Lucian Vasiliu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Lucian Vasiliu (n. 8 ianuarie 1954, comuna Puiești, raionul Bârlad, regiunea Iași, actualmente județul Vaslui) este un scriitor român contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Studii[modificare | modificare sursă]

Clasele I-IV în satul natal, comuna Puiești (1960-1964), studii gimnaziale în Bârlad, urbea lui Tache, Ianke și Cadâr (1964-1968). Elev al Liceului bârlădean nr.1, instituție devenită „Mihai Eminescu”, în entuziasmul anului 1990 (1968-1972).

Premiat la Olimpiada națională de limbă și literatură română, precum și la concursul de creație „Tinere condeie” (coordonator, prof. Ioan Opriș).

Stagiu în Tabăra de creație literară Păușa, Valea Oltului. Printre elevii participanți, scriitori consacrați de astăzi, precum: Marian Drăghici, Ioan Petraș, Viorel Mureșan, Ion Mureșan.

Debutează cu poezii la... gazeta de perete a liceului, grație profesorilor de română Constantin Parfene și Mihai Daraban. Revista școlară „Aripi tinere” fusese neantizată.

Ratează admiterea la Facultatea de Drept din București (1972).

Va conștientiza, ulterior, că avea dosar incomod, tatăl său fiind absolvent al Facultății de Teologie din Cernăuți, în perioada interbelică. În anii 1950-60, părintele său este anchetat în repetate rânduri, internat în Spitalul de Psihiatrie de la Iași (a se vedea volumul documentar „Ștefan, preot de țară”, apărut la editura DOXOLOGIA, 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei).

Șef de promoție al Școlii tehnice postliceale de Biblioteconomie (desființatul Institut de Biblioteconomie, după... „Revoluția culturală” din anul 1971).

Între memorabilii profesori la București s-a aflat prozatorul, rafinatul cărturar Costache Olăreanu.

Facultatea de Filologie din Iași (secția română-franceză, 1976-1981), perioadă în care a fost redactor al revistei studențești „Dialog”, coordonată de criticul literar Al. Călinescu. Cursuri post-universitare de specializare între care, atestat de Management cultural, Bruxelles, 1992.

Activitate[modificare | modificare sursă]

