Jim Morrison

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Jim morrison)
Jim Morrison
Date personale
PoreclăJim, Lizard King, Mr. Mojo Risin', Jimbo Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Melbourne⁠(d), Florida, SUA[5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Decedat (27 de ani)[2][4][9][10] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[11] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Père-Lachaise[1][11][12] Modificați la Wikidata
PărințiGeorge Stephen Morrison[*][[George Stephen Morrison (American admiral (1919-2008))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPamela Courson[*][[Pamela Courson (American artist and common-law wife of Jim Morrison)|​]] ()[13] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religieșamanism Modificați la Wikidata
Ocupațievocalist[*][[vocalist (artist using their voice as an instrument)|​]]
regizor[*]
cantautor
textier
compozitor
actor
poet
cântăreț Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[14][15][16] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiSt. Petersburg College[*][[St. Petersburg College (Public college in Pinellas County, Florida, United States)|​]], Florida State University[*][[Florida State University (public university in Tallahassee, Florida, United States)|​]], University of California, Los Angeles, UCLA School of Theater, Film and Television[*][[UCLA School of Theater, Film and Television (school within the University of California, Los Angeles)|​]], Alameda High School[*][[Alameda High School (high school in Alameda, California)|​]], George Washington Middle School[*][[George Washington Middle School (public school in Alexandria, Virginia, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalrock
poezie
rock psihedelic  Modificați la Wikidata
Tipul de voceBariton  Modificați la Wikidata
Instrument(e)clape
instrument de percuție
Maracas
muzicuță
voce[*]  Modificați la Wikidata
Case de discuriElektra Records
Columbia Records  Modificați la Wikidata
Semnătură

James Douglas „Jim” Morrison (n. 8 decembrie 1943, Florida – d. 3 iulie 1971, Paris) a fost un poet, cântăreț, compozitor, textier și actor american, solistul vocal și liderul formației de classic rock, rock psihedelic, blues rock și acid jazz The Doors. A studiat cinematografia împreună cu viitorul său coleg de formație Raymond Daniel Manzarek (clape/pian) la universitatea University of California din Los Angeles (UCLA).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Când era copil, familia lui petrecea foarte multă vreme călătorind dat fiind serviciul tatălui său, ofițer în Marina Militară. La sfârșitul anilor 1950 Morrison s-a stabilit în Alexandria, Virginia unde și-a încheiat și liceul. În 1964 s-a mutat pe coasta de vest, iar în 1966 a intrat la Universitatea Californiei din Los Angeles (UCLA).

Pasionat de literatură și filosofie, Morrison a scris versuri sub influența lui Arthur Rimbaud și William Blake. Pe când era student la UCLA el a început să ia diferite tipuri de narcotice, cum ar fi LSD.

Grupul muzical The Doors[modificare | modificare sursă]

În anul 1965 l-a cunoscut pe Ray Manzarek și împreună ei au format grupul rock The Doors, plecând de la formația Rick & The Ravens. Din trupă au mai făcut parte John Densmore și Robby Krieger. Denumirea grupului provine de la un vers celebru al lui William Blake, „If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite” (română Dacă ușile percepției ar fi deschise/curățate, totul i-ar apărea omului așa cum este, infinit). Debutul discografic a avut loc 2 ani mai târziu cu albumul omonim, The Doors, apărut în 1967 sub egida editurii Elektra Records.

Morrison era văzut de fanii săi ca un fel de zeu sau lider spiritual; ca urmare și-a luat porecla de „Lizard King” (regele șopârlă).

Stilul său de viață alături de formație a devenit tot mai puternic influențat de alcool și droguri. Spre sfârșitul vieții devenise aproape dependent de alcool. În 1969, în urma unui chef mai lung, Morrison a apărut beat pe scenă în fața a 13.000 spectatori din cartierul Coconut Grove din Miami, Florida. În timpul spectacolului și-a scos cămașa pe scenă și și-a scos un deget prin fermoarul pantalonilor. Ca urmare a acestui gest a fost arestat sub acuzația de exhibiționism și alcoolism. A fost condamnat la șase luni de muncă silnică, dar a făcut recurs. Totuși, Morrison a murit înainte de rejudecarea cazului.

Viața privată și moartea[modificare | modificare sursă]

Morrison s-a însurat cu prietena sa, Pamela Courson, pe care o cunoscuse în 1966. Ea a fost aceea care l-a găsit mort în hotelul din Paris unde stăteau. Moartea sa a fost stabilită ca fiind cauzată de un atac de cord; nu i s-a făcut autopsie. Morrison a fost înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris, după o ceremonie privată. Avea să devină una din figurile cheie ale Clubului 27.[17]

Mormântul său a devenit un loc de pelerinaj și este încă vizitat zilnic de sute de fani care lasă acolo multe amintiri, cum ar fi: bilete, graffiti, țigări, prezervative. În același cimitir mai sunt înmormântați Oscar Wilde, Gertrude Stein, Édith Piaf, Frédéric Chopin, George Enescu, Honoré de Balzac, precum și numeroase alte celebrități.

Publicații[modificare | modificare sursă]

  • The Lords and the New Creatures (1969). ISBN pentru ediția din 1985: 0-7119-0552-5

Discografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b L'Humanité,  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ „Jim Morrison”, Internet Movie Database, accesat în  
  4. ^ a b Jim Morrison, SNAC, accesat în  
  5. ^ http://www.imdb.com/name/nm0607186/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ http://www.allmusic.com/artist/jim-morrison-p13722/biography, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ http://www.jimmorrisononline.com/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ http://lccn.loc.gov/n79140943, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ Jim Morrison, Find a Grave, accesat în  
  10. ^ Jim Morrison, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
  11. ^ a b Deux siècles d'histoire au Père Lachaise[*][[Deux siècles d'histoire au Père Lachaise (2006 book by Paul Bauer)|​]], p. 575  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  12. ^ Digital Public Library of America, accesat în  
  13. ^ https://www.parmanlaw.com/anniversary-of-jim-morrisons-death-serves-as-an-estate-planning-reminder/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  14. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  15. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  16. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  17. ^ Walt, Vivienne (). „Postcard: Paris”. Time. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]