Lubok

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
"Şoareci îngropând pisica", un lubok tipărit din 1760. Se crede că aceasta este o caricatură cu înmormântarea lui Petru cel Mare realizată de oponenții lui.

Lubok este o imprimare rusă populară și o varietate de artă populară rusă. În limba rusă timpurie lubok (ru. лубок, лубочная картинка) (de la sfârșitul sec. 17-lea - începutul secolului al 18-lea) au fost gravuri, apoi gravuri de metal, iar în secolul al 19-lea produse de litografie. Aceste gravuri uneori au apărut în serie, care ar putea fi considerate ca și predecesori a benzii desenate moderne. Cuvântul rusesc lubok se traduce ca scoarță interioară a teiului și se referă la tehnica de gravură în lemnul din coaja de copac a teiului, care este folosit ca material comun în Rusia pentru producerea diverselor obiecte cum ar fi: pantofi, coșuri, pieptare etc.

Clasificări[modificare | modificare sursă]

Folcloristul Dmitri Rovinschi este cunoscut pentru munca sa de clasificare a lubokurilor. Sistemul său este foarte detaliat și extins. Categoriile sale principale sunt următoarele: "ilustrații pentru icoane și evanghelii; virtuțile și femeile de moravuri ușoare; profesori, alfabetul și numerele; calendare și almanahuri; lecturi ușoară; romane, basmele populare, legende epice, povești despre Patimile lui Hristos, Judecata de Apoi și despre suferințele martirilor populari, refaceri, inclusiv festivitățile Maslenitsa, comedii cu păpuși, beții, muzică, dans, precum și spectacole; glume și satire legate de Ivan cel Groaznic sau Petru I al Rusiei; satire adoptate din surse străine; rugăciuni populare și desene informative guvernamentale cu caracter de afiș, inclusiv proclamații și știri".[1] Multe lubokuri pot fi clasificate în mai multe categorii.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Boguslawski, Alexander. "Russian Lubok (Imprimări populare)." 29 ianuarie 2007. http://www.rollins.edu/Foreign_Lang/Russian/Lubok/lubok.html Arhivat în , la Archive.is
  • Norris, Stephen. "Images of 1812: Ivan Terebenev and the Russian Wartime Lubok." National Identities Vol. 7(2005): pp. 1–15.doi:10.1080/14608940500072909
  • Farrell, Dianne. "Shamanic Elements in Some Early Eighteenth Century Russian Woodcuts." Slavic Review Vol. 54(1993): pp. 725–744.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lubok