John Coltrane

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
John Coltrane
John Coltrane 1963.jpg
Coltrane, 1963
Informații generale
Data și locul nașterii 23 septembrie 1926,
Flag of the United States.svg S.U.A.
Data și locul decesului 17 iulie 1967
Gen muzical jazz
Ocupație jazz saxofonist
Instrument(e) saxofon
Ani de activitate 1945 - 1967
Case de discuri Impulse!, Atlantic


John (William) Coltrane, (n. 23 septembrie 1926, Hamlet, Carolina de Nord – d. 17 iulie 1967, Huntington, New York) a fost un saxofonist și compozitor de jazz american. Este considerat unul din cei mai importanți inovatori în muzica de jazz modernă. Așa cum Charlie Parker a accentuat rolul solistului în contrast cu execuțiile de ansamblu din era muzicii "swing", John Coltrane a reușit să perfecționeze stilul de interpretare la saxofon la un nivel estetic de înaltă finețe. El a integrat numeroase modalități tehnice ale substituției armonice în formele variate ale improvizației, caracteristice jazz-ului, și a creat pe baza muzicii spirituale medievale și sub influența tonalităților africane și indiene noi sonorități cromatice, a căror intensitate se continuă până în timpurile prezente. John Coltrane a introdus și impus saxofonul sopran în muzica de jazz, puțin prețuit până la el.

Biografie[modificare | modificare sursă]

John Coltrane s-a născut la 23 septembrie 1926 în orășelul Hamlet din North Carolina. Tatăl lui era croitor și cânta în timpul liber la vioară. La vârsta de 12 ani primește în dar un clarinet și ia primele lecții de muzică. Influențat de interpretările lui Coleman Hawkins și Lester Young, ascultate la radio, începe să cânte la saxofon în stilul acestora. În vara anului 1943 se mută la Philadelphia și ia lecții de interpretare la Ornstein School of Music și la studiourile Granoff.

În 1945 primește primul angajament într-o formație de muzică de dans. După serviciul militar (1945-1946), face parte ca saxofonist din formația "Joe-Webb-Blues-Band" (1946), iar mai târziu lucrează cu "Heath-Brothers". În 1949 este angajat de trompetistul Dizzy Gillespie în al său "Big Band", unde cântă la saxofon-tenor, cu care realizează și prima sa înregistrare pe disc (Jazz Of The Forties, 1949/1950). Colaborarea nu durează mult, Coltrane este concediat datorită consumului de droguri stupefiante (heroină). În 1952 colaborează cu Gay Crosse, doi ani mai târziu (1954) cu Johnny Hodges. În 1955, scurt timp după căsătoria cu prima sa soție, Naima, este angajat de Miles Davis, cu care realizează o serie de înregistrări în stilul "cool" (Miles,1955; Relaxin' , Steamin' , Cookin' With The Miles Davis Quintett, toate în 1956). Sub influența lui Thelonius Monk, experimentează acorduri și arpegii neobișnuite și schimbări neașteptate de ritm. Coltrane extinde improvizațiile și compozițiile sale în forma tehnicii clasice a relațiilor armonice, bazat pe stilul modal al muzicii vocale și instrumentale din evul mediu. Între 1957 și 1958 concertează împreună cu Thelonius Monk în New York (New York Five Spot) și participă la festivalurile de jazz din Newport. Din 1958 până în 1961, John Coltrane face parte din Sextett-ul lui Miles Davis, împreună cu care înregistrează legendarele albume Kind Of Blue și Giant Steps. În My Favourite Things (1960) folosește pentru prima dată saxofonul sopran. În anul 1961 pune bazele "clasicului" său Quartett împreună cu McCoy Tyner (pian), Jimmy Garrison (bass) și Elvin Jones (baterie), la care se va alătura și multi-instrumentalistul Eric Dolphy.

Ultimii ani ai lui Coltrane sunt caracterizați, pe de o parte, de numeroasele întreruperi ale activității datorită consumului excesiv de droguri, pe de altă parte, în scurtele perioade de activitate, de lărgirea capacității sale de expresie interpretativă. Experimentează cu tonurile muzicii africane și cu stilul free, care - în locul formei - pune pe prim plan emoția și spontaneitatea, fără a renunța totuși, spre deosebire de avangardiști ca Ornette Coleman, la cadrul structural al compoziției. În februarie 1967, starea sănătății lui se înrăutățește dramatic, medicii descoperă prezența unui cancer al ficatului. Jon Coltrane moare la 17 iulie1967 în Huntington/Long Island.

Legături externe[modificare | modificare sursă]