Krystyna Chojnowska-Liskiewicz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Krystyna Chojnowska-Liskiewicz
Date personale
Născută[1][2] Modificați la Wikidata
Varșovia, Polonia[2] Modificați la Wikidata
Decedată (84 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Gdańsk, Polonia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCmentarz Srebrzysko[*][[Cmentarz Srebrzysko (cemetery in Gdańsk, Poland)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuWacław Liskiewicz[*][[Wacław Liskiewicz |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieexploratoare Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba poloneză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Politehnica din Gdańsk  Modificați la Wikidata
PremiiMedal „Za Wybitne Osiągnięcia Sportowe”[*][[Medal „Za Wybitne Osiągnięcia Sportowe” (Polish award)|​]]
Kalos Kagathos[*][[Kalos Kagathos (Polish sports award)|​]]
Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski[*][[Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski (grade of an order)|​]]  Modificați la Wikidata

Krystyna Chojnowska-Liskiewicz (n. , Varșovia, Polonia – d. , Gdańsk, Polonia) a fost prima femeie care a navigat singură în jurul lumii, repetând realizarea lui Joshua Slocum.[3][4][5] Ea a pornit de la Insulele Canare pe 28 februarie 1976 și s-a întors pe 21 aprilie 1978, circumnavigând 31166 de mile navale (57719 km) în 401 zile.

Decorații

Barca[modificare | modificare sursă]

Krystyna Chojnowska-Liskiewicz a călătorit pe Mazurek, o barcă construită în Polonia. Mazurek avea 9,51 metri lungime, o lățime de 2,70 metri și o velă cu aria de 35 de metri pătrați. Mazurek a fost construit de o echipă condusă de soțul ei.[6]

Călătoria[modificare | modificare sursă]

Ea a plecat de la Insulele Canare pe 28 februarie 1976, traversând Oceanul Atlantic până la Barbados. De acolo a navigat prin Marea Caraibelor până la Canalul Panama, și, prin urmare, pâna la Oceanul Pacific.

După ce a traversat Oceanul Pacific, Krystyna Chojnowska-Liskiewicz a navigat prin Tahiti și Fiji până în Australia, apoi în vest a traversat Oceanul Indian prin Mauritius. După ce a traversat Capul Bunei Speranțe, a navigat în nord și a traversat pista de pornire pe 20 martie 1978 la 16° 08.5' latitudine nordică și 35° 50' longitudine vestică.

Și-a terminat călătoria când a intrat în portul Las Palmas de Gran Canaria pe 21 aprilie 1978, navigând 31166 de mile navale (57719 km) în 401 zile. Pe 18 iunie 1978, s-a întors în Polonia, unde este încă văzută ca un erou național.[7]

Alți candidați[modificare | modificare sursă]

Ruta Clipper

La finalul călatoriei, Krystyna Chojnowska-Liskiewicz abia a învins-o pe Naomi James care și-a completat circumnavigația pe 8 iunie 1978. Călătoria lui Naomi James este, totuși, notabilă deoarece a completat o circumnavigație în doar 272 de zile, întrecând astfel recordul lui Francis Chichester cu două zile. De asemenea, a fost prima femeie care a navigat singură completând ruta Clipper, trecând de trei mari capuri (Capul Agulhas, Capul Sud-Est și Capul Froward), pornind și sfârșind în Canalul Mânecii.

În 1988, Kay Cottee din Australia a devenit prima femeie care a completat singură o circumnavigare pe Blackmore's First Lady (Prima doamna a lui Blackmore).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Krystyna Chojnowska-Liskiewicz, FemBio-Datenbank[*][[FemBio-Datenbank (database of women's biographies)|​]] 
  2. ^ a b c d e https://podroze.onet.pl/ciekawe/zmarla-krystyna-chojnowska-liskiewicz-zeglarka-historia-rejsu-dookola-swiata/xn82k95  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Listă de circumnavigatori solo Arhivat în , la Wayback Machine., de la Societatea Internațională Joshua Slocum
  4. ^ Navigare și întreceri solo pe oceane Arhivat 10 aprilie 2008 la Wayback Machine, de la solocircumnavigation.com
  5. ^ Puterea și priceperea lui Joyon doboară două recorduri solo Arhivat în , la Wayback Machine. , de la Telegraph Sport
  6. ^ Prima doamnă a oceanelor Arhivat în , la Wayback Machine., din poloneză (site-ul de turism al ministrului polonez de afaceri)
  7. ^ Rogowska: the latest Pole to vault to the top, Asociația Internațională a Asociațiilor Atletice