Survival horror

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Jocuri video survival horror)
Parte a seriei despre:
Jocuri video

Survival horror este un gen de jocuri video, unde jucătorul trebuie să supraviețuiască într-un mediu, de obicei, întunecos, claustrofobic, în timp ce se luptă împotriva unor creaturi ce țin de supranatural.

Termenul a fost folosit prima dată pentru versiunea japoneză a primului joc Resident Evil (1996).

Generalități[modificare | modificare sursă]

Personajul controlat ajunge, de obicei, într-o lume întunecată invadată de monștrii sau alte creaturi desfigurate. Cum personajul ajunge contrar voinței sale în acea lume, el nu posedă un arsenal de arme prea bogat: orice de la un cuțit de bucătărie la o țeavă pot fi folosite. Monștrii cei mai des întâlniți sunt zombi.

La fel ca jocurile de tip action, survival horror-ul pune accentul de secvențele de luptă, însă adaugă o nouă latură: evaziunea. În unele situații, jucătorul este forțat să fugă, fie pentru că nu mai are muniție sau arme, fie că este copleșit de numărul inamicilor.

Origine[modificare | modificare sursă]

Genul este inspirat din lucrările lui H. P. Lovecraft și din filmele de tip slasher. Câteva dintre primele jocuri ce au folosit această temă sunt Haunted House (1981) pentru Atari 2600 și Sweet Home pentru Nintendo Entertainment System. Overblood este considerat primul joc survival horror ce a folosit împrejurimi în 3D.

Apărut în 2001, Silent Hill 2 a fost lăudat pentru implementarea unei părți psihologice, ce a oferit o latură distinctivă jocurilor de acest gen.

Jocuri video ce au popularizat genul[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]