Lista simbolurilor muzicale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Simbolurile muzicale moderne sunt semne, marcaje și simboluri utilizate de majoritatea muzicienilor, indiferent de stilul sau genul pe care aceștia în abordează.

Linii:[modificare | modificare sursă]

Portativul este spațiul format din cinci linii paralele și patru spații, pe care sunt notate notele și alte simbolurile muzicale. Fiecărui sunet din scara uniform temperată îi revine o linie sau un spațiu pe portativ, în funcție de cheia înscrisă în partea stângă a portativului. Spre exemplu, dacă cheia SOL este folosită, atunci primei linii îi corespunde nota Mi (E4, care se află deasupra lui C4, numit și C mijlociu), primului spațiu nota Fa (aflată la un semiton distanță de Mi), celei de-a doua linii Sol, celui de-al doilea spațiu La, ș.a.m.d. Portativul general constă în reunirea a două portative de cinci linii, având o linie suplimentară imaginară la mijloc. Pe portativul general se scrie muzica pentru două, trei și patru voci, armonice și polifonice.
Linii suplimentare sunt folosite în cazul în care cele cinci linii ale portativului nu sunt suficiente pentru a nota sunete mai acute sau mai grave. Aceste linii sunt considerate o continuare a portativului de bază, putând fi folosite atât deasupra, cât și dedesubtul acestuia.
Bara de măsură este folosită pentru separarea măsurilor. În cazul portativului general, aceasta se prelungește (în sus sau în jos) pentru a-l cuprinde în întregime.
Bara dublă se folosește pentru delimitarea a două secțiuni sau fraze muzicale și în cazul în care intervine, în melodie, o schimbare de tempo, de ritm sau de tonalitate.
Bara punctată se folosește pentru divizarea măsurilor lungi în segmente mai scurte, pentru a fi citite și înțelese mai ușor.

Cheile muzicale:[modificare | modificare sursă]

Cheia Sol
Cheia Do
Cheia Fa
Cheie neutră

Pauze:[modificare | modificare sursă]

Valoarea notelor și a pauzelor:[modificare | modificare sursă]

Relații între note:[modificare | modificare sursă]

Ornamente:[modificare | modificare sursă]

Octave:[modificare | modificare sursă]

Notație specifică anumitor instrumente:[modificare | modificare sursă]

Digitația la chitară:[modificare | modificare sursă]

Semnele ce indică digitația folosită pentru chitară pot fi scrise sub, deasupra sau lângă notele muzicale asociate lor.

Simbolul Spaniolă Română
p pulgar degetul mare
i indice degetul arătător
m medio degetul mijlociu
a anular degetul inelar
c, x, e meñique degetul mic