicu Sărat.

În 1990 a fost reactivată ca și mănăstire de călugări, redevenind în 2007 de maici[7]. Biserica veche este declarată monument istoric tot în 1990. Se construiesc chilii, trapeză, bucătărie și un paraclis cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva[necesită citare].

Schitul - parte a locurilor[modificare | modificare sursă]

Pe cărările istoriei[modificare | modificare sursă]

Pe lângă mănăstire se dezvoltă activitatea școlară, astfel că anul 1793 aceasta avea pe Ieromonahul Vissarion ca și copist.

În timpul Revoluției de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu boierii buzoieni și, în special cei de origine grecească credincioși Eteriei[8], și-au căutat aici loc de refugiu[B].

Între anii 1916-1918 când Muntenia era ocupată de trupele germane, pe aici se făcea - cu ajutorul călăuzelor - trecerea către Moldova liberă[C].

În literatură[modificare | modificare sursă]

Lăcașul a fost descris de către Alexandru Vlahuță - în a sa Românie pitorească[D], precum și de către Alexandru Odobescu în Pseudokynegeticos[E].

Studii monografice
  • Panaite, Costică (). Mănăstirea Găvanu - Județul Buzău. Editura Episcopiei Buzăului și Vrancei. ISBN 978-973-1832-37-1. 

Obiective turistice de vecinătate[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  • AAceastă datare este fără acoperire documentară. Speculații necomfirmate indică pentru începuturile Schitului Găvanu o perioadă anterioară veacului al XVIII-lea.
  • BInformați, turcii trimit în urmărire un detașament militar care ajungând în șeaua Găvanului în punctul numit Groapa Morii, interceptează boierii și îi ucide după ce-i jefuiește. Ulterior urcă spre schit și, odată cu profanarea și incendierea bisericii ucid alături de alții pe paharnicul Costache Hrisoscoleu și, pe economul schitului.
  • CIstoria consemnează faptele uneia dintre aceste călăuze - Dobra Mânzală zisă Jdreloaia din satul Cireșu - care este prinsă și condamnată la moarte pentru înaltă trădare, la Galați. După retragerea germană Dobra este găsită de către foștii ofițeri conduși de ea - din fericire - încă în viață.
  • D„Mănăstirea este ascunsă într-o poieniță sub tăietura dreaptă, prăpăstioasă a muntelui Găvanu: o bisericuță de lemn în mijlocul curții, pe de lături cîteva chilii vechi, unele-n ruină; în fund un izvor, de la care pleacă în deal o cărăruie ce duce printre stânci la o cocioabă, adevărată vizuină, unde trăiește singur - de optzeci de ani singur în această pustietate, schimnicul Sefronie. Ne-a întrebat: Cine mai domnește pe țară și ce mai e pe lume. Acum un veac a fost cătană supt Ipsilant - Vodă pe vremea pasvangiilor”[13].
  • E„Pe o frumoasă zi de vară, mă odihneam câteva ore la Schitul Găvanu - o minunată înfundătură călugărească din munți, câteva colibe și o bisericuță de bârne semănate printr-o pajiște smălțuită cu flori, pe care o încinge un semicerc de înalte stânci pestrițe, ce poartă numirea foarte nimerită de Curcubeta. De acolo plecai călare ca să merg în Bisoca...... Aveam cu mine, drept călăuză de la Găvanul până acolo, un voinic bisocean, un fel de oacheș Apolon muntenesc, care le cunoștea ca în palmă toate cotiturile munților și se mai pricepea și la multe altele, căci era și vânător și cioban și cosaș și cântăreț la biserică, și cântăreț cu cavalul: -Doamne iartă, pare-mi-se că mai meșter era la fluier decât în strană, - ba încă știa să spună și basme de-ți era drag să-l asculți”[14].
  • FCulmea Breazău atinge înălțimea cea mai mare în vârful Breazău (1239 m).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ România - Harta mănăstirilor, Amco Press, 2000
  2. ^ Fișă de monument, portal CIMEC accesat 2013.01.23
  3. ^ Mănăstirea Găvanu, portal crestinortodox.ro accesat 2013.01.23
  4. ^ Ținutul Buzaului. Episodul 2, arhivadegeografie.wordpress.com[nefuncțională] accesat 2013.01.23
  5. ^ a b Fișă de monument - Biserica de lemn a Mănăstirii Găvanu, portal monumenteromania.ro accesat 2013.01.23
  6. ^ p.1032, Pr. Sandu Tudor, Glasul Bisericii, 1968.10.9
  7. ^ a b Povestea Mănăstirii Găvanu, poartal turismbuzau.ro Arhivat în , la Wayback Machine. accesat 2013.01.23
  8. ^ Sfânta Mănăstire Găvanu, la trei secole de existență, Ștefănescu Miron, Revista Lumea satului, Nr. 18, 16-30 septembrie 2008 accesat 2013.01.23
  9. ^ a b Turism la Bisoca
  10. ^ Bisoca-un colț de rai pe Tripper.ro
  11. ^ Portalul Bisoca.ro
  12. ^ „Portalul Ținutul Buzăului.ro”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ p 182-183, România Pitorească, Al.Vlahuță, Editura Ion Creangă, 1972
  14. ^ p 218, Pseudo-Kynegeticos, Al.Odobescu, Editura Mihai Eminescu, 1972

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]