Jeet Kune Do

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Jet Kune Do)
Jeet Kune Do

Jeet Kune Do (; prescurtat „JKD„), este o filozofie a artelor marțiale hibride puternic influențată de filozofia personală și experiențele în artele marțiale ale lui Bruce Lee.[1], care a fondat sistemul pe 9 iulie 1967. Acesta este un proces și nu un rezultat final. A numit creatura "non-clasic", sugerând că JKD este ceva similar cu Kung Fu. Spre deosebire de artele marțiale tradiționale, Jeet Kune Do nu are la bază forme fixe, este mai degrabă o filozofie a formării gândirii ce poate să prevină acțiuni. Acesta a fost numit pentru conceptul Wing Chun de interceptare sau atac atunci când adversarul este pe punctul de atac.[2] Practicanții de Jeet Kune Do cred în efort minim pentru efect maxim. Pe 10 ianuarie 1996, Fundația Bruce Lee a decis să utilizeze numele Jun Fan Jeet Kune Do (振 藩 截拳道) pentru a se referi la sistemul de arte marțiale pe care Bruce Lee l-a fondat, Jun Fan fiind numele chinez dat de fondator.

Bruce Lee și antrenorul său Ip Man

JKD implică:

- asimilarea de informații din surse cu experiență;

- eliminarea a ceea ce nu ți se potrivește;

- înțelegerea individualității în procesul descoperirii;

- aplicarea simțului practic.

Ce nu este JKD:

- concept care poate fi definit ca un singur stil;

- un clișeu în timp, „aceasta” sau „numai aceea”;

- sistem sau stil limitat, adevărul nu are limite;

- o colecție de tehnici.

Principii[modificare | modificare sursă]

Pincipiile stabilite de Bruce Lee au avut la bază adevărurile de luptă universale. Familiarizarea cu fiecare combinație de luptă este procesul de instruire și devenire a unui practicant de arte marțiale. JKD învață că cea mai bună apărare este o atac puternic - principiul „Calea pumnului care interceptează”, axat pe stoparea atacului și a oricărei intenții de atac a adversarului în faza incipientă a luptei.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Lee, Bruce (septembrie 1971), „Liberate Yourself From Classical Karate”, Black Belt Magazine, Rainbow Publications, Inc., vol. 9 nr. 9, p. 24. 
  3. ^ „Jeet Kune Do «”, Martial-arts.ro, accesat în