Kraft Foods

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kraft Foods
Tipsocietate pe acțiuni  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)James L. Kraft[*][[James L. Kraft (Canadian-American businessman)|​]]  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
SediuNorthfield, Illinois[*]
IndustrieIndustrie alimentară
Bunuri de consum cu mișcare rapidă  Modificați la Wikidata
Produsecafea
produs alimentar[*]  Modificați la Wikidata
Angajați22.500[1]  Modificați la Wikidata ()
Prezență online
site web oficial

Kraft Foods este o companie americană din industria alimentară, care a fost cumpărată în 1988 pentru 12,9 miliarde $ de Philip Morris Company (astăzi Altria Group). În martie 2007, compania a fost separată de Altria Group. Kraft Foods comercializează, în peste 150 de țări, mărci de renume internațional, cum ar fi brânză Kraft, Cafeaua Jacobs și Maxwell House, biscuiții Nabisco, crema de brânză Philadelphia, preparatele de carne Oscar Mayer, cerealele Post și ciocolata Milka.

În ianuarie 2010 gigantul american Kraft a anunțat că va cumpăra producătorul britanic de ciocolată Cadbury pentru 11,9 miliarde lire sterline (19,7 miliarde dolari)[2].

La 1 octombrie 2012, după desprinderea de North American Grocery, Kraft Foods și-a schimbat numele în Mondelēz International Inc.[3]

Număr de angajați în 2008: 130.000[4]

Cifra de afaceri în 2007: 37,2 miliarde USD[4]

Venit net în 2007: 2,5 miliarde USD[4]

Kraft Foods în România[modificare | modificare sursă]

Compania este prezentă în România din anul 1994 prin cumpărarea fabricii Poiana Produse Zaharoase din Brașov, redenumită în „Kraft Jacobs Suschard Romania S.A”. În anul 2000 Kraft Jacobs Suschard este numită „Kraft Foods România”. Activitatea Kraft a fost separată, astfel partea de afacere este mutată în București. Kraft Foods România este o firmă care se bazează pe producerea dulciurilor, a ciocolatei, în special marca „Poiana”, care este cunoscută de 98 la sută dintre consumatorii români. Kraft este prezentă în România și cu mărcile de cafea Jacobs, Nova Brasilia, Carte Noir și Brasiliero[5].


Chiar dacă Kraft Foods a dispărut din România în mod oficial; ocazional se mai importă produse „KRAFT”. De asemenea, prin Italia mai există câteva sortimente care se mai aduc de exemplu la Casa Italiană - magazin autentic italian în Brașov (magazin cu specific italian).

Despre închiderea fabricii[modificare | modificare sursă]

Kraft Foods România a anunțat că până la finalul anului 2009 fabrica de la Brașov va fi închisă pe motivul lipsei de spațiu. Kraft anunță că pe piață se vor găsi aceleași produse, dar acestea vor fi produse în Bulgaria.[6]

Cifra de afaceri în 2008: 164 milioane Euro[7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ About (în engleză), accesat în  
  2. ^ Cadbury a bătut palma cu Kraft pentru oferta îmbunătățită de 11,9 miliarde lire sterline (VIDEO)[nefuncțională], 19 Ian 2010, money.ro, accesat la 20 ianuarie 2010
  3. ^ „Kraft Foods si-a schimbat numele in Mondelez”. Accesat în .  Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  4. ^ a b c 2008 Kraft Fact Sheet Arhivat în , la Wayback Machine., Accesat la 5 mai 2009
  5. ^ Tchibo si Amigo lupta pentru locul 5 pe piata cafelei, 19 iun 2008, zf.ro, accesat la 11 octombrie 2010
  6. ^ Dragoș Comache (). „Kraft Foods isi va inchide fabrica din Romania. Cei 440 de angajati vor fi disponibilizati”. Hotnews.ro. 
  7. ^ Ciocolata amaruie, cea mai mare crestere[nefuncțională], accesat la 29 aprilie 2009

Legături externe[modificare | modificare sursă]