Jandarmul și jandarmerițele

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jandarmul și jandarmerițele
'Le gendarme et les gendarmettes'

Afișul românesc al filmului
Titlu originalLe Gendarme et les Gendarmettes
Gencomedie
RegizorJean Girault
Tony Aboyantz
ScenaristRichard Balducci
Jean Girault
Jacques Vilfrid
ProducătorGérard Beytout
DistribuitorSNC
Operator(i)Jacques Mironneau
Didier Tarot
MontajMichel Lewin
MuzicaRaymond Lefèvre
DistribuțieLouis de Funès
Michel Galabru
Claude Gensac
Maurice Risch
Premiera6 octombrie 1982
Durata95 min.
ȚaraFranța
Filmat înSaint-Tropez[1]
Hyères[*][[Hyères (gară din Franța)|​]]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiSaint-Tropez  Modificați la Wikidata
Limba originalăfranceză
Disponibil în românăsubtitrat
Precedat deJandarmul și extratereștrii (1979)
Prezență online

Jandarmul și jandarmerițele (în franceză Le gendarme et les gendarmettes) este un film franțuzesc din anul 1982, regizat de Jean Girault. El este al șaselea (și ultimul) film din seria Jandarmul, cu Louis de Funès în rolul jandarmului Ludovic Cruchot.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Mutați într-un sediu nou și mai mare, jandarmii de la brigada din Saint-Tropez primesc sarcina de a instrui patru tinere jandarmerițe stagiare. Jandarmii sunt încântați de cele patru femei frumoase, dar nu și soțiile lor. Stagiarele se descurcă destul de bine cu noile îndatoriri, depășindu-și uneori instructorii. După o săptămână însă, un specialist în spionaj informatic le răpește, una după alta, pe jandarmerițe și le duce la o destinație necunoscută. Existența brigăzii fiind pusă în pericol de aceste răpiri care par să aibă un motiv inexplicabil, jandarmii din Saint-Tropez vor elabora un plan pentru găsirea jandarmerițelor, punându-și viața lor în primejdie.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Despre film[modificare | modificare sursă]

Noul sediu al Jandarmeriei Naţionale din Saint-Tropez
  • Jean Girault a decedat la 24 iulie 1982, în timpul filmărilor, din cauza unei tuberculoze; filmul a fost finalizat de asistentul său, Tony Aboyantz.
  • Acest film este ultimul din seria Jandarmul, mai ales din cauza decesului lui Louis de Funès. De asemenea, a fost și ultimul film în care a jucat Louis de Funès, decedat la 27 ianuarie 1983, la trei luni după lansarea acestui film.
  • Autoturismul Citroën 2CV pe care-l conduce sora Clotilde își schimbă modelul în mod bizar în timpul cursei sale nebune pentru a-i preveni pe jandarmi cu privire la locul unde sunt ținute jandarmerițele. La început, se vede modelul 2CV cu portiere clasice pentru ca după câteva momente să se vadă modelul cu portiere "suicide". Scena a servit pentru o reclamă a companiei Citroën pentru Programul Rabla în 2010.
  • Babeth Étienne, care interpretează rolul jandarmeriței Marianne Bonnet, era în acea perioadă soția lui Johnny Hallyday.
  • Cei șase jandarmi sunt: Louis de Funès, Michel Galabru, Michel Modo, Guy Grosso, Maurice Risch și Patrick Préjean (în rolul jandarmului Perlin, care a apărut într-un singur film din serie).
  • Plutonierul Gerber, care în alte filme din serie se numește Jérôme, este numit aici Alphonse (ca și în primul Jandarm de altfel). Soția sa, numită succesiv Cécilia (1), Gilberte (3) și Simone (5), este numită aici Germaine.

Recepție[modificare | modificare sursă]

în Lexikon des internationalen Films se precizează următoarele despre acest film: „Ultimul film al lui Louis de Funès, care este adaptat, ca de obicei, la stilul agitat-turbulent al actorului de comedie și satisface numai foarte puține nevoile de divertisment.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://twitter.com/Inafr_officiel/status/1252274830029852674, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Lexikon des internationalen Films“ (CD-ROM-Ausgabe), Systhema, München 1997/Online-Ausgabe Arhivat în , la Wayback Machine.

Legături externe[modificare | modificare sursă]