Les Hiddins

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Leslie James (Les) Hiddins (sau The Bush Tucker Man)
Date personale
Născut13 august 1946
Brisbane, Queensland
Cetățenie Australia Modificați la Wikidata
Ocupațiesoldat, scriitor, prezentator de televiziune
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Subiectesupraviețuire, natură
Opere semnificativeBush Tucker Man[*][[Bush Tucker Man |​]]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiCherry Kearton Medal and Award[*][[Cherry Kearton Medal and Award |​]]
Medalia Ordinului Australiei[*][1]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Maiorul Leslie James (Les) Hiddins (n. 13 august 1946, Brisbane, Queensland, Australia), cunoscut și ca "The Bush Tucker Man", este un fost soldat, veteran de război al Armatei Australiene intrat la pensie, care este binecunoscut pentru dragostea și cunoștințele sale despre natură. Hiddins este ușor de recunoscut după pălăria verde pe care o poartă, o versiune modificată de Akubra (un tip de pălărie foarte cunoscut în Australia). A mai lucrat ca prezentator de televiziune, autor, cunoscut pentru tehnicile de supraviețuire (ca și găsirea surselor de apă în zona australiană, vânătoare și pescuitul cu puținul care-l poți avea cu tine în situații extreme, precum și pentru cunoașterea plantelor edibile).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ca și soldat al armatei australiene, Hiddins a participat de două ori în războiul din Vietnam între anii 1966 și 1968, la început ca și avangardă (cercetaș-înaintaș) în infanterie. În 1987 i s-a decernat Frăția Defensivă (Defence Fellowship) pentru cercetarea legată de supraviețuirea în ținuturile de nord ale Australiei. Totodată a fost principalul autor al manualului de supraviețuire al armatei australiene (Australian Army's Combat Survival manual – 1987) și i a fost decorat cu Membru al Ordinului Australian în 1987 (Member of the Order of Australia).

Această cercetare s-a tranformat într-un serial TV numit The Bush Tucker Man. Seriile îl prezintă, pe Hiddins, conducând un Land Rover Perentie, iar în episoadele ulterioare un Land Rover Defender 110 împreună cu deja prea cunoscuta pălărie, în căutarea și descrierea naturii australiene și a alimentelor pe care le poate oferi. Hiddins a apărut în două seriale de televiziune ale postului ABC TV (Australian Broadcasting Corporation) numite Bush Tucker Man, precum și seria Bush Tucker Man - Povești de supraviețuire (Bush Tucker Man - Stories of Survival). De asemenea, el a apărut în documentare TV precum Pandora – Priveghiul navei Bounty (Pandora - in the Wake of the Bounty) și Batavia. A mai publicat Bush Tucker Man - Povești de Explorare și supraviețuire (Bush Tucker Man - Stories of Exploration and Survival, 1996), Man Bush Tucker - Eroii pătați (Bush Tucker Man - Tarnished Heroes, 1997), Explorează Sălbatica Australie cu Bush Tucker Man (Explore Wild Australia with Bush Tucker Man, 1999), Călăuza Bush Tucker (Bush Tucker Fieldguide, 2002). În anul 2000 Hiddins a publicat patru cărți pentru copii: Coasta Coralului (The Coral Coast), Capătul de Sus (The Top End), Pădurea Tropicală (The Tropical Rainforest), și Deșertul în viață (The Living Desert). El a lansat două CD-ROM-uri, De la Pădurea Tropicală la Peninsula Cape-York (From the Rainforest to Cape York Peninsula) și De la Peninsula Arnhem la Întinderile Kimberley (From Arnhem Land to the Kimberley Ranges). Muzeul Național Australian din Canberra are un exponat Bush Tucker Man cu o parte a echipamentului original.

Ca parte a acestei cercetări, lui Hiddins ia fost prezentat de către aborigenii prunul Kakadu (Terminalia ferdinandiana), care se consideră că era cunoscut de mii de ani. A trimis câteva fructe pentru analize, astfel s-a descoperit că avea cea mai mare concentrație de vitamina C din orice substanță naturală cunoscută în lume.

Hiddins s-a retras din armată în 1989 cu gradul de maior, dar a continuat să servească ca rezervă până în anul 2001, lucrînd cu comunitățile indigene australiane în nordul Australiei.

Din 2001, Hiddins a fost omul de bază pentru formarea caselor de bătrâni izolate pentru veterani. în prima linie de instituire retrageri pustie pentru veteranii de război. "Pandanus Park", “comandamentul” acestora, este o parcelă pe malul râului Normanby fațadă a "Kalpowar Station", adiacentă Parcului Național Lakefield în Peninsula Cape-York.

Pe 28 martie 2008 Hiddins a primist un Doctorat Onorific în Știință de la Facultatea de Știință, Inginerie și Tehnologia Informației a Universității James Cook:

"in recognition for his outstanding and distinguished contribution to Australia and the northern Queensland community through his work on the ABC TV series Bush Tucker Man, his time in the defence force (including two tours of duty) where he worked with indigenous communities and establishing a bush retreat in Cape York for Vietnam veterans to enjoy."

În 2009, Hiddins se pensionează, aducând în atenție Tufișurile Australiene telespectatorilor prin reluarea globalp a serialelor Bush Tucker Man.

Ray Mears făcut un program BBC despre și cu Les Hiddins, lansat pe BBC Two, în iunie 2009, ca parte a serialului Ray Mears Goes Walkabout.

Programe de televiziune[modificare | modificare sursă]

Seriale:

  • Bush Tucker Man, Seria Întîia (1988 - 8 episoade, lansat pe DVD în 2004) - ABC

Episodul 1: Arnhem Land (Aborigines of Ngukurr, NT)
Episodul 2: The Wet in Port Keats (Northwest Northern Territory in the Wet Season)
Episodul 3: Desert (Desert Country)
Episodul 4: Prince Regent Gorge (Heart of the Kimberley)
Episodul 5: Rain Forest (Rainforest at Iron Range)
Episodul 6: Coastal (Northern Queensland Coastline)
Episodul 7: Doomadgee (Gulf Country)
Episodul 8: Aurukun (West Coast of Cape York)

  • Bush Tucker Man, Seria a doua (1990 - 7 episodes, lansat pe DVD în octombrie 2009) - ABC

Episodul 1: Wet Season
Episodul 2: East To West
Episodul 3: Kimberley
Episodul 4: Top End
Episodul 5: Wildman
Episodul 6: Coastal Story
Episodul 7: Desert Story

  • Bush Tucker Man - Povești de supraviețuire (1996 - 8 episoade, lansat pe DVD în 2004) - ABC

Episodul 1: The Coffee Royal Affair
Episodul 2: The Cannibal Convict
Episodul 3: The Great Misadventure
Episodul 4: The Best of Them All
Episodul 5: The Dutch Settlement
Episodul 6: Gold Fever
Episodul 7: The Passionate Prussian
Episodul 8: Into The Vilest Country

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Australian Honours Search Facility