Lunca Siretului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lunca Siretului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Lunca Siretului
Harta locului unde se află Lunca Siretului
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Județul Vrancea
Cel mai apropiat orașFocșani
Coordonate45°45′50″N 27°18′32″E () / 45.76389°N 27.30889°E[1]
Suprafață388,40 ha
Înființare2000

Lunca Siretului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) situată în județul Vrancea, pe teritoriul administrativ al municipiului Focșani.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu o suprafață de 388,40 hectare este situată în extremitatea central-estică a județului Vrancea, în partea dreaptă a râului Siret și este străbătută (partea sudică a rezervației) atât de apele Putnei, cât și de drumul național (DN23) care face leagătura dintre municipiul Focșani și Brăila[2].

Putna, afluent de dreapta al Siretului

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și reprezintă o zonă alcătuită din suprafețe împădurite (Pădure Neagră, Pădurea Dumbrăvița), meandre[4] (formate de râul Putna), brațe părăsite ale răului Siret, lunci aluvionare, grinduri, pajiști și pășuni; ce adăpostesc o mare varietate de floră și faună.

Rezervația naturală Lunca Siretului dispune de mai multe tipuri de habitate alcătuie din: pajiști naturale, lunci aluvionare, păduri, plaje de nisip, pășuni, stepe și arii naturale cu mlaștini și turbării[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]