Lindsay Lohan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Lindsay Lohan
Eroare de expresie: operator < neașteptatpx
Lindsay Lohan la petrecerea de după Show-ul Calvin Klein Spring 2007.
Informații generale
Nume naștere Lindsay Dee Morgan Lohan
Data și locul nașterii 2 iulie 1986
Flag of the United States.svgNew York, S.U.A.
Gen muzical Pop, dance-pop, electropop, R&B, hip hop
Ocupație Cântăreață, actriță, model
Ani de activitate 1996-prezent
Case de discuri Casablanca (2004—2006) și Motown (2006-prezent)
Website en Official Website

Lindsay Dee Morgan Lohan (n. 2 iulie 1986) este o actriță, cântăreață și model american. Lohan și-a început cariera în showbiz la o vârstă fragedă, fiind model pentru o revistă de copii și pentru câteva reclame. La vârsta de 10 ani, își începe cariera de actriță în serialul Another World. La vârsta de 11 ani, a jucat în primul ei film, un remake al filmului The Parent Trap, interpretându-le pe cele 2 surori gemene.

Lohan devine celebră cu rolurile principale din filmele: Freaky Friday, Confessions of a Teenage Drama Queen, Mean Girls și Herbie: Fully Loaded. Următoarele roluri principale le are în filmele Bobby și A Prairie Home Companion. În 2004, Lohan își lansează albumul de debut Speak de pe care se desprind single-urile "Rumors","Over" și "First". În anul 2005,în data de 6 decembrie, ziua de Moș Nicolae, Lohan își lansează al doilea album A Little More Personal (Raw). De pe el se desprinde single-ul "Confessions of a Broken Heart (Daughter to Father)" .

Viața personală a lui Lindsay a fost mereu pe prima pagină a ziarelor și a tabloidelor.

Cariera ca actriță[modificare | modificare sursă]

Începutul succesului[modificare | modificare sursă]

Lohan și-a început cariera cu agenția Ford Models la vârsta de 3 ani,dar a pozat foarte puțin ca model. Ea a persistat să fie model, și a apărut pe mai mult de 100 de afișe pentu companii ca Toys "R" Us. Ea a pozat și pentru firma Calvin Klein Kids ,de obicei pozând împreună cu frații ei, Michael și Ali, pozând de asemenea și pentru firma Abercrombie Kids.

Prima audiție a lui Lindsay pentru un rol în televiziune nu a mers bine; cu timpul s-a străduit mai tare pentru o reclamă la Duncan Hines, după care i-a spus mamei sale că se va da bătută dacă nu primește jobul. A fost angajată, și a apărut în 60 de reclame, printre care și una la Jell-O împreună cu Bill Cosby. Aceste reclame în care a apărut au ajutat-o să primească mici roluri în telenovele. Primind aceste roluri ea a fost considerată o "mică actriță". În 1996 a primit rolul Alexandrei "Ali" într-un remake al serialului Another World", unde a vorbit mai mult decât orice altă fată de 10 ani în filmele din acele timpuri". În 1998, a renunțat la rolul său din Another World, deoarece regizorul Nancy Meyers îi propusese să joace rolul a două surori gemene (Dennis Quaid și Natasha Richardson) în remake-ul filmului The Parent Trap. Filmul The Parent Trap a fost bine primit de critici ca o comedie de familie, aducând în USA $92 milioane de dolari. Criticul filmului Janet Maslin a văzut dublul personaj al lui Lindsay și i-a considerat interpretarea foarte viguroasă "încât pare că a luat lecții de actorie de la Sharon Stone". Criticul Kenneth Turan a numit-o pe Lohan "sufletul acestui film la fel ca Hayley Mills, amândouă fiind originale" A început cu două filme originale Life-Size (2000)cu Tyra Banks și Get the Clue (2002).A jucat de asemenea în primul episod din mini-serialul de televiziune Bette în anul 2000, interpretând una dintre fiicele lui Bette Midler,dar Lohan, având 14 ani, a renunțat la rol când producția s-a mutat din New York la Los Angeles. În 2001, a fost gazda reclamelor de pe ABC-TV care comemorau 100 de ani de la nașterea lui Walt Disney.

