Locul fosilifer Movila Banului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Locul fosilifer Movila Banului
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Locul fosilifer Movila Banului
Harta locului unde se află Locul fosilifer Movila Banului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Constanța
 România
Cel mai apropiat orașMangalia
Coordonate44°24′05″N 28°04′49″E () / 44.40139°N 28.08028°E
Suprafață4 ha
Înființare1970[1], declarat în 2000

Locul fosilifer Movila Banului (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic), situată în județul Constanța, pe teritoriul administrativ al comunei Seimeni.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în Podișul Dobrogei, în extremitatea central-vestică a județului Constanța, pe malul drept al Dunării, în partea nord-estică a satului Seimeni[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 4 hectare[4].

Aria protejată reprezintă o zonă naturală din Lunca Dunării, în perimetrul căreia se află un afloriment constituit din conglomerate de calcare, cu un conținut important de faună fosiliferă marină (gasteropode, amoniți, scoici bivalve, brahiopode, echinoderme), atribuită perioadei geologice a miocenului[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]