Louis de Funès

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Louis de Funes)
Louis de Funès
Date personale
Nume la naștereLouis Germain David de Funès de Galarra și Louis Germain David de Funès de Galarza y Soto Modificați la Wikidata
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Courbevoie, Seine, Franța[6][7] Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Nantes, Franța[8][7] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatLe Cellier Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJeanne de Funès[*][[Jeanne de Funès (1 Feb 1914 - 7 Mar 2015)|​]] (din )[9] Modificați la Wikidata
CopiiOlivier de Funès[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațieumorist
actor de film
regizor de film
producător de film
actor de dublaj[*]
scenarist
actor de teatru[*]
pianist
actor de televiziune[*]
actor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[2][10] Modificați la Wikidata
Alma materLycée Condorcet
Cours Simon[*]
Alte premii
Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] (1973)[1]
Premiul César Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza, n. , Courbevoie, Seine, Franța – d. , Nantes, Franța) a fost un actor francez de film.

S-a bucurat de un succes enorm în majoritatea țărilor Europei și vestul Asiei timp de mai mulți ani. Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez. [11] Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria Jandarmul din Saint-Tropez (Le gendarme de Saint-Tropez), sunt bazate pe gaguri vizuale (slapstick); deși de Funès putea interpreta și roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele și expresiile faciale exagerate.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Părinții săi, Carlos Luis de Funès de Galarza (de profesie avocat) și Leonor Soto Reguera, s-au mutat din Sevilla, Spania, în Franța în anul 1904, după ce familiile lor s-au opus căsătoriei. Louis s-a născut la Courbevoie, o suburbie a Parisului. După ce și-a terminat studiile la Paris, el nu a avut succes înaintea carierei de actor, fiind mereu concediat din posturi modeste. A devenit pianist și a cântat în localuri,[12] talentul său muzical fiind evidențiat mai târziu în filme precum Prostănacul (Le Corniaud) și Marele restaurant (Le Grand Restaurant). Familia sa aparținea nobilimii din Sevilla. Tatăl sau, Carlos Luis de Funes de Galarza (1871-1934), era avocat și apoi s-a făcut bijutier. Mama sa, Leonor Soto Reguera (1879-1957), era casnică, fata unui notar din Ortigueira (La Coruña), unde de altfel, sunt îngropați amândoi.

Louis s-a căsătorit prima dată în Saint-Étienne pe 27 aprilie 1936 cu Germaine Louise Elodie Carroyer. Din această căsătorie a rezultat un băiat: Daniel Charles Louis (născut în 12 iulie 1937).

Divorțat pe 13 noiembrie 1942, s-a recăsătorit pe 20 aprilie 1943 cu Jeanne Augustine Barthélémy, strănepoata lui Guy de Maupassant , care-i va da 2 copii: Patrick Charles (născut pe 27 ianuarie 1944), actualmente medic radiolog și Olivier Pierre (născut pe 11 august 1949), actualmente comandant în Air France.

De Funès și-a început cariera de artist în piese de teatru, în care s-a bucurat de un succes moderat. Chiar și în timpul carierei cinematografice, el a continuat să apară în piese de teatru. Popularitatea a început să-i crească în urma aparițiilor pe marele ecran în comedii, devenind vedetă cu filme ca Ah! Les belles bacchantes și Le Mouton à cinq pattes („Mielul cu cinci picioare”). A apărut în mai multe filme cu marii actori francezi din vremea respectivă, inclusiv Bourvil (în La Grande Vadrouille (Marea hoinăreală) și Le Corniaud (Prostănacul)) și Jean Gabin (în Le Tatoué și Le Gentleman d'Epsom). Ajuns la vârsta de 49 de ani, popularitatea i-a ajuns la apogeu în urma succesului imens al filmului Jandarmul din Saint-Tropez. Timp de mai bine de treizeci de ani, până la lansarea filmului Titanic în 1997, Marea hoinăreală a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franța.

În majoritatea filmelor sale, personajele interpretate de Louis de Funès au în comun mai multe caracteristici: un tip de vârstă medie, predispus la hiperactivitate, rea-credință și un temperament incontrolabil. Alături de statura mică și contorsiunile faciale tip Jerry Lewis, această hiperactivitate produce un mare efect comic, mai ales în contrast cu rolurile lui Bourvil de om calm, binevoitor și bine dispus.

Spre sfârșitul carierei sale, de Funès a suferit de o problemă cu inima, ca urmare a unui atac de cord provocat de intensitatea rolurilor sale. A încetat din viață din cauza unui infarct masiv.

A fost înmormântat în grădina castelului soției sale; o specie de trandafir a fost numită în onoarea sa.

Unul din fiii săi, Olivier de Funès, a apărut în mai multe filme alături de el (câteodată în rolul fiului personajului interpretat de Louis), dar a renunțat la cariera de actor și a devenit pilot de avion la compania Air France.

Skinner, personajul negativ din filmul animat Ratatouille, a fost inspirat de Louis de Funès[13].

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Jandarmul și extratereștrii

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.slate.fr/story/174765/louis-funes-cinematheque-francaise, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d e Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d „Louis de Funès”, Louis de Funès (în engleză), Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b c d Louis de Funès, SNAC, accesat în  
  5. ^ a b c d Louis de Funès, Find a Grave, accesat în  
  6. ^ „Louis de Funès”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ a b Fichier des personnes décédées, accesat în  
  8. ^ „Louis de Funès”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  9. ^ Paris Match 
  10. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  11. ^ Louis de Funès - Biography
  12. ^ Louis de Funès: omul cu 40 de expresii faciale pe minut, cele mai bune momente cu o legenda a comediei franceze, procinema.ro
  13. ^ fr Magazine Ratatouille Arhivat în , la Wayback Machine.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Louis de Funès la Wikimedia Commons