  • Debut în revista „Convorbiri literare” nr. 16 (40), 30 august 1973, publicat de poetul Ioanid Romanescu.
  • Repartiție la Biblioteca Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi“ din Iași - 1974, vara.
  • În perioada octombrie 1974–februarie 1976 „execută” stagiul militar, în ținuturile Aradului.
  • Angajat, prin transfer de la Biblioteca Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi”, la secția literatură a Complexului muzeal „Moldova”, la 1 decembrie 1980, cu sediul la Casa junimistului Vasile Pogor.
  • Se căsătorește cu Iolanda-Carmen Dospinescu, studentă la Litere, în toamna anului 1983.
  • În 1984 (august) se naște fiica Maria-Luiza; în aprilie 1999, fiul Cezar-Ștefan.
  • Anchetat de serviciile Securității, mustrat inclusiv pentru prietenia cu ambasadorul Elveției în România. Amenințat cu pierderea serviciului de muzeograf. Atenționat în mod repetat și în anii următori. Mesaje de „influențare pozitivă”. Încercare eșuată de racolare. A se vedea, între altele, volumul Ioana Diaconescu și Cassian Maria Spiridon, „Revoluția ascunsă”, București, editura Muzeul Literaturii Române, 2019, pag.170-173, 206-207 etc.
  • Este ales, în februarie 1990, prin vot secret, director al Complexului Muzeistic Iași, care gestiona circa 20 de unități muzeale, cu patrimoniu cultural imens. Toate aceste edificii patrimoniale se aflau cu sediul coordonator în magnificul Palat Regal, al Culturii, din Iași.
  • Inițiază reapariția revistei „Dacia literară" (la 150 de ani de la interzicerea ei de către autoritățile rusești, antiunioniste), asociindu-i pe criticii literari, prietenii Daniel Dimitriu și Val Condurache.
  • Din toamnă, va coordona Muzeul Literaturii Române din Iași, cu sediul la Casele „Vasile Pogor” - tatăl, comis al Moldovei, fiul - junimist, primar, traducător. Muzeul Literaturii Române a devenit instituție nouă, finalizată prin autonomizarea secției de literatură (care cuprindea, în anul 1990, 10 muzee și case memoriale), cu acordul și sub auspiciile Ministerului Culturii (ministru, Andrei Pleșu).
  • Membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1990), primit împreună cu alți tineri scriitori, în entuziasmul începutului de an. Dosarul de primire în USR era blocat din anii 1984-1985, ca necorespunzător ideologic.
  • Începând cu anul 2004 este membru și al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (Chișinău, România de Est), în perioada președinției criticului și istoricului literar, acad. Mihai Cimpoi.
  • În primăvara anului 1990, inițiază fondarea Societății Culturale „Junimea ’90“, primul ONG cultural din zonă.
  • Este membru al Alianței Civice, filiala Iași (cu Mihai Ursachi, președinte, 1990-1992).
  • Bursă de management cultural în Belgia, anul 1992, recomandat de Andrei Pleșu, ministrul culturii.
  • Inițiază primul Târg/ forum/ al cărților la Iași, în Parcul Copou, la Muzeul „Mihai Eminescu”, anul 1993. Prima ediție s-a numit SALONUL IEȘEAN/ LATIN AL CĂRȚII, onorată, susținută de poeții Cezar Ivănescu, Mihai Ursachi, de primarul Constantin Simirad, de Georges Diener - directorul Centrului Cultural Francez, de Ioan Holban, de Florin Cântic. Următoarele ediții vor deveni târgurile LIBREX, transferate, amiabil, în anii 2000, de la Muzeul Literaturii Române Iași (director: Lucian Vasiliu) către firma/ instituția de specialitate SEDCOM LIBRIS S.A. (manager: Radu Petru, coordonator de proiect: Alina Hucai).
  • Membru al P.E.N. Romanian Center din anul 1994 (recomandat de Ana Blandiana).
  • Este anchetat, urmare solicitării senatorului de Constanța, Gheorghe Dumitrașcu, ca răspuns la o anonimă pornită din Iașii muzeali. Este cercetat, la nivel administrativ-muzeal-patrimonial, de o comisie a Ministerului Culturii, pentru „genocid al culturii române”! Campaniile de discreditare apar și ca urmare a strămutării (cu toate avizele) a cimitirului impropriu din parcul Junimii maioresciene de la Muzeul Literaturii (Casa primarului junimist Vasile Pogor). În acea perioadă, este acuzat, între altele, și că a fost informator al Securității! Decizia ulterioară a CNSAS îl exonerează de toate acestea.
  • Ales în Comitetul de conducere al Asociației Scriitorilor din Iași (1995). De asemenea, în Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor - București, precum și în Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor, în mai multe rânduri. Va fi în echipă cu spirite civice relevante, precum Laurențiu Ulici, George Bălăiță, Gabriel Dimisianu, Eugen Negrici, Eugen Uricaru, Nicolae Prelipceanu.
  • Președinte al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor (2002 - 2004).
  • Ordinul național „Meritul Cultural" al Președinției Române (2004).
  • Coordonează, cu prioritate managerială, în acești 17 ani (1990 - 2007), ample lucrări de restaurare la casele de patrimoniu cultural de pe malul Siretului (casa „Vasile Alecsandri”), de pe malul Prutului (muzeul familiilor pașoptist-junimist-interbelice Negruzzi), anexa casei primarului scriitor Nicolae Gane (cu intenția finalizării unui Centru al Muzeologiei literare - patrimoniu și cercetare)! Promovează lucrări consistente de restituire/ reconstituire, precum subteranele - monumente istorice de la sediul Junimii pogorene; amenajarea casei de oaspeți (fostul hambar al familiei Adela Kogălniceanu); finalizarea Galeriilor Pod Pogor-fiul; reformularea anexei administrative. Toate acestea, cu un buget de avarie, deseori, la toate cele 12 muzee și case memoriale literare, situate în urbea și în județul Iași.
  • Renunță, în anul de grație 2007, la ipostaza de director al instituțiilor muzeale, pe fondul acceptării României în structurile Uniunii Europene, precum și al finalizării lucrărilor ample de restaurare de la casele Vasile Pogor, tatăl și fiul.
  • Se dedică, total, cercetării de arhivă și revistei „Dacia literară", publicație de restituiri, reconstituiri, serie nouă pe care o pornise, în anul 1990, sub auspiciile Uniunii Scriitorilor, împreună cu Val Condurache (1950-2007) și Daniel Dimitriu (1945-2017), reputați critici literari, indicibili prieteni. Din păcate, noua direcțiune (Dan Lungu) îi desființează, fără dialog, preaviz, legalitate, postul de redactor-șef al publicației kogălnicene.
  • Director / manager, prin concurs, al Editurii „Junimea" din anul 2014, luna august. Fondează și coordonează revista „Scriptor", proiect susținut de Primăria și Consiliul Local Iași. Revista „Scriptor” va fi lansată de Ziua Culturii Naționale și a lui Mihai Eminescu, la Botoșani, Ipotești și Monastirea Vorona.
  • Coordonează Premiile Naționale Negruzzi (200 de ani de familie exemplară), sub auspiciile editurii JUNIMEA, ale revistei SCRIPTOR, la inițiativa urmașilor familiei negruzziene (în principal Dana Konia-Petrișor, de la Paris), cu susținerea financiară a Domeniilor Lungu (notar Gabriela Lungu și ing. Vasile Lungu). Premiile sunt acordate, începând cu anul 2016, pe fondul zilei naționale de 1 decembrie, având girul unui prestigios juriu. În anul 2022 se retrage, motivat, din ipostaza de coordonator al Premiilor Negruzzi 200.
  • Cetățean de onoare al municipiului Bârlad, urbea lui Tache, Ianke și Cadâr, distincție pe care o primește la finalul anului 2019. Primar: avocat Dumitru BOROȘ (PNL); președintă Comisie cultură: prof. Elena Monu.
  • Urmare demersurilor repetate, obține prin vot unanim, din partea Consiliului Local ieșean, spațiu pentru sediu adecvat instituției JUNIMEA (mutată, în decursul celor 50 de ani de activitate, în șapte locuri de exprimare); respectiv, în edificiul din Parcul Copou, aripa occidentală, în vecinătate și dialog cu Muzeul „Eminescu” și cu Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. Noul sediu conține: redacția editura Junimea, redacția revista Scriptor, Galeriile de Artă, librăria „Cezar Ivănescu”, spațiu pentru colocvii, dezbateri, pentru Clubul „Junimea-Scriptor”.