Ridicarea spre faimă[modificare | modificare sursă]

După o scurtă pauză, Lohan obține un rol într-un alt film marca Disney: ''Freaky Friday'' (2003) împreună cu Jamie Lee Curtis. Personajul din film al lui Lindsay a fost unul mai sălbatic, dar ea s-a hotărât să se îmbrace pentru audiție într-un stil feminin și drăgălaș, iar după primirea rolului, personajul lui Lindsay a fost rescris. În 2005, Freaky Friday a fost unul dintre cele mai de succes filme ale lui Lindsay, câștigand 160 milioane de dolari. În 2004, Lohan a primit 2 roluri principale în filmele: Confessions of a Teenage Drama Queen și Mean Girls, amândoua lansate în 2004.Drama Queen nu a fost un succes prea mare la box office câștigând 30 milioane de dolari, iar criticii au considerat filmul unul nereușit. Mai de succes a fost filmul Mean Girls, primul film PG-13 al lui Lindsay și primul ei film care nu avea legătură cu Disney. Filmul a câștigat la nivel mondial 128 milioane de dolari, iar criticii au lăudat-o pe Lindsay pentru interpretarea rolului său. Datorită filmului Mean Girls popularitatea lui Lindsay crescuse, iar paparazzi începuseră să o urmărească. În 2005, Lohan a fost prima persoană care a avut o păpușă My Scene Goes Hollywood lansată de [[Mattel]. De asemenea ea și-a împrumutat vocea pentru unul dintre personajele filmului My Scene Goes Hollywood. Lohan s-a întors laDisney în 2005, pentru filmarea filmului Herbie:Fully Loaded. Filmul Herbie:Fully Loaded a câștigat pe plan mondial 144 milioane de dolari. În 2006, filmul Herbie a fost descris de revista Vanity Fair ca "primul film dezastruos al lui Lindsay". Următorul său film Just My luck a fost lansat în cinematografe în mai 2006 și a câștigat pe plan mondial doar 38 de milioane de dolari.

Filme independente și intreruperea carierei[modificare | modificare sursă]

După filmul "Just My Luck", Lohan a primit numai roluri mici, dar mature. În iunie 2006, "A Prairie Home Companion" a câștigat pe plan global numai 25 de milioane de dolari. Lohan a terminat de filmat filmul Bobby în decembrie 2005, iar filmul a fost lansat în cinematografe pe data de 23 noimebrie 2006.


 • Dare to Love Me (2010) (pre-producție) .... La Ritana
 • Labor Pains (2009) .... Thea
 • "Ugly Betty" .... Kimmie Keegan (4 episoade, 2008)
 • I Know Who Killed Me (2007) .... Aubrey Fleming / Dakota Moss
 • Georgia Rule (2007) .... Rachel Wilcox
 • Chapter 27 (2007) .... Jude
 • Bobby (2006) .... Diane
 • Just My Luck (2006) .... Ashley Albright
 • A Prairie Home Companion (2006) .... Lola Johnson
 • Herbie Fully Loaded (2005) .... Maggie Peyton
 • "That '70s Show" .... Danielle (1 episod, 2004)
 • "King of the Hill" .... Jenny Medina (1 episod, 2004)
 • Mean Girls (2004) .... Cady Heron
 • Confessions of a Teenage Drama Queen (2004) .... Mary Elizabeth Cep / Lola
 • Freaky Friday (2003) .... Anna Coleman
 • Get a Clue (2002) (TV) .... Lexy Gold
 • "Bette" .... Rose (1 episod, 2000)
 • Life-Size (2000) (TV) .... Casey Stuart
 • The Parent Trap (1998) .... Hallie Parker / Annie James

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lindsay Lohan