Joan Miró

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Joan Miró
Date personale
Născut[1][2][10][3] Modificați la Wikidata
Barcelona, Catalonia, Spania[2][3][11][12] Modificați la Wikidata
Decedat (90 de ani)[1][10][13][14] Modificați la Wikidata
Palma de Mallorca, Spania[11][4][12] Modificați la Wikidata
Înmormântatcementerio de Montjuic[*][[cementerio de Montjuic (cemetery in Barcelona)|​]][15] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPilar Juncosa Iglesias[*][[Pilar Juncosa Iglesias |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Spania[2][3][16][17] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
litograf[*]
ceramist[*]
sculptor
designer de timbre[*]
tapestry designer[*][[tapestry designer (occupation; person who designs the cartoons, modelli, or patterns from which tapestries are made)|​]]
designer
scenograf
grafician[*]
artist textil[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiPalma de Mallorca[18][19]
Belgia[19]
Paris[19]
Regatul Țărilor de Jos[19]
Barcelona[19] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă[20][21]
limba catalană Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimMiro, Joan  Modificați la Wikidata
Domeniu artisticpictură, sculptură  Modificați la Wikidata
StudiiCercle Artístic de Sant Lluc[*][[Cercle Artístic de Sant Lluc (Arts society in Catalonia)|​]]  Modificați la Wikidata
PregătireModest Urgell i Inglada[*][3], Josep Pascó i Mensa[*]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăsuprarealism[4][5]  Modificați la Wikidata
Opere importanteMiró-Wand[*][[Miró-Wand (mural by Joan Miró)|​]], Dona i Ocell, Portrait of Vincent Nubiola[*][[Portrait of Vincent Nubiola (pictură de Joan Miró)|​]], Nord-Sud[*][[Nord-Sud (pictură de Joan Miró)|​]], Portrait of a Girl[*][[Portrait of a Girl (pictură de Joan Miró)|​]], Q2872713[*], House with Palm Tree[*][[House with Palm Tree (pictură de Joan Miró)|​]], The Farm[*][[The Farm (pictură de Joan Miró)|​]], Portrait of a Spanish Dancer[*][[Portrait of a Spanish Dancer (pictură de Joan Miró)|​]], Intérieur[*][[Intérieur (pictură de Joan Miró)|​]], The Hunter (Catalan Landscape)[*][[The Hunter (Catalan Landscape) (pictură de Joan Miró)|​]], The Harlequin's Carnival[*][[The Harlequin's Carnival (pictură de Joan Miró)|​]]  Modificați la Wikidata
Influențat deModest Urgell i Inglada[*], Hieronymus Bosch[6]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Isabelei Catolica în grad de Mare Cruce[*] ()
Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes[*][[Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes (Spanish civil decoration)|​]] ()[7]
Gran Cruz de la Orden Civil de Alfonso X el Sabio[*][[Gran Cruz de la Orden Civil de Alfonso X el Sabio |​]] ()
Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] ()
doctor honoris causa por la Universidad de Murcia[*][[doctor honoris causa por la Universidad de Murcia |​]] ()[8]
Medalla de Oro de la Generalidad de Cataluña[*][[Medalla de Oro de la Generalidad de Cataluña (award for achievement in advancing the cultural heritage of Catalonia)|​]] ()
doctor honoris causa por la Universidad de Barcelona[*][[doctor honoris causa por la Universidad de Barcelona |​]] ()[9]
honorary doctor of Harvard University[*][[honorary doctor of Harvard University |​]] ()
premiul Feltrinelli[*] ()
Medalla de Oro al Mérito Turístico[*][[Medalla de Oro al Mérito Turístico (Spanish civil decoration, category of the Medal of Tourist Merit)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Semnătură

Joan Miró (n. , Barcelona, Catalonia, Spania – d. , Palma de Mallorca, Spania) a fost un pictor și sculptor spaniol catalan, influențat de suprarealism, fără să fi aderat vreodată la această grupare. Teoriile suprarealiste îi întăresc convingerea în necesitatea libertății artistice, va rămâne un creator multidimensional și multilateral: pictează, dar și sculptează și stăpânește în aceeași măsură tehnica ceramicei. Forme frumoase și stranii, păsări și stele îl vor însoți în fiecare zi a vieții sale, închinate artei și libertății creatoare.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Joan Miró vine pe lume la 20 aprilie 1893 la Barcelona,[22] tatăl lui este bijutier, iar bunicul din partea mamei este fabricant de mobilă. Micului Joan nu-i place școala, singurul lucru care îl interesează cu adevărat este desenul, desenează neobosit și cu multă precizie. Umple caiete întregi cu schițe după peisaje din Mallorca, desenează pești, umbrele, flori, broaște țestoase, câini și fluturi, dar nu desenează însă niciodată chipuri omenești. În anul 1912 se înscrie la atelierul lui Francisco Gali, un pedagog excentric, care îl îndeamnă să picteze cu ochii acoperiți, pentru a-și forma memoria vizuală și abilitatea de a recunoaște obiectele numai după pipăit. Prima expoziție organizată în 1918 se dovedește un mare eșec.[23] În consecință tânărul artist își schimbă stilul, din acest moment pictura lui va evolua în direcția suprarealismului.