Volume publicate (selectiv)[modificare | modificare sursă]

  • 1981. Mona-Monada, versuri, Iași, editura Junimea
  • 1983. Despre felul cum înaintez, versuri, București, editura Albatros
  • 1985. Să alergăm împreună, roman, Iași, Junimea
  • 1986. Fiul omului, versuri, București, editura Cartea Românească
  • 1990. Verile după Conachi, versuri, Iași, Junimea
  • 1994. Mierla de la Casa Pogor, versuri, antologie, Iași, editura Euchronia
  • 1995. Dincolo de disperare, versuri, antologie, Timișoara, editura Helicon
  • 1996. Tanz der Monaden (Dansul monadelor), versuri, ediție româno-germană, traducere de Christian W. Schenk, Germania, Dionysos Verlag
  • 1999. Lucianograme, versuri, Botoșani, editura Axa
  • 1999. Poeme/Poèmes, editie româno-franceză, traduceri de Iolanda Vasiliu și Benoît Vitse, Oradea, editura Cogito
  • 2000. Cambei în China (carte de turism cultural), Iași, editura Sedcom Libris
  • 2001. Grenade și îngeri (proze cezariene), Iași, Junimea
  • 2003. Atelier de potcovit inorogi, poeme, antologie, Iași, Junimea
  • 2006. Șobolanul Bosch (antologie de poezie 1981-2006), Pitești, editura Paralela 45
  • 2009.Visez fiul, carte bibliofilă, Iași, editura Eis Art
  • 2010. Sciatică de Copou. Tablete și enunțuri civice, București, editura Niculescu
  • 2013. Dialoguri televizate cu Cezar Ivănescu, Iași, Junimea
  • 2017. Ștefan, preot de țară (alcătuire documentar - filială), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Iași, editura Doxologia
  • 2017. Haimanaua Singurătate. Dialog epistolar (1979-1988) cu scriitorul Aurel Dumitrașcu, București, editura Muzeul Național al Literaturii Române
  • 2018. Cod numeric personal, poeme inedite, București, editura Cartea Românească
  • 2018. Fata magnolie, antologie de poeme, București, editura Vinea
  • 2019. Cod numeric personal, ediția a II-a, Cartea Românească Educațional
  • 2021. Selected Poems of Lucian Vasiliu, Trad. de Olimpia Iacob (România), Jim Kacian (SUA) și Peihua (China), Sanghai, editura Asociației Scriitorilor

