Liberalizarea pieței de transport feroviar din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Trenul A 14777 al Regiotrans în Gara București Nord.


În urma reorganizării Societății Naționale a Căilor Ferate Romane „SNCFR” de la 1 octombrie 1998 a fost permis accesul nediscriminatoriu la infrastructura feroviară publică a tuturor operatorilor feroviari licențiați, fapt ce a dus la înființarea de operatori feroviari cu capital privat.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1409/2007[nefuncțională] (publicată în Monitorul Oficial nr. 814 din 29/11/2007), „Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A.” poate închiria o parte din infrastructura feroviară neinteroperabilă către alte persoane juridice reprezentând operatori de transport public de călători și/sau de marfă.

CFR Călători își menține activitatea pe aceste secții numai până la data preluării acestora de către alte societăți de transport feroviar. Pe liniile neinteroperabile închiriate, CFR își poate folosi trenurile doar plătind taxa de utilizarea a infrastrucutrii către operatorii care dețin linia (pentru liniile de stat se plătește TUI la C.F.R. Infrastructură). În afară de CFR Călători există alte 3 companii care oferă servicii locale de pasageri, pe linii neinteroperabile. În transportul de marfă pe liniile principale operează 28 de companii private.

Pentru a putea opera pe liniile principale și pe cele neinteroperabile aflate încă în proprietatea staului, orice operator feroviar - de stat (C.F.R. Călători, C.F.R. Marfă etc) sau privat (Rompetrol, Regiotrans, Grup Feroviar Român etc.) - trebuie să achite o Taxă de Utilizare a Infrastructurii (TUI) către C.F.R. Infrastructură, în valoare de 9 RON/tren/km pentru trenuri de călători și 14 RON/tren/km pentru trenuri de marfă, indiferent de masa și lungimea trenului. Din cauza acestei taxe, se realizează diverse înțelegerii între unii operatori, pentru a se evita plata taxei. Astfel, pot fi întâlnite trenuri ale C.F.R. Călători tractate de locomotive ale C.F.R. Marfă sau invers ș.a.m.d..

Tarifele operatorilor privați sunt identice cu cele ale C.F.R. Călători, fiind folosite aceleași zone de taxare. Biletele se pot cumpăra din tren, sau din stații de la casele de bilete aparținând operatorilor privați.

Secții închiriate unor operatori privați[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]