Luís Filipe, Prinț Regal al Portugaliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Luís Filipe, Duce de Braganza)
Luís Filipe
Prinț Regal al Portugaliei
Duce de Bragança
Prinț de Beira
Duce de Barcelos
Date personale
Nume la naștereLuís Filipe Maria Carlos Amélio Francisco Víctor Manuel António Lourenço Miguel Rafael Gabriel Gonzaga Xavier Francisco de Assis Bento de Bragança Orleães Sabóia e Saxe-Coburgo-Gotha
Născut21 martie 1887(1887-03-21)
Palatul Belém, Lisabona
Decedat (20 de ani)
Terreiro do Paço, Lisabona
ÎnmormântatIgreja de São Vicente de Fora[*][[Igreja de São Vicente de Fora (church and monastery in Lisbon)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
PărințiCarlos I al Portugaliei
Amélie de Orléans
Frați și suroriManuel al II-lea al Portugaliei
Infanta Maria Anna of Portugal[*][[Infanta Maria Anna of Portugal ((1887-1887))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Portugaliei Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba portugheză Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
TitluriInfante of Portugal[*][[Infante of Portugal (Portuguese Royal title for men)|​]]
Príncipe da Beira[*][[Príncipe da Beira (Portuguese noble title)|​]]
Duke of Barcelos[*][[Duke of Barcelos |​]]
Conde de Barcelos[*][[Conde de Barcelos (noble title in the Kingdom of Portugal)|​]]
Prince Royal of Portugal[*][[Prince Royal of Portugal (Prince Royal of the Kingdom of Portugal and the Algarves)|​]]
Duque de Bragança[*][[Duque de Bragança (Portuguese title that has been used for example by several heirs-apparent to the Portuguese throne)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Bragança-Saxa-Coburg și Gotha
Regent Modificați la Wikidata
Semnătură

Luís Filipe, Prinț Regal al Portugaliei, Regent al Portugaliei (n. 21 martie 1887, Lisabona, Portugalia – d. 1 februarie 1908) a fost fiul cel mare al regelui Carlos I al Portugaliei. S-a născut în 1887 în timp ce tatăl său era încă Prinț Regal al Portugaliei și a primit titlul obișnuit al moștenitorilor coroanei portugheze: a fost al 4-lea Prinț de Beira, cu titlul subsidiar de al 14-lea Duce de Barcelos, moștenitor al ducatului de Bragança. După ce bunicul său regele Luís I a murit, el a devenit Prinț Regal al Portugaliei cu titlurile subsidiare de al 21-lea Duce de Bragança, al 20-lea marchiz de ila Viçosa, al 28-lea conte de Barcelos, al 25-lea conte de Ourém, al 23-lea conte de Arraiolos, al 22-lea conte de Neiva.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Stema Prințului Regal Luís Filipe.

Dom Luís s-a născut la Lisabona, ca fiul cel mare al lui Carlos, Prinț Regal al Portugaliei (mai târziu regele Carlos I) și al Prințesei Amélie de Orléans.

În 1907 Prințul Regal a fost regent al Portugaliei în timp ce tatăl său se afla în afara țării. În același an el a realizat câteva vizite oficiale în coloniile portugheze din Africa, devenind primul membru al familiei regale care face acest lucru.

Dom Luís a fost elevul eroului războiului african Mouzinho de Albuquerque și la fel ca toți Braganza a arătat aptitudini în domeniul artelor în afara educației militare.

În momentul când a fost asasinat se duceau negocieri pentru o căsătorie cu Prințesa Patricia de Connaught, nepoata reginei Victoria și a Prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha, fiica Prințului Arthur, Duce de Connaught și Strathearn și a Prințesei Louise Margaret a Prusiei. Patricia era sora Prințesei Margaret de Connaught, soția regelui Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei.

Regicid[modificare | modificare sursă]

La 1 februarie 1908 Dom Luís Filipe și familia regală s-au întors la Lisabona de la Palatul Vila Viçosa din Alentejo. Alfredo Costa și Manuel Buiça, doi membri ai societății revoluționare numită "Carbonária" au tras spre familia regală lovindu-i pe Luís Filipe, tatăl său regele Dom Carlos și fratele său mai mic, Infantele Manuel, Duce de Beja.

Dom Carlos a murit imediat iar Dom Luís după douăzeci de minute. Manuel a supraviețuit atacului fiind rănit la braț iar mama sa Amelia nu a fost rănită. Manuel i-a succedat tatălui său sub numele Manuel al II-lea. Dom Luís a fost înmormântat lângă tatăl său la mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona.

La 5 octombrie 1910, monarhia a fost răsturnată printr-o lovitură militară și a fost creată Prima Republică Portugheză.