Lajos Pákey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lajos Pákey
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Cluj, Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani) Modificați la Wikidata
Cluj, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Hajongard din Cluj Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect Modificați la Wikidata

Lajos Pákey, uneori scris în forma Pákei, (n. 1 martie 1853, Cluj – d. 22 martie 1921, Cluj) a fost un arhitect clujean, arhitect șef al orașului Cluj în primele decenii ale secolului al XX-lea.

Și-a început studiile în Liceul Unitarian din Cluj, continuându-le din 1867 la Budapesta și München. A practicat arhitectura în Viena, participând la proiectarea și finalizarea clădirii Parlamentului. În anul 1880 a fost invitat ca arhitect principal în orașul său natal, unde a lucrat până la moarte. Mai târziu a fost și directorul Școlii Regale pentru Industria Metalului și Lemnului, respectiv a Muzeului de Industrie. În calitate de arhitect principal a condus activitatea arhitecturală a Clujului de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea. Pe lângă zeci de edificii publice, biserici și case, el a proiectat mai multe monumente funebre și plăci comemorative. Pentru proiectul soclului Grupului Statuar Matia Corvinul din Cluj a fost distins cu Ordinul Franz Joseph în grad de cavaler.

Către sfârșitul vieții a început să adune în desene monumentele arhitecturii clujene, dar nu a mai reușit să termine acest proiect.

Opere[modificare | modificare sursă]

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Magyar Életrajzi Lexikon (Dicționar Biografic Maghiar)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pákey Lajos (în engleză)