Kristaq Antoniu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kristaq Antoniu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Tirana, Albania Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
cântăreț de operă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiCentrul Experimental Cinematografic[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicaloperă  Modificați la Wikidata
Tipul de vocetenor  Modificați la Wikidata
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata

Kristaq Antoniu, cunoscut de asemenea sub varianta românească a prenumelui său, Cristache Antoniu, (n. , București, România – d. , Tirana, Albania) a fost un actor, respectiv un tenor și bariton de operetă român și albanez. A fost Artist al Poporului al Republicii Populare Albania.

S-a născut la Korça, în Albania, de unde a fost exilat în România[1], unde a trăit, a studiat și a avut o carieră de actor și cântăreț până în 1935, după care s-a stabilit în Albania. A terminat Conservatorul Dramatic din București și apoi Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma. Faima sa de actor și cântăreț de operă, respectiv de operetă în special, și-a câștigat-o în perioada târzie a anilor 1920 și de început a anilor 1930 interpretând variate roluri dramatice și lirice pe diferite scene dar și în roluri de actor de film din diferite filme românești, printre care o adaptare a piesei de teatru a lui Caragiale, Năpasta (1928).

În anii 1930, în calitate de cântăreț și dirijor, împreună cu un grup de muzicieni, a făcut tururi muzicale în întreaga Europă. În 1935, ca urmare a unor condiții favorabile care i-au fost oferite și a succesului avut în țara natală a familiei sale, Antoniu se stabilește în Albania, extinzându-și reputația sa artistică, consolidându-și cariera profesională și devenind o figură importantă în domeniul interpretării ariilor clasice precum și a cântecelor din folclor interpretate într-o manieră specifică muzicii clasice.

Antoniu a decedat în Tirana.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]