Lancrăm, Alba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lancrăm
Lámkerék
Langendorf
—  localitate componentă[*]  —
Casa natală a lui Lucian Blaga
Casa natală a lui Lucian Blaga
Map
Lancrăm (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 45°59′17″N 23°33′24″E ({{PAGENAME}}) / 45.98806°N 23.55667°E

Țară România
Județ Alba
Municipiu Sebeș

Atestare1309

Populație (2021)
 - Total1.530 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal515801

Prezență online

Lancrăm (în germană Langendorf, în dialectul săsesc Lankenderf, în trad. "Satu-Lung", în maghiară Lámkerék) este o localitate componentă a municipiului Sebeș din județul Alba, Transilvania, România.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În secolul 16 câțiva boieri din Țara Românească, alungați în pribegie de politica dusă de Mircea Ciobanul, zidesc la Lancrăm o Mănăstire în vremea și cu voia principelui Ioan Sigismund.

„Mănăstirea și vlădicia din Lancrăm fiind zidită după mărturia boierilor noștri cu voia craiului răposat de către Ioan Medereț, Radu Stolnic, Sava Vlădicul, jupâneasa Stănilă, Clucereasa Stancași Mihăilă Vistierul cu banii și pentru sufletele lor, pe când erau pribegiți pe acolo, rugăm ca și Măria-Ta să le mențineți în rânduiala lor depân’acum”

„De departe însă, cel mai interesant și controversat personaj dintre ctitorii mănăstirii din Lancrăm este Sava Vlădicul, ce poate fi identificat cu episcopul Sava de Geoagiu. Biografia acestuia a fost intens discutată în istoriografia bisericească.La începutul secolului XX, istoricul Augustin Bunea era sigur de originea sa transilvăneană. Ulterior, după publicarea scrisorii din 16 mai 1572 a domnitorului Alexandru II Mircea către Ștefan Báthory, document în care vlădicul apare printreboierii pribegi,Ștefan Meteș

va considera că Sava este venit din Țara Românescă ”

citate din Ovidiu GHENESCU, Ctitorii mănăstirii din Lancrăm (sec. XVI),

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 186) localitatea apare sub numele de "Langendorf v Lankerek" (v = vel = sau).

Până în anul 1968 localitatea Lancrăm a fost Comună.

Comuna Lancrăm a fost desființată prin legea Nr. 2 din 16 februarie 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România.

Romul Grecu consideră că în Lancrăm au fost cinci iconari, membri ai aceleiași familii Costea. Primul iconar al familiei Costea este Nicolae Zugravu (Costea) ce apare la 1787 cu icoana "Adormirea Precistii". Al doilea iconar, Ion Costea, semnează la 1841 o icoană cu Iisus Hristos. Ion are doi fii: pe Nicolae Costea și pe Ilie Costea (1841- 1921). Un alt zugrav, descoperit de Gheorghe Pavelescu este Ion Costea, născut în 1891, nepot sau rudă a lui Ion Costea de la 1841 care, deși n-a zugrăvit niciodată icoane pe sticlă, a lăsat totuși 50 de tablouri cu subiecte religioase și laice.

Citat din Purcar Rustoiu, Ioana - Genealogia Zugravilor de Icoane Din Lancram [Alba]

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Mormântul lui Lucian Blaga
  • Casa Memorială Lucian Blaga (cod LMI AB-IV-m-A-00422) este casa copilăriei poetului și filozofului Lucian Blaga. Adăpostește mobilier, fotografii, manuscrise, tablouri de familie și ediții princeps ale operei lui Blaga.
  • Mormântul lui Lucian Blaga (cod LMI AB-IV-m-B-00413) se află amplasat în curtea Bisericii Ortodoxe.
  • Statuia lui Lucian Blaga, situată la ieșirea înspre Alba Iulia.
  • Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial. Obeliscul este amplasat în cimitir, fiind ridicat în anul 1924, pentru cinstirea memoriei eroilor români din cele Două Războaie Mondiale. Monumentul este realizat din marmură și beton, având o înălțime de 4 m, iar împrejmuirea este asigurată de un gard din zid și grilaj metalic. În partea superioară a obeliscului se află un înscris comemorativ: „Vitejilor morți pentru țară“, urmată de înscrisuri cu numele a 62 eroi români.
  • Râpa Lancrămului, o formațiune asemănătoare cu Râpa Roșie, situată pe malul drept al Secașului Mare, în apropierea confluenței cu râul Sebeș.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lancrăm, Alba

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Cercetări arheologice la Lancrăm- "Glod", Cristian Ioan Popa, Nicolae-Marcel Simina, Editura Ulise, 2004

Legături externe[modificare | modificare sursă]