Alte titluri (unele în colaborare), selectiv și cronologic:

  • 1993 - Parlamentari, prefecți, primari de odinioară (Vasile Pogor și Nicolae Gane), Iași, editura Canova
  • 1994 - Album Iași, Iași, editura Cronica
  • 1996 - Monografia Cimitirului Eternitatea, Iași, editura Cronica
  • 1996 - Mihai Codreanu, Blestemat la neuitare, antologie de versuri, Timișoara, editura Helicon
  • 1997 - Ștefan Vasiliu. Darul duhovniciei, Iași, editura Timpul
  • 1999 - Iași. Orașul din inimă, Iași, editura Polirom
  • 2000 - CONACHI, Spitalul amoriului, antologie, Iași, editura Timpul
  • 2003 - Iași, citadelă europeană, Iași, editura Sedcom Libris
  • 2005 - M. Kogălniceanu, C. Negruzzi, 200 de rețete cercate de bucătărie..., Iași, editura Timpul
  • 2014 - Iașii în 78 de ilustrațiuni (în colaborare cu Ioan Holban), Iași, Junimea
  • 2015 - Aurel Dumitrașcu. Epistole inedite (1979 - 1990). Scrisori către Gellu Dorian și Lucian Vasiliu, Iași, Junimea
  • 2017 - M. Kogălniceanu, C. Negruzzi, 200 rețete cercate de bucătărie românească și alte trebi gospodărești, ediția a II-a, rețete însoțite de o delicioasă miniantologie de poezie - selecție de Lucian Vasiliu, Iași, Junimea
  • 2018 - CONACHI, Ibovnică slăvită, antologie de poeme, selecție de Lucian Vasiliu, Iași, Junimea

Traduceri și prezențe în antologii (selectiv)[modificare | modificare sursă]

  • 1991 – Antologia Young poets of new Romania (Coordonator: Brenda Walker), London
  • 1994 – Streiflicht, Eine Auswahl zeitgenössischer rumänischer Lyrik, ins Deutsche übertragen von Christian W. Schenk, Dionysos Verlag, Kastellaun
  • 1996 - Tanz der Monaden (Dansul monadelor), editie româno-germană, Dionysos Verlag, traducere de Christian W. Schenk, Germania
  • 1996 – Antologia Poezia creștină românească (coordonatori, antologatori: Magda Ursache și Petru Ursache), Iași, editura Institutul European
  • 1996 – Tanz der Monaden (Dansul monadelor) ed. II, editie româno-germană, Dionysos Verlag, traducere de Christian W. Schenk, Germania
  • 1997 – O mie și una poezii românești, 10 volume, antologie de Laurențiu Ulici, București,editura Du Style
  • 1998 - Marin Mincu, Poezia română actuală, vol.I-II. Constanța, Pontica
  • 1998 – Antologia poeziei românești culte (coord. Florin Șindrilaru), București, editura Teora
  • 1998 – City of Dreams and Whispers, antologie de Adam J. Sorkin, Iași-Oxford-Portland
  • 1999 – Day after Night, antologie de Gabriel Stanescu si Adam J. Sorkin, Criterion Publishing, S.U.A.
  • 1999 - Romanian Poets of the 80s and 90s, Pitești, editura Paralela 45
  • 2005 - Laurențiu Ulici, Antologia poeților tineri. 1978-1982. București, editura Muzeul Literaturii Române
  • 2010 - Vecernia, 12+1. Cina. Florilegiu de poezie contemporana română și rusă. Selecție, traduceri de Chiril Covalgi și Leo Butnaru. Moscova, editura Vest-Konsalting
  • 2011 - Cele mai frumoase poezii de dragoste, CD, Galați, editura Homer
  • 2012 - Deținut 001954 (antologie de versuri). Traduceri în limba macedoneană de Dumitru M. Ion și Branko Tvetkovski. Skopje, editura Makarej
  • 2015 - 111 cele mai frumoase poezii ale generației '80, antologie editată de Cosmin Ciotloș, Nemira
  • 2015 - Cartea noastră de drum. Poeți români. Antologie și traduceri în limba sârbă de Miljurko Vukadinovic, Belgrad, editura Dinex
  • 2015 - Moods and Women and men and once again moods, an anthology of contemporary romanian erotic poetry, selector Ruxandra Cesereanu, branching/out foreward Margento, București, Tracus Arte
  • 2016 - Veciniada, antologie de poeme. Traducere în limba sârbă de Miljurko Vukadinovič, Belgrad, editura Dinex
  • 2017 - CENACLUL DE LUNI-40. Ediție de Ion Bogdan Lefter și Călin Vlasie. București, Cartea Românească
  • 2018 - La Fille Magnolia, antologie de poeme. Traduceri în franceză de Iolanda Vasiliu, George Astaloș, Miron Kiropol, Benoît Vitse. Carte prezentă la LIVRE PARIS, martie 2018
  • 2018 - Pieta. Eine Auswahl rumänischer Lyrik, Dionysos, Boppard, 2018, în traducerea și selectarea lui Christian W. Schenk/ Germania
  • 2021 - Selected Poems of Lucian VASILIU, Trad. de Olimpia IACOB (România), Jim Kacian (SUA) și Peihua (China), Sanghai, editura Asociației Scriitorilor

