Larisa Iordache

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Iordache Larisa
LarisaIordache.JPG
Larisa în Belgia (2009)
Date personale
Nume Iordache Larisa Andreea
Poreclă Pici
Naționalitate Română
Data nașterii 19 iunie 1996 (1996-06-19) (18 ani)
Locul nașterii București, România
Sport
Țară Flag of Romania.svg România
Sport Gimnastică artistică
Club CSS Dinamo
Titluri si realizări
Jocuri olimpice Londra 2012
Ultima dată modificat în 06 octombrie 2013
Medalii
Jocurile olimpice
Bronz Londra 2012 Team
Campionatele Europene
Aur 2014 Sofia Team
Aur 2012 Brussels Team
Aur 2014 Sofia Floor Exercise
Aur 2012 Brussels Floor Exercise
Aur 2013 Moscow Balance Beam
Argint 2014 Sofia Balance Beam
Argint 2012 Brussels Balance Beam
Argint 2013 Moscow All-Around
Argint 2013 Moscow Vault
Argint 2013 Moscow Floor Exercise
Bronz 2014 Sofia Vault
World Cup
Aur 2013 Doha Balance Beam
Aur 2014 Doha Vault
Aur 2014 Doha Balance Beam
Aur 2014 Doha Floor Exercise
Aur 2013 Anadia Balance Beam
Aur 2013 Anadia Floor Exercise
Aur 2013 Glasgow All-Around
Argint 2013 Doha Floor Exercise
Argint 2013 Doha Vault
Argint 2013 Stuttgart All-Around
American Cup
Bronz 2012 New York All-Around

Larisa Iordache (n. 19 iunie 1996, București) este o gimnastă română, medaliată olimpică în 2012 cu echipa și de 11 ori medaliată europeană. S-a antrenat la Colegiul Național Sportiv „Cetate Deva” o perioadă destul de lungă, mai apoi fiind transferată la lotul olimpic de la Izvorani.

Campionatele Europene 2012 de la Bruxelles[modificare | modificare sursă]

Campionatul european din 2012 a fost primul ca senioară al Larisei Iordache. Competiția a fost găzduită de orașul Bruxelles în perioada 9–13 mai. Larisa a participat în calificări la proba pe echipe, executând la fiecare aparat la fel ca și în finală unde delegația României a obținut prima medalie de aur. A urmat proba finală la bârnă, Iordache s-a clasat pe a doua poziție după campioana olimpică de la Atena, Cătălina Ponor. La sol lucrurile au stat complet invers, gimnasta a cucerit medalia de aur având o dificultate de 6,4 și execuția bună care i-au asigurat prima treaptă a podiumului cu nota finală de 15.233, urmată de tripla medaliata olimpică, Cătălina Ponor. Larisa Iordache a obținut trei medalii.

Campionatele Mondiale 2013 de la Anvers[modificare | modificare sursă]

Larisa Iordache a participat la primul său campionat mondial în 2013, la Anvers. În faza calificărilor a obținut cele trei finale dorite, la individual compus, sol și bârnă. Prima finală a fost cea la individual compus unde gimnasta s-a clasat în afara podiumului, pe a patra poziție. La bârnă, Larisa a ratat și de această dată, la același aparat ca în finala de la individual compus. Chiar dacă bârna era aparatul ei forte și era singura favorită să obțină prima treaptă a podiumului, a clacat obținând o notă sub 14. În finala de la sol Larisa a obținut prima și ultima ei medalie la Anvers, bronzul. Ea a fost depășită de campioana la individual, vicecampioana la sărituri și medaliata cu bronz la bârnă (la aceleași campionate mondiale), Simone Biles și de italianca Vanessa Ferrari.

Campionatele Europene 2013 de la Moscova[modificare | modificare sursă]

La cel de al doilea campionat european de senioare, Larisa Iordache a obținut câte o medalie la fiecare aparat, cu excepția paralelelor. Competiția s-a desfășurat la Moscova în perioada 17–21 aprilie. Primele două zile (17 și 18 aprilie) au fost ocupate de calificări pentru finale. Larisa s-a calificat în finala de la individual compus, sărituri, bârnă și sol. În cea de a treia zi de concurs a avut loc finala la individual compus unde românca a obținut o medalie de argint fiind întrecută de rusoaica tripla medaliată olimpică Aliya Mustafina. Următoarea finală a fost cea de la sărituri, Larisa câștigând și acolo tot o medalie de argint în fața ei clasându-se doar elvețianca Giulia Steingruber. Ultima zi a fost și cea mai benefică pentru gimnastele noastre, fiecare obținând câte două medalii. Larisa Iordache reușește o execuție foarte bună la bârnă cu o dificultate 6,4 și un scor final de 15,266 după ea clasându-se Diana Bulimar. La sol Larisa a stat pe a doua treaptă a podiumului în fața colegei ei de generație, dar în spatele campioanei mondiale din 2011, Ksenia Afanasieva. Per total, echipa a câștigat șase medalii, dintre care patru ale lui Iordache.

Competiții în perioada de juniorat[modificare | modificare sursă]

Cât timp a fost la lotul de juniori, Larisa a avut rezultate deosebite și atunci intrând de mică în atenția lotului. S-a remarcat prin numeroase medalii la o mulțime de competiții naționale și internaționale. Este multiplă medaliată la Campionatul European din 2010, unde a câștigat o medalie de aur, două de argint și una de bronz; 6 medalii la Festivalul Olimpic European De Tineret din care 3 de aur și 3 de argint.

Legături externe[modificare | modificare sursă]