Leon Lichtblau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Leon Lichtblau

Leon Lichtblau
Date personale
Nume la naștereLeon Lichtblau
Născut23 august 1901
București, România
Decedat (36 de ani)
Moscova, URSS
Cauza decesuluipedeapsa cu moartea Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Etnieevreu
Ocupațieeconomist
lingvist
traducător
statistician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Socialist din România
Alma materstudii de economie și contabilitate la Moscova
Cunoscut pentrucolaborarea sa cu Max Goldstein și Saul Osias la atentatul comis în Senatul României în data de 8 decembrie 1920
Profesiepolitician comunist

Leon Lichtblau (pseudonim: Adolf Cristi; în rusă Адолф Иванович Кристин[1], n. 23 august 1901, București – d. 25 aprilie 1938, Moscova) a fost un comunist evreu din România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Leon Lichtblau s-a născut la București în familia unui arhitect. A studiat la Liceul Gheorghe Lazăr și s-a implicat în activități politice de extremă stânga care s-au soldat cu acuzarea sa penală din 1918. În 1920 a colaborat cu Max Goldstein la Atentatul din Senatul României din 1920. În 1921 a participat la conferința Partidul Socialist din România și a sprijinit afilierea la Comintern. În vara anului 1921 a participat la cel de al doilea Congres al Internaționalei Comuniste de Tineret de la Moscova. Fiind urmărit de autoritățile din România, s-a refugiat întâi la Viena, iar apoi la Moscova unde a adoptat pseudonimul Adolf Cristi. În 1922 a fost judecat în Procesul din Dealul Spirii și condamnat în contumacie la închisoare pe viață.

Leon Lichtblau a absolvit studii de economie și contabilitate la Moscova și a lucrat la Oficiul Central de Contabilitate Economică din URSS. În 1937 a fost arestat de autoritățile sovietice, în cadrul epurărilor staliniste. În 1938 a fost condamnat și executat în aceeași zi pentru crime de spionaj și activități subversive.

Leon Lichblau a fost reabilitat prin decizia Curții Supreme Sovietice în 1956; în 1968 a fost reabilitat de o comisie a Partidului Comunist Român.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Списки жертв, lists.memo.ru 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Homenco, Suzana (1972). "Leon Lichtblau" în Anale de Istorie, Vol. XVIII, Nr. 3. Institutul de Studii Istorice și Social-Politice de pe lîngă C.C. al P.C.R, București. pp. 154–156.
  • *** (2007). Кристин Адольф Иванович in Жертвы политического террора в СССР. Memorial and the Commissioner for Human Rights of the Russian Federation.
  • Munteanu, Miruna (6 octombrie 2007). "Confesiunea unui terorist comunist" in Ziua. Nr. 4053.