Referințe critice[modificare | modificare sursă]

În volume (selectiv și cronologic):

  • M. Nițescu, Atitudini critice. București, Cartea Românească, 1983
  • Eugen Simion, Scriitori români de azi, vol. IV, București, Editura Cartea Româneasca, 1989
  • Radu G. Țeposu, Istoria tragică & grotescă…, București, editura Eminescu, 1993
  • Nichita Danilov, Apocalipsa de carton, Iași, Institutul European, 1993
  • Nicolae Busuioc, Dialoguri ieșene, vol. III, Iași, editura Omnia și editura Știinta (Chișinău), 1996
  • Iulian Boldea, Metamorfozele textului (Orientări în literatura română de azi), Târgu-Mures, editura Ardealul, 1996
  • Gheorghe Perian, Scriitori români postmoderni, București, Editura Didactică și Pedagogică, 1996
  • Mircea A. Diaconu, Instantanee critice, Iași, editura Moldova,1998
  • Daniel Corbu, Generația poetica, Iași, editura Junimea, 2000
  • Nicolae Leahu, Poezia generației, Chișinău, editura Cartier, 2000
  • Gheorghe Grigurcu, Poezia română contemporană, vol. II, Iași, editura Timpul, 2000
  • Alexandru Pintescu, Retorica aproximației. Breviar de poezie... Iași, Timpul, 2004
  • Gheorghe Mocuța, Sistemul modei... București, Redacția Publicațiilor pentru Străinătate, 2004
  • Dumitru Chioaru, Developări în perspectivă, București, Editura Cartea Românească, 2004
  • Nicolae Băciuț, O istorie a literaturii române contemporane în interviuri. Vol.I-II. Alba Iulia, editura Reîntregirea, 2005
  • George Vulturescu, Cronicar pe frontiera Poesis, Iași, Editura Princeps Edit, 2005
  • Arcadie Suceveanu, Emisferele de Magdeburg, Chișinău, Editura Prut Internațional, 2005
  • Nicolae Busuioc, Semne în labirint. Chișinău, editura Știința, 2008
  • Vasile Spiridon, Apărarea și ilustrarea poeziei. Iași, Timpul, 2009
  • Geo Vasile, Poezie română contemporană. Mărci stilistice, Iași, Junimea, 2010
  • Emanuela Ilie, Dicționarul critic... Iași, Editura Fundației Culturale Poezia,2011
  • Constantin Trandafir, Pactul conversației. Narațiuni critice. București, Ideea Europeană, 2014
  • Angela Baciu, Despre cum NU am ratat o literatură... Iași, Junimea, 2015
  • Gellu Dorian, Împotriva uitării (interviuri și anchete), Iași, Junimea, 2015
  • Irina Petraș, Vitraliul și fereastra. Poeți români contemporani. Cluj-Napoca, Școala Ardeleană, 2015
  • Vasile Proca, Portrete din cuvinte (dialoguri elective), Iași, Junimea, 2015
  • Adrian Alui Gheorghe, Câtă viață, atâta literatură, Iași, Junimea, 2016
  • Ion Bogdan Lefter, Începuturile poeziei postmoderne (1977 -1985), Pitești, editura Paralela 45, 2016
  • Ion Bogdan Lefter, „Generaționismul” literar... Pitești, Paralele 45, 2016
  • Vasile Arhire, Ghici cine (re)vine la cină? - vol. I-II, Iași, Junimea, 2017, 2021
  • Daniel Corbu, Poezie și confesiune, Iași, Junimea, 2017
  • Viorel Mureșan, Loc liber, Zalău, editura Caiete Silvane, 2018
  • DICȚIONARUL GENERAL AL LITERATURII ROMÂNE, ediția recentă a Editurii Academiei Române - Coordonator, Eugen Simion
  • Nicolae Busuioc, Oglinzile cetății, Iași Junimea, 2018
  • Constantin Cubleșan, Poezia de zi și de noapte, Florești/ Cluj-Napoca, Limes, 2019
  • UNIUNEA SCRIITORILOR din România, Filiala Iași, la 70 de ani. Editura Timpul, 2019
  • Adrian Alui Gheorghe, Prăvălia cu poezie, Cluj-Napoca, Școala Ardeleană, 2019
  • Rodica Lăzărescu, Zigzag printre reviste, București, SemnE, 2019
  • Grigore Chiper, Fața poeziei și măștile poeților, Chișinău, editura Arc, 2019
  • Cristian Livescu, Viața și splendorile Poeziei, Iași, Junimea, 2019
  • Iulian Cătălui, Literatura ca povară, Iași, Junimea, 2022
  • Viorel Ilișoi, Viața literară pe Bahlui, București, editura GRI, 2022

