La freccia azzurra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Săgeata albastră
La freccia azzurra
How the Toys Saved Christmas

Afișul filmului
Rating
Titlu originalLa freccia azzurra
Genfilm de Crăciun
desen animat[*]  Modificați la Wikidata
RegizorEnzo D'Alò
ScenaristEnzo D'Alò
Umberto Marino
ProducătorPaolo Conte
StudioAlpha-Film
Lanterna Magica
Monipoly Productions
DistribuțieMary Tyler Moore
Tony Randall
Neil Shee
Premiera  (1996-12-05) (Germania)
Durata93 min.
Țara
Limba originalăitaliană
engleză (dublat)
Prezență online

Săgeata albastră (titlu original în italiană La freccia azzurra, denumirea variantei în engleză: How the Toys Saved Christmas - Cum au salvat jucăriile Crăciunul) este un film de Crăciun de animație italian din 1996 regizat de Enzo D'Alò.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Când Befana, ajutorul lui Moș Crăciun, se îmbolnăvește în Ajunul Crăciunului, ea îl recrutează pe Scarafoni pentru a o ajuta cu distribuirea către copii a tuturor jucăriilor. În afară de jucării, nimeni nu știe că Scarafoni intenționează să scoată la licitație jucăriile pentru cel care oferă mai mulți bani, ceea ce înseamnă că jucăriile nu vor mai ajunge la copiii care au fost cuminți tot anul și care le merită. Jucăriile decid să se ducă singure la copii și urmează o luptă pentru a-l evita pe nemilosul Scarafoni și pentru a găsi drumul spre locuințele celor cuminți. Între timp, un băiat pe nume Francesco încearcă să găsească adevăratul său cadou de Crăciun - un prieten special. În cele din urmă, jucăriile ajung unde trebuie, dar Scarafoni deține încă banii. Cu toate acestea, toată lumea se grăbește la magazinul de jucării unde dau peste Scarafoni, îi iau banii și-l trimit la închisoare. Francesco își primește adevăratul său prieten - un nou cățeluș.

Versiune americană[modificare | modificare sursă]

În 1997, filmul a fost importat în Statele Unite și a fost lansat direct-pe-video de către Buena Vista Home Video sub titlul „How the Toys Saved Christmas” (deși inițial, la avanpremieră, va fi intitulat „The Toys Who Saved Christmas”). Maria Tyler Moore a dublat vocea Befanei care a fost redenumită ca "Bunica Rose", Tony Randall a dublat vocea lui Scarafoni (în italiană "scarafaggio" înseamnă gândac) care a fost redenumit ca "domnul Grimm", iar Michael Caloz a dublat vocea lui Francesco care a fost redenumit "Christopher Winter". Filmul american a avut unele scene șterse sau plasate între alte scene și, de asemenea, câteva partituri muzicale au fost scoase și a fost adăugată muzică nouă.

În versiunea originală, povestea are loc în Ajunul Bobotezei, deoarece în folclorul italian Befana este o vrăjitoare bună care dă cadouri și dulciuri copiilor în timpul nopții dintre 5 și 6 ianuarie.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Lansare DVD[modificare | modificare sursă]

Buena Vista Home Video a lansat filmul dublat în limba engleză pe DVD în 2003. Miramax Films a re-lansat filmul pe DVD în 2011.

Premii[modificare | modificare sursă]

Filmul a câștigat Nastro d'argento și Premiul David di Donatello pentru cea mai buna muzică din 1997 pentru coloana sonoră realizată de Paolo Conte.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]