Jacques I, Prinț de Monaco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jacques I

Jacques I de Monaco
Portret de Nicolas de Largillière
Date personale
Nume la naștereJacques François Léonor Goyon de Matignon Grimaldi
Născut21 noiembrie 1689(1689-11-21)
Torigni-sur-Vire, Normandia, Franța
Decedat (61 de ani)
Hôtel Matignon, Paris, Franța
ÎnmormântatCatedrala Sfântul Nicolae din Monaco[*] Modificați la Wikidata
PărințiJacques Goyon de Matignon
Charlotte Goyon de Matignon
Căsătorit cuLouise Hippolyte, Prințesă de Monaco
CopiiCharlotte, Stareță de Visitation
Honoré al III-lea, Prinț de Monaco
OcupațieRegent
consoartă[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrinț de Monaco[*]
Familie nobiliarăfamilia Grimaldi[*]
Prinț de Monaco
Domnie29 decembrie 1731 –
7 noiembrie 1733
PredecesorLouise Hippolyte
SuccesorHonoré al III-lea

Jacques Goyon de Matignon (Jacques François Léonor; 21 noiembrie 168923 aprilie 1751) a fost conte de Thorigny, Prinț de Monaco sub numele de Jacques I și al 4-lea Duce de Valentinois din 1731 până în 1733.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost fiul lui Jacques al III-lea de Goyon de Matignon, conte de Torigni (1644-1725) și a soției acestuia, Charlotte de Goyon de Matignon (1657-1721). Unchiul său a fost Charles-Auguste de Goyon-Matignon, mareșal al Franței.

Când Antonio I de Monaco și soția sa Marie de Lorena căutau un soț pentru fiica lor, Louise Hippolyte, care era moștenitoare a Monaco, familia l-a propus pe el drept candidat. Propunerea a fost susținută și de regele Ludovic al XIV-lea al Franței, care dorea să consolideze influența franceză în Monaco.

Sala de Consiliu de la Hôtel Matignon - reședința de la Paris a Prințului de Monaco.

Jacques și Louise Hippolyte s-au căsătorit la 20 octombrie 1715 și au avut opt copii. Nunta a fost primul act oficial făcut de micul rege în vârstă de cinci ani, Ludovic al XV-lea al Franței.

Mariajul nu a fost unul fericit. Jacques a preferat să stea mai mult la Versailles decât la Monaco, unde a avut câteva metrese.

După decesul lui Antonio I de Monaco, Louise Hippolyte a călătorit de la Paris la Monaco la 4 aprilie 1731 și a fost primită de o mulțime populară entuziastă.

La sfârșitul anului 1731, Louise Hippolyte a murit de varicelă. Jacques I și-a neglijat afacerile de stat și, sub presiunea populației a trebuit să părăsească țara în mai 1732. El a abdicat în favoarea fiului său Honoré anul următor.

Și-a petrecut ultimii ani ai vieții la Versailles și la Paris. Mademoiselle du Maine, o nepoată a regelui Ludovic al XIV-lea și a metresei sale, Madame de Montespan, i-a fost propusă ca soție. În ciuda faptului că avea o zestre generoasă (era fiica ducelui du Main și a Louisei Bénédicte de Bourbon), căsătoria nu s-a materializat și Prințul nu s-a recăsătorit niciodată.

Reședința sa din Paris a fost numită după el - Hôtel Matignon - și astăzi este reședința oficială a prim-ministrului Franței.