Kehinde Wiley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kehinde Wiley
Date personale
Născut (47 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Los Angeles, California, SUA[3][1][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[5] Modificați la Wikidata
EtnieYoruba[*]
afro-american Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBeijing[1]
San Francisco[1]
New Haven, Connecticut[1]
New York City[1] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Yale, Institutul de Artă din San Francisco[*], Los Angeles County High School for the Arts[*][[Los Angeles County High School for the Arts (high school in California, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăArtă contemporană[1]  Modificați la Wikidata
Opere importanteNapoleon Leading the Army Over the Alps[*][[Napoleon Leading the Army Over the Alps (pictură de Kehinde Wiley)|​]], President Barack Obama[*][[President Barack Obama (pictură de Kehinde Wiley)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiTime 100[*] ()
Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor[*] ()[4]  Modificați la Wikidata
Site oficialhttp://www.kehindewiley.com  Modificați la Wikidata
Prezență online

Kehinde Wiley (născut la 28 februarie 1977 la Los Angeles) este un pictor afro-american din Statele Unite, având rădăcini nigeriene. S-a făcut cunoscut prin portrete realiste de mari dimensiuni, ale unor afro-americani, celebrități sau anonimi, prezentați ostentativ, uneori în tablouri eroice în spiritul artei clasice greco-romane, sau într-un stil care amintește pictura europeană și americană din secolele al XVII-lea -al XIX-lea. Picturi ale sale sunt expuse, între altele, la Institutul Smithsonian din Washington, între care și portretul oficial al președintelui Barack Obama.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Wiley s-a născut în 1977 la Los Angeles, în California, ca fiul unui tată de naționalitate yoruba din Nigeria, și al unei mame afro-americane. În copilărie părinții săi s-au despărțit, iar Wiley a crescut, alături de cei cinci frați ai săi, în casa mamei sale din zona South-Center a orașului Los Angeles. Din copilarie, a dovedit talent artistic, și cu încurajarea mamei, s-a înscris la cercuri de învățat artele. La 11 ani a frecventat un conservator al Univeristății de Stat California. La 12 ani, în cadrul unui program de schimburi culturale sovieto-americane (U.S./U.S.S.R. Initiatives) finanțat de un fond al omului de afaceri Michael Milken, Wiley a fost trimis vreme de șase săptămâni la un program de învățământ în domeniul artelor plastice lângă Leningrad (azi Sankt Petersburg), pe atunci în Uniunea Sovietică. La 20 ani Wiley l-a vizitat pe tatăl său în Nigeria și s-a interesat de rădăcinile sale africane. După ce și-a încheiat studiile la Los Angeles County High School for the Arts, în anul 1999 Wiley a terminat licența în arte la Institutul de arte din San Francisco, iar apoi în 2001 a obținut titlul de master la Facultatea de arte a Universității Yale. În anul 2001, ca artist în reședință la Studio Museum din cartierul Harlem din New York, a găsit o fotografie din arest a unui bărbat negru, care i-a inspirat seria de portrete Conspicuous Fraud Smile. Wiley și-a deschis ulterior un studiou în cartierul Brooklyn.

În portretele sale de bărbați afro-americani de inspiră din picturile lui Tintoretto, Tițian, Ingres, Jacques-Louis David sau Joshua Reynolds. După anul 2006 a creat o serie de portrete de tineri negri in cadrul seriei „The World Stage”.

Viața privată[modificare | modificare sursă]

Wiley, care este homosexual declarat, trăiește și creează la New York.



Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g http://www.artnet.com/artists/kehinde-wiley/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b https://doi.org/10.1093/gao/9781884446054.article.T2091120  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Kehinde Wiley”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ https://nilesluther.com/kehinde-wiley-chevalier/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ The Nelson-Atkins Museum of Art, accesat în