Itella

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Itella
Tip Companie publică
Fondată 1638
Oameni cheie Heikki Malinen (președinte și Director General)
Arto Hiltunen (Președinte al Consiliului de Administrație)
Industrie Information Logistics
Logistics
Mail Communication (în Finlanda)
Venit 1.946,7 milioane euro (2012)
Angajați 27.460 (cifra medie în 2012)
Slogan Smart Move (Mișcare inteligentă)
Website www.itella.com

Itella Corporation este o unitate de prestări servicii internaționale aflată în proprietatea statului finlandez. Activitățile desfășurate au fost structurate în jurul a trei grupuri principale:

 • Itella Information (procesarea fluxului de date, managementul organizațiilor și activități de distribuție aferente. Serviciile includ gestionarea activităților de facturare, canalelor de efectuare / preluare și livrare a comenzilor, precum și procesarea documentelor)
 • Itella Logistics (servicii de preluare, redirecționare și transportare a mărfurilor pe cale terestră, maritimă sau aeriană, precum și depozitarea acestora)
 • Itella Mail Communication (livrarea corespondenței, a materialelor de marketing direct, coletelor, ziarelor și revistelor pe teritoriul Finlandei. Acest grup de activități deservește consumatorii prin intermediul Poștei naționale finlandeze sau a mărcii Posti. Grupul oferă servicii de livrare zilnică a corespondenței pe teritoriul Finlandei și este singura unitate emitentă de timbre poștale în Finlanda)

Sediul principal al corporației Itella se află în Helsinki, Finlanda. Președintele și Directorul General al corporației este dl Heikki Malinen, iar Președintele Consiliului de administrație este dl Arto Hiltunen. În anul 2012, Itella Corporation a înregistrat un număr mediu de 27.460 de angajați.

Itella își desfășoară activitatea în unsprezece țări.

Mărci[modificare | modificare sursă]

Itella își deservește clienții corporativi internaționali prin intermediul mărcii Itella, iar pe cei de pe teritoriul Finlandei prin intermediul mărcii Posti.

Începând cu luna februarie 2011, Finlanda va fi prima țară din lume care va primi întreaga corespondență, publicațiile, coletele și materialele de publicitate directă prin intermediul serviciului de livrare Posti pentru neutralizarea emisiilor de carbon. Acest serviciu nu presupune taxe suplimentare pentru clienți.

Istoric[modificare | modificare sursă]

 1. 6 septembrie 1638: Guvernatorul General Per Brahe cel Tânăr pune bazele unui sistem de servicii poștale pe teritoriul Finlandei. La acea vreme, Finlanda era parte integrantă a Suediei.
 2. 1811: Este înființat un sistem de administrare centrală care preia serviciile poștale din Marele Ducat autonom al Finlandei.
 3. 1845: Sunt puse bazele unui sistem de preluare / livrare a coletelor poștale.
 4. 1856: Apar primele timbre.
 5. 1858: Este înființat serviciul de livrare a scrisorilor și ziarelor la domiciliu.
 6. Începând cu anii 1860: Poșta devine una dintre primele instituții care angajează femei.
 7. 1927: Serviciile de telegraf fuzionează cu cele poștale.
 8. 1981: Denumirea de „Poștă și Telegraf” este modificată în cea de „Poștă și Telecomunicații”.
 9. 1990: Serviciile de Poștă și Telecomunicații devin primele servicii de interes public care beneficiază de un buget separat de la Stat.
 10. 1994: Serviciile de Poștă și Telecomunicații sunt reorganizate ca parte a Grupului Suomen PT, cu cele două filiale, Finland Post Corporation (Corporația Poștală Finlandeză) pentru servicii de corespondență și Telecom Finland Oy (devenită ulterior Sonera Oy) pentru servicii de telecomunicații.
 11. 1998: Grupul Suomen PT este divizat în Corporația Poștală Finlandeză și Sonera Oy, ambele aflate în proprietatea Statului.
 12. 2001: Corporația Poștală Finlandeză devine o companie publică.
 13. 2002: Ramura activităților de logistică a informației este extinsă și în Germania, iar ramura activităților de logistică a afacerilor în Estonia.
 14. 2004: Ramura activităților de logistică a afacerilor este extinsă în Estonia, Letonia și Lituania.
 15. 2005: Ramura activităților de logistică a afacerilor este extinsă în Danemarca, Letonia și Lituania.
 16. 2006: Ramura activităților de logistică a afacerilor este extinsă în Suedia și Norvegia.
 17. 1 iunie 2007: Denumirea corporației este modificată în Itella Corporation. Schimbarea se datorează faptului că activitățile corporației devin din ce în ce mai variate, având un caracter internațional.
 18. 2008: Itella își extinde activitățile în Rusia prin achiziționarea grupului de logistică NLC (Compania Națională de Logistică) și a societății de consultanță de marketing privind relația cu clienții Connexions. Itella își extinde activitatea în Polonia prin achiziționarea societății de logistică a informației BusinessPoit S.A.
 19. 2009: Activitățile de logistică a informației se extind în Rusia și în alte țări din Europa Centrală și de Est. Noua filială Itella IPS Oy (Itella Payment Services – Servicii de Plată Itella) achiziționează licența unei societăți de efectuare a plăților.