Lehman Brothers

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lehman Brothers
TipDeschis NYSELEH
Fondată Montgomery, Alabama (1850)
Fondator(i)Henry Lehman
Emanuel Lehman
Mayer Lehman
Desființată  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
SediuNew York City
Oameni cheieRichard S. Fuld, Jr.
(Președinte) & (CEO)
IndustrieServicii de investiții
ProduseServicii financiare
Bancă de investiții
Gestionarea investițiilor
Venit 59,003 miliarde dolari SUA (2007)
Profit brut 6,013 miliarde dolari SUA (2007)
Profit net 6,7 miliarde (dolari SUA (2008)
Active totale 691,063 miliarde dolari SUA (2007)
Capital propriu 22,490 miliarde dolari SUA (2007)
Angajați26.200 (2008)
Prezență online
Lehman.com

Lehman Brothers Holdings Inc. (NYSELEH), fondată în 1850 de frații Lehman, originari din Rimpar (Bavaria), a fost o corporație de servicii financiare globale. Lehman Brothers a fost activă în domeniile investițiilor bancare, capitalizării de piață, al vânzărilor de certificate de valoare fixă, studiul piețelor financiare și tranzacțiilor, managementului investițiilor, respectiv în domeniile de private equity și private banking.

Lehman Brothers a fost un dealer primar pe piața bonurilor de trezorerie. Subsidiariile sale includ Lehman Brothers Inc., Neuberger Berman Inc., Aurora Loan Services, Inc., SIB Mortgage Corporation, Lehman Brothers Bank, FSB și Crossroads Group. Sediul mondial al companiei se afla în New York City, având sedii regionale în Londra și Tokyo, respectiv oficii plasate peste tot în lume.

În ziua de 15 septembrie 2008, corporația a înaintat documentația de protejare în caz de faliment conform Chapter 11 al United States Code [1] listând datorii de circa $ 613 miliarde dolari. [2] Până la terminarea procedurilor de faliment, compania încă există, la o valoare a capitalizării de piață care reprezintă o fracțiune dintr-un procent al fostei sale valori.

Succesiunea rapidă a evenimentelor în septembrie 2008[modificare | modificare sursă]

9 septembrie 2008[modificare | modificare sursă]

Acțiunile Lehman scad cu 45%, căderea fiind aprinsă de un raport care anunța că banca coreeană de dezvoltare s-a decis să se retragă de la masa discuțiilor ce privea preluarea a 50% din acțiunile firmei Lehman Brothers.

10 septembrie 2008[modificare | modificare sursă]

Banca coreeană de dezvoltare confirmă că s-a retras de la masa discuțiilor cu Lehman. În același timp, Lehman anunță oficial o pierdere pe al treilea trimestru de 3.9 miliarde dolari. Standard & Poor avertizează că banca ar putea ajunge la nivelul unei bănci de credit tip A.

11 septembrie 2008[modificare | modificare sursă]

Acțiunile Lehman se prăbușesc cu încă 41,8%. Costul creditului de asigurări pentru Lehman crește până la 805 puncte de bază.Câteva bănci, incluzând și Bank of America și Barclays discută ca să cumpere Lehman.

12 septembrie 2008[modificare | modificare sursă]

Managerii de pe Wall Street se întălnesc să discute căi de rezolvare a crizei. Guvernul Federal și Trezoreria semnalizează că guvernul nu va folosi bani publici ca să faciliteze preluarea Lehman.

13 septembrie 2008[modificare | modificare sursă]

Discuțiile continuă și se lărgesc ca să includă probleme cu alte instituții cum ar fi AIG.

14 septembrie 2008[modificare | modificare sursă]

Cartierul general al Lehman Brothers la 15 septembrie 2008

Barclays abandonează o înțelegere potențială de răscumpărare. Dealerii de pe Wall Street țin o sesiune fără precedent la bursă. Bank of America abandonează discuțiile cu Lehman, și acceptă să cumpere Merryl Lynch cu 50 miliarde dolari.

15 septembrie 2008[modificare | modificare sursă]

Lehman anunță oficial falimentul. Acțiunile AIG se prăbușesc. Regulatorii de asigurări din New York permit AIG să acceseze 20 de miliarde dolari din capitalul său pentru a opri criza de lichidități și căderea creditelor.

16 septembrie 2008[modificare | modificare sursă]

Barclay ajunge la o înțelegere să cumpere anumite părți din Lehman.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lehman Brothers Holdings Inc. Announces It Intends to File Chapter 11 Bankruptcy Petition” (PDF). Lehman Brothers Holdings Inc. . Accesat în . 
  2. ^ „Lehman Lists Debts Of $613 Billion In Chapter 11 Filing Monday”. Money.cnn.com. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]