Leontina Văduva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Leontina Văduva, numele la naștere Liliana Ciobanu (n. la 1 decembrie 1960, Roșiile, județul Vâlcea) este o soprană româncă de talie mondială, stabilită în Franța.

Scurtă biografie[modificare | modificare sursă]

Născută în satul Roșiile din județul Vâlcea, Leotina Văduva a studiat la Conservatorul de Artă din București cu Ileana Cotrubaș, debutând în 1987 în rolul lui Manon din opera Manon Lescaut pe scena Operei din Toulouse, în Franța. Ca una dintre cei care a primit Premiul de Operă Laurence Olivier (în engleză, Laurence Olivier Opera Award), Leotina Văduva a cântat adesea la Covent Garden, în Rigoletto (cu Ingvar Wixell și Jerry Hadley, 1989), Carmen (ca Micaëla, în 1991 și 1994) și Roméo et Juliette (1994).

În anul 2000, Văduva a apărut pe scena cunoscutei Metropolitan Opera, pentru o serie de șase spectacole în La bohème (ca Mimì, cu Luis Lima). Soprana a cântat pe multe alte scene mari ale lumii, în orașele Buenos Aires, Barcelona, Köln, Paris Viena și altele.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Her discography includes Rigoletto (1993), Les contes d'Hoffmann (as Antonia, with Roberto Alagna, conducted by Kent Nagano, 1994-96), La bohème (again with Alagna, led by Antonio Pappano, 1995), and an album of "Opera Arias," conducted by Plácido Domingo (1997). Especially noteworthy is her DVD of Roméo et Juliette, with Alagna, conducted by Sir Charles Mackerras and directed by Nicolas Joël (1994).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • The Concise Oxford Dictionary of Opera, Oxford University Press, 1996. ISBN 0-19-280028-0

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri

Video