Corint

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Korinthos)
Pentru alte sensuri, vedeți Corint (dezambiguizare).
Corint
Κόρινθος
Κόρινθος, Kórinthos
—  Oraș  —

Map
Corint (Grecia)
Poziția geografică în Grecia
Coordonate: 37°56′19″N 22°55′38″E ({{PAGENAME}}) / 37.938611111111°N 22.927222222222°E

ȚarăGrecia Grecia
Diviziune administrativăPeloponez, Grecia de Vest și Insulele Ionice[*]
Periferie[*] Peloponez[*]
Unitate regională[*]Corintia
Comună[*]Dimos Korinthion[*][[Dimos Korinthion (municipality in the Peloponnese, Greece)|​]]

Suprafață
 - Total102,2 km²
Altitudine10 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total30.816 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal20 131
Prefix telefonic2741

Localități înfrățite
 - LugojRomânia
 - JagodinaSerbia
 - BuccinoItalia
 - Siracuza, SiciliaItalia
 - Abilene, TexasStatele Unite ale Americii

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Poziția localității Corint
Poziția localității Corint
Poziția localității Corint
Templul lui Apollo din Corint

Corint (Κόρινθος) este un oraș grecesc pe Istmul Corint, istmul original, strâmtoarea îngustă care leagă Peloponezul de Grecia continentală. Corint se află la aproximativ 78 de km vest de Atena. Istmul este traversat acum de către un canal. Corint este și capitala prefecturii Corintia. Orașul este înconjurat de munții Lechaio, Kalamaki, Loutraki și Geraneia.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În Grecia Antică, Corintul era cel mai important oraș după Atena, fiind locuit încă din epoca de piatră. Pe atunci era unul dintre cele mai importante centre de comerț est-vest și ale cultului Afroditei. Orașul era cunoscut prin prețurile ridicate aplicate străinilor. De acolo a pornit proverbul: "Nu-i chiar nimic o călătorie la Corint". În 146 î.Hr. orașul a fost distrus de către romani, iar apoi 100 de ani mai târziu a fost reconstruit de Iulius Cezar sub formă de colonie romană. Situat în istmul care lega Peloponezul de continent, între Golful Lecheum la vest și Marea Egee la est, Corintul a devenit un centru comercial. în loc să ocolească pe mare Peloponezul, pe la Capul Malea din partea de sud, unde navigația era periculoasă, mulți proprietari de corăbii preferau să transfere încărcăturile la Corint și să le trimită spre Vest, de la Lecheum, pe Marea Adriatică, spre porturile Italiei. Corintul, cu cele două porturi maritime ale sale, Lecheum la vest și Chencrea la est, s-a bucurat de un monopol comercial și s-a îmbogățit repede.

Corintul era o colonie romană, ca și Filipi. Populația era cosmo-politană. Locuitorii au fost uciși sau mutați atunci când cetatea a fost distrusă pentru prima oară, iar când a fost reconstruită, acolo s-au stabilit elemente noi. Evreii au fost atrași de comerț, romanii se aflau acolo având misiuni oficiale sau erau urmașii primilor coloniști, grecii gravitau spre cetate din satele înconjurătoare, iar comerțul a atras amestecul obișnuit de marinari, comercianți, bancheri și oameni din toate colțurile Mării Mediterane.

Templul Afroditei din Corint găzduia într-o vreme o mie de preotese care erau prostituate de profesie, iar afluxul comercial și turistic a adus în cetate o populație fluctuantă care includea drojdiile lumii mediteraneene. Bogăția și sărăcia lucie, frumusețea și hidoșenia, cultura și mizeria se împleteau în Corint.

îmbogățirea rapidă a promovat o cultură falsă. Corintul era un oraș cu dezvoltare explozivă, care căuta luxul, parada, senzualitatea și sportul. Din punct de vedere moral, corintenii erau socotiți inferiori chiar și potrivit standardelor scăzute ale păgânismului. Pe scenele romane ei erau reprezentați de obicei ca bețivi. „A trăi ca și corintenii" era un eufemism care descria cel mai dezgustător mod de viață. A fi etichetat ca si Corintean, în lumea romană, era la fel de înjositor precum a ți se da astăzi un șut în fund în public.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]