Katharina Schratt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Katharina Schratt
Date personale
Născută[1][2] Modificați la Wikidata
Baden bei Wien, Imperiul Austriac[3][4] Modificați la Wikidata
Decedată (86 de ani)[5] Modificați la Wikidata
Viena, Germania Nazistă[6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Hietzinger[*] Modificați la Wikidata
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
CopiiAnton Freiherr Kiss von Ittebe[*][[Anton Freiherr Kiss von Ittebe |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță de teatru[*] Modificați la Wikidata

Katharina Schratt (n. 11 septembrie 1853 în Baden, Austria – d. 17 aprilie 1940 în Viena) a fost o actriță austriacă și metresa lui Franz Joseph al Austriei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Katharina Schratt

Katharina Schratt a fost singura fiică a unui producător de hârtie Anton Schratt (1804-1883); ea a mai avut doi frați. La vârsta de 6 ani a devenit interesată de teatru. Eforturile părinților ei de a o descuraja, n-au făcut decât s-o ambiționeze. S-a căsătorit cu aristocratul maghiar Nikolaus Kiss de Ittebe în 1879, și a născut un fiu, Anton, în 1880. Schratt și soțul ei s-au separat din motive de incompatibilitate.

La vârsta de 18 ani și-a făcut apariția la Hoftheater la Berlin, atingând un succes considerabil într-un timp scurt. Schratt a părăsit Germania după numai câteva luni, în urma apelului vienezilor să se alăture teatrului din orașul lor. Performanța ei a transformat-o în steaua scenei vienez. A fost una din cele mai populare actrițe din Austria până când s-a retras în 1900.

Metresă regală[modificare | modificare sursă]

Aparițiile și performanțele Katharinei Schratt de la începutul anilor 1880 la Hofburgtheater l-au captivat pe împăratul Franz Joseph, și ea a fost invitată să joace pentru vizita Țarului Alexandru al III-lea al Rusiei. Curând ea a devenit însoțitoarea lui Franz Joseph. S-a spus că de fapt soția împăratului, împărăteasa Elisabeta, a promovat relația dintre actriță și împărat.[7][8]

După decesul Elisabetei în 1898, relația lor a continuat, cu o întrerupere (1900/01, din cauza unei diferențe de opinie), până la moartea lui în noiembrie 1916.

Ea a fost recompensată cu un stil de viață generos, inclusiv un conac în apropiere de Palatul Schönbrunn și un palat cu trei etaje pe Ring Kärntner, chiar vizavi de Opera de Stat. În plus, datoriile sale la jocurile de noroc au fost plătite de el.[9][10] Relația lui Schratt cu împăratul a durat 34 ani.

În ultimii ani ai vieții ei, Schratt a devenit profund religioasă. A murit în 1940 la vârsta de 86 de ani.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Katharina Schratt”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ https://books.google.fr/books?id=RuNf-vQUCecC&lpg=PT150&dq=Katharina%20Schratt%201853&hl=fr&pg=PT150#v=onepage&q=Katharina%20Schratt%201853&f=false  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Katharina Schratt”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ Schratt, Katharina (BLKÖ)[*][[Schratt, Katharina (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 31, p. 263))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ „Katharina Schratt”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ „Katharina Schratt”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ Merkle, Ludwig (). Sissi, the tragic empress: the story of Elisabeth of Austria. Stiebner Verlag GmbH. pp. 97–98. ISBN 978-3830708308. 
  8. ^ Murad, Antol (). Franz Joseph I of Austria and His Empire. Empress Elizabeth: Irvington Pub; First Edition. p. 114. ISBN 0829001727. 
  9. ^ Merkle, p. 97
  10. ^ Herman, Eleanor (). Sex with Kings: 500 Years of Adultery, Power, Rivalry, and Revenge. p. 143. 

Literatură[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]