Carieră[modificare | modificare sursă]

În anul 1919, Miró pleacă la Paris, unde îl cunoaște pe Picasso, catalan ca și el. În capitala Franței, în cartierul Montparnasse, pe strada Blomet, Miró este vecin cu pictorul André Masson, atelierele lor comunică. Face cunoștința lui Tristan Tzara, Max Jacob și Ernest Hemingway. André Breton este fascinat de lucrările lui, pe care le consideră o dovadă evidentă că pictura suprarealistă este posibilă.

În noiembrie 1925, Miró participă la expoziția pictorilor suprarealiști, ia parte la întâlnirile lor de lucru, deși niciodată nu va adera la această grupare în mod oficial. În anul 1927, pictorul părăsește cartierul Montparnasse și se stabilește pe dealul Montmartre, în apropierea străzii Fontaine. Doi ani mai târziu (1929), se căsătorește în Palma de Mallorca cu Pilar Juncosa.

Joan Miró - Dona i Ocell, 1982

Pe durata războiului civil (1936-1939), pictorul nu va călători deloc în Spania, se stabilește la Varengeville, în Normandia. Aici rămâne pe toată durata celui de-al doilea război mondial.

Își creează propriul univers, propriul "spațiu interior", reflectat într-o serie de tablouri intitulate Constelații. În anul 1947 participă la "Expoziția Internațională de Suprarealism" de la Paris și face prima călătorie la New York, unde pictura sa era deja cunoscută și prețuită în urma unei expoziții din 1930.

În 1948, Galeria Maeght îi organizează o mare expoziție la Paris, iar în 1954 este oaspete de onoare al Bienalei de la Veneția, unde primește premiul internațional în domeniul graficii. Pe la jumătatea anilor cincizeci renunță la pictură pentru ceramică. Lucrează acum într-un atelier uriaș, special construit în acest scop, în Palma de Mallorca pe insula Mallorca. Aici lucrează și sculptură, gravură și tapițerie. Lucrează împreună cu Llorens Artigas la doi pereți cu ceramică, Luna și Soarele, pentru sediul UNESCO din Paris, lucrări care în 1956 îi vor aduce premiul Fundației Guggenheim.

Când îi sunt prezentate operele la Tokyo și Kyoto, se hotărăște să plece în Japonia. Această călătorie confirmă pasiunea artistului pentru arta și cultura din Orientul Îndepărtat. Pictorul împlinește în 1970 vârsta de 77 de ani și este în plină putere creatoare. Realizează - tot împreună cu Artigas - un mare perete de ceramică pentru aeroportul din Barcelona. Condamnă vehement speculațiile care se fac pentru a-i transforma operele în investiții financiare. Independentul de totdeauna declară în repetate rânduri, spre sfârșitul vieții sale, că „devine tot mai mult un suprarealist”.

Moare la Palma de Mallorca pe 25 decembrie 1983, în ziua de Crăciun, în vârstă de 90 de ani.[24]

Citat

„Sunt adversarul oricărei pregătiri intelectuale a proiectării moarte a tabloului. Artistul lucrează ca un poet: cuvântul are întâietate, ideea îi urmează. (Joan Miró)”

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Joan Miró”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d http://explore.rkd.nl/explore/artists/56373  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e Enciclopedia universal ilustrada europeo-americana[*][[Enciclopedia universal ilustrada europeo-americana (Spanish-language encyclopedia)|​]], p. 195-196  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ a b Artnet 
  5. ^ http://www.artnet.com/artists/joan-mir%C3%B3/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://www.theartstory.org/artist/bosch-hieronymus/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-1980-21158, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ https://www.um.es/web/universidad/doctores-honoris-causa/joan-miro  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ https://www.fmirobcn.org/blog/en/2020/10/15/civic-responsibility-of-the-artist/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  11. ^ a b Archivio Storico Ricordi, accesat în  
  12. ^ a b The Fine Art Archive 
  13. ^ a b Joan Miró (în engleză), RKDartists 
  14. ^ a b Joan Miró, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  15. ^ https://eymaps.com/map/tomba-de-joan-mir%C3%B3-172811390/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  16. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  17. ^ RKDartists, accesat în  
  18. ^ „Joan Miró”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  19. ^ a b c d e RKDartists 
  20. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  21. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  22. ^ Victoria Combalia, "Miró's Strategies: Rebellious in Barcelona, Reticent in Paris", de Joan Miró: Snail Woman Flower Star, Prestel 2008
  23. ^ Miró images in Barcelona, The Independent, 13 April 2011, article by Maya Jaggi [1]
  24. ^ Joan Miró (Spanish), 1893–1983: Featured artist works, exhibitions and biography from Walton Fine Arts

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dupin, Jacques (). Joan Miró: Life and Work. Abrams. 

Surse[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Joan Miró