Benelli M4 Super 90

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Leone YG1265)
Escopeta M4 Super 90

Benelli M4 Super 90 este o pușcă semiautomată dezvoltată de italieni și fabricată de Benelli Armi S.P.A.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pe data de 4 mai 1998, Centrul American de Cercetare, Dezvoltare și Inginerie a Armamentului (ARDEC) din New Jersey a solicitat propuneri pentru o nouă pușcă semiautomată de calibru gabarit 12 pentru servicile armatei americane. Ca răspuns, Benelli Armi SpA din Urbino, Italia au proiectat și construit pușca Benelli M4 Super 90 (M1014). În data de 4 august 1998, 4 exemple de M4 au fost livrate în Maryland la Aberdeen Proving Ground, iar dupa teste intense, M4 a zdrobit competiția. Primele exemplare au fost livrate infanteriei marine americane în 1999. În timpul testărilor, prototipul a fost numit XM1014, dar după ce l-au acceptat au tăiat X și a fost numit M1014.

Proiectarea[modificare | modificare sursă]

M4 a fost prima pușcă acționată cu gaz produsă de Benelli. De asemenea pot fi reglate nivelurile puterii și ale lungimii. Aceasta utilizează cartușe RIM.

Durabilitate[modificare | modificare sursă]

Testarea a demonstrat că M4 este o armă de valoare, cel puțin 25.000 focuri putând fi trase fără înlocuirea unor părți principale. Componentele metalului din care este făcută arma au proprietăți anticorosive având, air culoare aneagră reduce vizibilitatea în timpul operațiunilor de noapte. Pușca poate fi folosită în orice climat și suportă toate condițiile vremii.

Pușca este dotată cu șină ce acceptă lunetă, iluminatoare laser, vizor cu vedere de noapte și lanternă. Cei mai multe arme militare au structuri similare.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]