Kitarō

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Kitaro)
  • Kitaro
  • 喜多郎
Date personale
Nume la naștereMasanori Takahashi
Născut (71 de ani)
Toyohashi, Prefectura Aichi, Japonia
Cetățenie Japonia Modificați la Wikidata
OcupațieMuzician, compozitor, producător, aranjor
Limbi vorbitelimba japoneză Modificați la Wikidata
OrigineJaponia  Modificați la Wikidata
Studii愛知県立豊橋商業高等学校[*][[愛知県立豊橋商業高等学校 |​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalInstrumental, electronica, New Age, folk
Instrument(e)Clape, chitară, chitară bas, fluier japonez, baterie, percuție
Ani de activitate1975–prezent
Case de discuri
Colaborare cuFar East Family Band
PremiiGrammy Award for Best New Age Album[*][[Grammy Award for Best New Age Album (Honor presented to recording artists for quality New Age music albums)|​]] ()
Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră ()
Golden Horse Award for Best Original Film Score[*][[Golden Horse Award for Best Original Film Score (Taiwanese film award)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăKitarō discography[*][[Kitarō discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Kitarō (n. Masanori Takahashi, 高橋正則 Takahashi Masanori, 4 februarie, 1953) este un muzician, compozitor și multi-instrumentist japonez, considerat un pionier al muzicii New Age.

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

După absolvirea liceului, Kitaro s-a mutat în Tokyo pentru a intra pe scena muzicală, descoperind sintetizatorul. Primul său sintetizator a fost unul analogic și își amintește că "a iubit sunetul analog comparativ cu sunetul digital de astăzi".[necesită citare]

Părinții săi s-au opus inițial dorinței fiului lor de a avea o carieră muzicală. Într-o încercare de a influența copilul spre voia lor au făcut aranjamente pentru a fi angajat la o companie locală. În schimb, el a plecat de acasă fără să le spună. S-a întreținut prin luarea unor slujbe cu jumătate de normă cum ar fi bucătar sau slujbe în serviciul civil iar noaptea compunea melodii.

La începutul anilor 1970 a trecut complet pe claviatura electronică. S-a alăturat grupului muzical japonez Far East Family Band care s-a format în 1965 și a realizat turnee cu ei în jurul lumii. Când se afla în Europa l-a cunoscut pe interpretul german de muzică electronică și fost membru al Tangerine Dream, Klaus Schulze. Schulze a produs două albume pentru trupă și i-a oferit lui Kitaro câteva sfaturi pentru sintetizatoare. În 1976 Kitaro a părăsit Far East Family Band și a călătorit prin Asia (China, Laos, Tailanda și India).

Proiecte solo[modificare | modificare sursă]

La întoarcerea în Japonia Kitaro și-a început cariera solo în 1977. Primele două albume, Ten Kai și Full Moon Story au devenit favorite ale fanilor mișcării New Age incipiente. A interpretat în primul său concert simfonic la Kosei Nenkin Kaikan din Shinjuku, Tokyo.

Silk Road Silk Road: The Rise And Fall Of Civilizations (Drumul mătăsii: Ascensiunea și decăderea civilizațiilor) este o serie de documentare de pe NHK difuzat pentru prima dată pe 7 aprilie 1980, transmis pe o perioadă de zece ani. A fost 17 ani în producție și este considerat un reper în istoria televiziunii japoneze. Intenția documentarelor a fost să dezvăluie modul în care Japonia antică a fost influențată de comerțul cu mătase. Naratorul documentarelor era Koji Ishizaka, iar muzica era compusă de Kitaro. La insistențele lui Kitaro documentarele au fost transmise cu sunet stereo. Muzica a fost compusă în principal utilizând un Minimoog. Coloanele sonore care au fost create pentru documentare i-au adus lui Kitaro atenția internațională și s-au vândut în milioane de exemplare.

1986-1992 A semnat un contract internațional cu Geffen Records în 1986. Contractul includea relansarea a șase albume anterioare (Astral Voyage, Full Moon Story, Millennia, India, Silver Cloud și Asia) precum și un nou album, pe bună dreptate intitulat Towards the West. În 1987 a colaborat cu Mickey Hart de la Grateful Dead pentru albumul Light of the Spirit, iar în 1992 a colaborat cu Jon Anderson de la Yes pentru albumul Dreams. În 1988 vânzările sale au ajuns la cota zece milioane după un turneu american de succes. În perioada Geffen a avut trei nominalizări la premiile Grammy. Muzica sa pentru filmul „Heaven & Earth” i-a adus un Glob de Aur pentru Cea mai bună coloană sonoră.

Legături externe[modificare | modificare sursă]