Notă: Despre cărțile lui Lucian Vasiliu au mai scris (alfabetic și selectiv), în presa culturală:

Al. Andriescu, Radu Andriescu, Constanța Buzea, Al. Călinescu, Al. Cistelecan, Mihai Cimpoi, Theodor Codreanu, Nicolae Crețu, Horia Gârbea, Gabriela Gheorghișor, Mihaela Grădinariu, Irina Petraș, Ion Pop, Adrian Dinu Rachieru, Arcadie Suceveanu, Mihai Ursachi, Laurențiu Ulici.

Premii (selectiv)[modificare | modificare sursă]

  • 1979 – Premiul național „Nicolae Labiș” și premiul editurii „Junimea”, la Concursul național de creație literară, Suceava
  • 1983 – Premiul național „Mihai Eminescu”, Iași (premiu retras în ultima clipă, urmare unor denunțuri, versurile sale fiind considerate subversive). Juriul a refuzat să facă altă nominalizare. Va fi anchetat, avertizat, i se va crea Dosar de Urmărire Informativă...
  • 1990 și 1994 – Premiile Asociației Scriitorilor din Iași pentru volumele „Verile după Conachi” și „Mierla de la Casa Pogor”
  • Anii 1990 - 2000 (selectiv) – Premiile revistelor „Poesis” (Satu Mare), „Ateneu” (Bacău), „Antares” (Galați-Brăila”), „Hyperion” (Botoșani), „Literatura și Arta” (Chișinău), „Dunărea de Jos” (Galați), „Euphorion” (Sibiu) etc.
  • 1999/ 2000 - Premiul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor, pentru volumul de poeme „Lucianograme”
  • 2004 - Ordinul Meritul Cultural Național, acordat de Președinția României, în grad de ofițer, secțiunea literatură
  • martie 2010 - Marele premiu al Festivalului Internațional „Nichita Stănescu”, Ploiești. Președinte de juriu: Eugen Simion
  • iunie 2011 - Premiul Congresului Național de Poezie pentru autor consacrat, Botoșani - Suceava. Președinte de juriu: Mircea A. Diaconu
  • septembrie 2012 - Premiul publicului la Turnirul Poeților (Efes, Turcia)
  • octombrie 2016 - Premiul Național de poezie „George Bacovia" (Bacău)
  • ianuarie 2018: nominalizat la premiul național „Scriitorul anului”, pentru luna februarie 2018 - proiect al Uniunii Scriitorilor Români
  • mai 2018, Chișinău: Marele premiu al Festivalului Internațional „Primăvara europeană a poeților”, ediția a VIII-a
  • Nominalizat de mai multe ori la Premiile Naționale Eminescu/ Botoșani, în perioada 2014 - 2021

Legături externe[modificare | modificare sursă]