Regina Letizia a Spaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Letizia, Prințesă de Asturia)
Salt la: Navigare, căutare
Letizia
Regină a Spaniei
Regina Letizia la nunta Prințesei Victoria a Suediei, 19 iunie 2010
Regina Letizia la nunta Prințesei Victoria a Suediei, 19 iunie 2010
Regină a Spaniei
Domnie 19 iunie 2014 - prezent
Căsătorit(ă) cu Alonso Guerrero Pérez
(1998-1999)
Felipe, Prinț de Asturia
(c. 2004 - prezent)
Urmași Infanta Leonor a Spaniei
Infanta Sofía a Spaniei
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Jesús Ortiz Álvarez
Mamă Paloma Rocasolano Rodríguez
Naștere 15 septembrie 1972 (1972-09-15) (42 de ani)
Oviedo, Spania

Regina Letizia a Spaniei (n. 15 septembrie 1972, Oviedo, Spania) este soția Regelui Felipe al VI-lea. Înainte de căsătoria cu prințul, ea a fost jurnalistă. Oficial ea deține titlurile de Alteța Sa Regală Prințesă de Asturia, Prințesă de Viana, Prințesă de Girona, Ducesă de Montblanc, Contesă de Cervera și Doamnă de Balaguer.

Educație și carieră[modificare | modificare sursă]

Studiile până la liceu le-a terminat în Oviedo, a urmat Liceul Ramiro de Maeztu din Madrid și diploma universitară și masteratul în Științele Informației de la Universitatea Complutense din Madrid. În timpul studiilor a lucrat [1][2] pentru cotidianul La Nueva España, ziarul ABC și agenția de știri EFE.
După obținerea licenței a locuit la Guadalajara, Mexic și a lucrat pentru ziarul „Secolul XXI”; la întoarcerea în Spania a lucrat [2] la varianta spaniolă a canalului Bloomberg și apoi pentru CNN+.
În 2000, s-a mutat la trustul TVE unde a lucrat la televiziunea de știri „24 de ore”. A fost prezentă în timpul campaniei electorale din SUA din 2000; în 2001 a prezentat în direct Atentatul din 11 septembrie, de la New York. În 2002 a fost în Galicia, în nordul Spaniei, de unde a vorbit despre dezastrul ecologic produs de scufundarea tancului petrolier Prestige. În 2003, a transmis rapoarte din Irak. În același an, cu puține luni înaintea logodnei cu Felipe, a fost promovată la știri, la „Telediario 2”, cel mai vizionat canal de știri din Spania.

Prima căsătorie[modificare | modificare sursă]

Letizia s-a căsătorit cu Alonso Guerrero Pérez, profesor licențiat în filozofie, scriitor și profesor de literatură, la 6/7 august 1998 făcând doar căsătoria civilă nu și cea religioasă, la Almendralejo, după o prietenie de 10 ani [3]. Un an mai târziu au divorțat iar cuplul n-a avut copii.

Logodna și a doua căsătorie[modificare | modificare sursă]

Prințesa Letizia
Regele Felipe și Regina Letizia în 2003.

La 1 noiembrie 2003, spre surprinderea tuturor, Casa Regală a anunțat logodna Prințului Felipe cu Letizia Ortiz Rocasolano.[2] Letizia s-a mutat la Palatul Zarzuela până în ziua nunții.[4]

Nunta a avut loc la 22 mai 2004 la Catedrala Santa María la Real de la Almudena din Madrid. A fost prima nuntă regală de la această catedrală sfințită în 1993 de Papa Ioan Paul al II-lea. Ceremonia a avut loc la aproape un secol de la ultima nuntă regală deoarece Regele și Regina s-au căsătorit la Atena iar surorile Prințului s-au căsătorit la Sevilla și Barcelona.

Pentru că prima căsătorie a Letiziei a fost doar civilă, Biserica n-a considerat-o validă și deci nu a fost nevoie de anularea ei înainte de căsătoria catolică cu Prințul de Asturia. După nuntă, cuplul s-a stabilit la reședința prințului.

Prințesă de Asturia[modificare | modificare sursă]

Încă de la început Letizia s-a implicat în îndatoririle soțului ei. Au călătorit în toată țara în numele regelui dar și în străinătate. Împreună cu alți membri ai familiei regale conferă diferite distincții și participă la evenimentele oficiale ale altor case regale.

Agenda ei personală este concentrată din anul 2006 pe probleme sociale, drepturile copiilor, cultură și educație. Din 2007, agendele celor doi au devenit din ce în ce mai separate astfel că ei pot asista la mai multe ceremonii în același timp.

Regină a Spaniei[modificare | modificare sursă]

La data de 19 iunie 2014, Felipe al VI-lea a fost încoronat rege al Spaniei, astfel Letizia devenind și ea regină.[5]

Copii[modificare | modificare sursă]

La 8 mai 2005, s-a anunțat că Letizia este însărcinată iar la 31 octombrie 2005 s-a născut Infanta Leonor, primul copil al cuplului, care a fost botezată la 14 ianuarie 2006. Nașii au fost Regele și Regina Spaniei. Până în momentul de față, Spania utilizează sistemul care preferă descendenții masculini la linia de succesiune la tronul Spaniei, înaintea celor feminini din aceeași familie.

La data de 25 septembrie 2006, Casa Regală a anunțat că se așteaptă al doilea copil în mai 2007.[6] La 29 aprilie 2007 s-a născut a doua fiică, Infanta Sofía. Botezul a avut loc la 15 iulie 2007 iar nașii au fost bunica din partea mamei și prințul Konstantin-Assen al Bulgariei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]