Lucrezia de' Medici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lucrezia de' Medici
Date personale
Nume la naștereLucrezia Maria Romola de' Medici
Născut4 august 1470(1470-08-04)
Florența, Republica Florenței
Decedat15 noiembrie 1553(1553-11-15)
(&&&&&&&&&&&&&&83.&&&&&083 ani, &&&&&&&&&&&&&&98.&&&&&098 zile)
PărințiLorenzo de' Medici
Clarice Orsini
Căsătorit cuJacopo Salviati
CopiiGiovanni Salviati
Lorenzo Salviati
Piero Salviati
Elena Salviati
Baptist Salviati
Maria Salviati
Luisa Salviati
Francesca Salviati
Bernardo Salviati
Alamanno Salviati
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa Medici prin nașstere
Casa Salviati prin căsătorie

Lucrezia Maria Romola de' Medici (4 august 1470 - 15 noiembrie 1553) a fost o nobilă italiană, fiica cea mare a lui Lorenzo de' Medici și a soției sale Clarice Orsini, și mama Mariei Salviati și a lui Giovanni Salviati.

Căsătoria și copiii[modificare | modificare sursă]

Lucrezia s-a căsătorit pe 10 septembrie 1486 cu Jacopo Salviati. Cei doi au avut împreună 10 copii:

Descendenți[modificare | modificare sursă]

Lucrezia a murit la vârsta de 83 de ani, o vârstă foarte înaintată pentru femeile din acea epocă.

Prin fiica ei Maria, familia Lucreziei se unește cu Franța (casa de Bourbon) și cu Anglia (Casa de Stuart). Nepotul ei, Cosimo de' Medici, devine Mare Duce de Toscana. Fiul ei, Francesco I de' Medici, care l-a succedat pe tatăl său, în 1574, a avut două fiice care au fost măritate cu membrii din familii importante, ducând la schimbarea cursului istoriei - Eleonora de' Medici și Maria de' Medici. Eleonora s-a căsătorit cu Vincenzo I Gonzaga, fiul lor fiind Francesco al IV-lea Gonzaga, astfel, familia Medici a preluat Ducatul Mantua și s-a unit cu Casa de Habsburg-Lorena. Prin Maria, familia s-a unit cu Franța, aceasta căsătorindu-se cu Henric al IV-lea al Franței. Nepotul Mariei a fost Ludovic al XIV-lea al Franței. Nepotul lui Ludovic, Filip, Duce de Anjou, a devenit rege al Spaniei și este strămoș direct al lui Juan Carlos, regele actual al Spaniei. Prințesa Michael de Kent este de asemenea un descendent al acestei linii.

Maria a avut, de asemenea, o fiică, Maria Henrietta, care s-a căsătorit cu Carol I al Angliei. Henrietta și Carol au fost părinții lui Carol al II-lea al Angliei și a lui Iacob al II-lea al Angliei. Iacob a fost tatăl Mariei a II-a a Angliei, a Anei, regina Marii Britanii și a lui Iacob Francisc Stuart. Carol, pe de altă parte, este un strămoș al Prințesei Diana de Wales și a Prințesei Sarah, Ducesă de York.

Henrietta Maria a avut o fiică, Henrietta Minette Anne Stuart, care s-a căsătorit cu Filip I, Duce de Orléans. Prin această căsătorie, familia Medici sunt strămoșii lui Franz, Duce de Bavaria, moștenitorul Casei de Stuart.