Notebook

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Laptop)
Salt la: Navigare, căutare
Laptop Acer
IBM Thinkpad R51

Un notebook sau laptop este un calculator personal portabil, mobil, ușor și îndeajuns de mic pentru a putea fi ținut pe genunchi ȋn timpul utilizării. Un laptop integrează cele mai multe dintre componentele tipice a unui calculator de birou - un ecran, o tastatură, un dispozitiv de indicare (touchpad), difuzoare, precum și o baterie, toate într-o singură unitate. Laptop-urile au fost inițial considerate a fi o mică nișă de pe piață și au fost gândite ȋn special pentru domenii de cercetare de specialitate, cum ar fi domeniile militare, contabilitate, reprezentanți de vânzari și alte domenii de activitate care impuneau folosirea unui calculator pentru munca de teren. Astăzi laptopurile au devenit foarte răspândite, fiind accesibile și persoanelor particulare. Odată cu evoluția tehnologiei ȋn domeniu s-a observat tendința de miniaturizare și ieftinire a calculatoarelor mobile de acest gen.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Pe măsură ce calculatoarele personale au devenit practicabile la ȋnceputul anilor 1970, a apărut ideea calculatoarelor personale portabile. Un „manipulator portabil de informații personal” a fost imaginat, ȋn anul 1968, de Alan Kay de la Xerox PARC și a fost descris ȋn ziarul său, ȋn 1972, ca „Dynabook”. Proiectul IBM SCAMP (Special Computer APL Machine Portable), a fost demonstrat ȋn anul 1973. Acest prototip a fost bazat pe procesorul PALM (Put All Logic In Microcode). Ȋn septembrie 1975 a apărut, disponibil, primul calculator portabil comercial numit IBM 5100 și era bazat pe prototipul SCAMP. Pe măsură ce au fost larg acceptate mașinile cu procesoare pe 8 biți, numărul calculatoarelor portabile a crescut rapid. Ȋn anul 1981 a fost lansat Osborne 1, calculator ce folosea procesorul Zilog Z80 și cântărea 10.7 Kg. Acesta nu avea baterie și era dotat cu un ecran CRT de 5” și o unitate floppy disk dublă de 5¼". Ȋn același an a fost anunțat primul calculator personal portabil de mărimea unui laptop, numit Epson HX-20. Acesta era dotat cu un ecran LCD, o baterie reȋncărcabilă și o imprimantă și cântărea 1.6 Kg.

Producători majori[modificare | modificare sursă]

Lenovo[modificare | modificare sursă]

Lenovo este o companie chineză de IT și este numărul patru mondial în producția de PC-uri (mai 2008). Compania a fost înființată în anul 1984 la Beijing cu o investiție inițială de 25.000 USD[1].

Lenovo, a achiziționat divizia de PC-uri a companiei IBM în 2005 contra sumei de 1,25 miliarde USD[2], iar în anul 2007 a încercat fără succes să preia firma europeană Packard Bell.

Compania a finalizat în trimestrul al patrulea al anului 2007 vânzarea diviziei de telefoane mobile ce mergea în pierdere, pentru suma de 65 milioane USD.

Toshiba[modificare | modificare sursă]

Toshiba Corporation , denumită anterior Tokyo Shibaura Electric K.K. (asemeni districtului Shibaura din Tokyo), este o corporație japoneză, conglomerat internațional, cu sediul în Tokyo, Japonia. Principala activitatea a companiei sunt produsele pentru utilizatori, dispozitive și componente electronice.

În 2009, Toshiba a fost al cincilea producător de computere din lume, după Hewlett-Packard din SUA, Dell din SUA, Acer din Taiwan, și Lenovo din China, și al patrulea mare producător mondial de semiconductoare.

Cele mai faimoase invenții ale Toshiba sunt: primele mașini de spălat electrice și primele aspiratoare din Japonia, primul video telefon color și primul laptop.

În anul 2007, compania a vândut în România 35.000 de laptopuri, adjudecandu-și 10% din piața de profil

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Notebook

Vezi și[modificare | modificare sursă]