Listă de mareșali ai Bucovinei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stema Ducatului Bucovina

Această listă cuprinde mareșalii (căpitanii) Bucovinei în timpul domniei Imperiului habsburgic, începând în anul 1861 d.C.

A nu se confunda funcția de președinte (mareșal, căpitan) al Dietei Bucovinei cu aceea de guvernator, ultimul având numai funcții administrative !

Scurtă istorie[modificare | modificare sursă]

Conform constituției austriece pentru țările Cisleitaniei din 1861 (Patenta din Februarie), împăratul a stabilit pentru fiecare provincie a imperiului (așa ca și în vestul țării) un conducător de stat numai administrativ (guvernator), ca reprezentant al împăratului, precum al guvernului de la Viena, și un conducător de stat, numit "mareșal" sau "căpitan" (Landeshauptmann), aici al Ducatului Bucovina. Acesta a fost membru al parlamentului, având funcțiile de președinte a Dietei, precum al comitetului executiv (Landesausschuss). Domeniul de competență al acestui comitet a inclus pregătirea deciziilor parlamentare în competență autonomă, gestionarea activelor din țară, administrarea fondurilor și fundațiilor naționale, precum și exercitarea agendelor de administrație transferate de imperiu în responsabilitatea mareșalului. De asemenea, comitetul a fost responsabil autonom pentru comunitățile din sfera sa.[1][2][3]

Cu excepția baronului Anton Kochanowski von Stawczan, mareșalii Bucovinei au fost întotdeauna de origine română.

Mareșalii Ducatului Bucovina[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nikolaus von Preradovich: „Die Landeshauptleute der Bukowina national und sozial“, Band II, Festschrift zum 75. Geburtstag von Frau Dr. Paula Tiefenthaler, Editura Hofmann-Verlag, Augsburg 1993, p. 438–440
  2. ^ Südostdeutsche Historische Kommission: „Südostdeutsches Archiv“, vol. 42–43, Editura R. Oldenbourg, München 1995, p. 34 p.
  3. ^ Georg Stadtmüller: „Saeculum“, Band 15, Editura K. Alber, Freiburg im Breisgau 1964, p. 408
  4. ^ Klagenfurter Zeitung nr. 294, de marți, 23 decembrie 1862, p. 1175
  5. ^ Neue Freie Presse nr. 3474, de marți, 28 aprilie 1874, p. 2