Jean Constantin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jean Constantin
Date personale
Nume la naștereConstantin Cornel Jean
Născut[2][3] Modificați la Wikidata
Techirghiol, România Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani)[4] Modificați la Wikidata
Constanța, România Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiboli cardiovasculare Modificați la Wikidata
PărințiCaliopi Stavreg Zaharia, Dumitru Jean
Căsătorit cuElena Jean
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Română Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Ani de activitate19572010
Roluri importanteIsmail (Toate pânzele sus),

Patraulea (B.D-uri),

Limbă, Parpanghel
Alte premii
Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer[*] (2004)[1] Modificați la Wikidata
Premii Gopo
2008 – Gopo pentru întreaga operă

Jean Constantin (născut Constantin Cornel Jean[5]; n. , Techirghiol, Constanța, România – d. , Constanța, România) a fost un actor român de film, estradă, radio, televiziune, scenă, voce și vodevil, care a excelat în roluri comice, considerat „maestrul comediei”. Printre personajele memorabile întruchipate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de acțiune și de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu și bucătarul Ismail din serialul de televiziune Toate pânzele sus (1976).

Primii ani - Debut[modificare | modificare sursă]

Jean Constantin s-a născut în anul 1927,[5] într-o familie multietnică, mama sa fiind de etnie grecească: "Mama mea, grecoaică, venită cu părinții de la Salonic prin 1880 și ceva și se numea Caliopi Stavreg Zaharia[6]" - Jean Constantin, iar tatăl său de etnie română: "Tatăl meu era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect." - Jean Constantin.[7] Multă vreme s-a crezut că era născut în 1928; actorul însuși a menținut această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit” cu un an.[5] Numele său de familie era Jean și nu Constantin.[8] Deși s-a vehiculat mult timp ideea că ar fi țigan de origine, actorul nu a confirmat niciodată aceste zvonuri și a făcut haz de ele: "Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de țigan și am convins etnia și nu numai, că sunt de al lor." - Jean Constantin. Reprezentanții țiganilor din Constanța au declarat că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii și că acesta era cunoscut în oraș ca grec.[7] Totuși, datorită tenului său mediteranean, a fost ales să joace roluri de țigan în mai multe filme.[9]

A lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a pus bazele unei brigăzi artistice. A debutat ca artist la Casa de Cultură din localitate. La sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat „Fantasio”. Actorul a rămas angajat al acestui teatru până la pensionare.

Activitate[modificare | modificare sursă]

A jucat în filme de la începutul anilor 1960. La sfârșitul deceniului este distribuit în producțiile de succes Prea mic pentru un război atât de mare (1969, r. Radu Gabrea) și Canarul și viscolul (1969, r. Manole Marcus), ambele având ca subiect pierderea pricinuită de apărarea cauzei politice (prin război sau ilegalism). Totuși, nu aceste roluri îl impun, ci partiturile comice jucate începând din 1970 pentru seria B.D. (Brigada Diverse), în compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Dem Rădulescu. În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul Nemuritorii. Serialul Toate pânzele sus (1976), în regia lui Mircea Mureșan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public – turcul Ismail. Revanșa (1978) de Sergiu Nicolaescu este primul film în care Constantin interpretează rolul Limbă. Un an mai târziu joacă în comedia Nea Mărin miliardar, de asemenea în regia lui Nicolaescu.

În anii 1980 și 1990 este prezent într-un număr mai mic de producții, în mare parte comedii. Continuă să fie distribuit de Sergiu Nicolaescu în filmele sale. După o pauză de șapte ani, a revenit pe platourile de filmare cu rolul nea Florică din lung-metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006). Ultimele sale filme, Supraviețuitorul (2008) și Poker (2010), au fost regizate de vechiul său colaborator Nicolaescu. A apărut și în serialul Regina, difuzat de postul Acasă TV.

Ultimii ani și decesul[modificare | modificare sursă]

În 2009 și 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit miercuri, 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanța. Vestea morții a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arșinel. Jean Constantin a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța în ziua de 28 mai.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Jean Constantin la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Art 3 | Decret 36/2004, Lege5, accesat în  
  2. ^ a b https://www.cugetliber.ro/redirect-stiri-monden-iata-cum-arata-bustul-lui-jean-constantin-71324  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b https://www.myheritage.com/research/record-10182-458562/jean-constantin-in-biographical-summaries-of-notable-people  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-murit-jean-constantin-895975.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b c Schipor, Cătălin. „Jean Constantin, pentru ultima dată la teatru!”, articol publicat în ziarul Libertatea (28 mai 2010)
  6. ^ „Profesioniștii - Jean Constantin și Puiu Călinescu”. 
  7. ^ a b Ionescu, Sînziana. „Țiganul, parte din personajul Jean Constantin”, articol publicat în ziarul Adevărul (27 mai 2010)
  8. ^ Dumba, Gabriela. „Jean Constantin, unic și al tuturor, indiferent de «limbă». «Nu-s țigan, domn’ comisar! Sunt grec!»”[nefuncțională], articol publicat pe site-ul puterea.ro (27 mai 2010)
  9. ^ Predescu, Feri. „Ultimele aplauze pentru maestrul Jean Constantin”, articol publicat în ziarul Evenimentul zilei (28 mai 2010)
  10. ^ Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004.
  11. ^ https://docs.google.com/:www.bibliotecametropolitana.ro/Uploads//4_2012/150308.pdf[nefuncțională]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice