Ion Oncescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ion Vlad Oncescu
Născut(ă) 25 aprilie 1978
București, România
Naționalitate  România
Alte nume Iron Man[1]
Ocupație Armwrestler (skandenberg), economist
Înălțime 1,84 m
Greutate 98 kg
Titlu Cvadruplu campion mondial la skanderberg la ambele brațe
A cincea oară campion mondial la brațul stâng
Campion european la brațul stâng
Religie Creștin ortodox[necesită citare]
Soț(ie) Necăsătorit

Ion Oncescu (n. 25 aprilie 1978, București, România) este un luptător profesionist de skandenberg român, actualul campion mondial la ambele brațe.

Biografie[modificare | modificare sursă]

La vârsta de 12 ani a făcut planuri de a fugi din România comunistă[necesită citare] și a început un intens program de instruire, care a inclus jogging și înot în fiecare zi, astfel încât el a putut fi gata, de la vârsta de 17, pentru orice obstacol care ar fi putut apărea în timpul plecării din țară. Primul contact cu sportul a avut loc la FC Dinamo București, unde a jucat fotbal la nivel de tineret, dar s-a lăsat și s-a apucat de tenis, fiindcă a văzut că e mai interesant și a început sa se pregătească sub îndrumarea lui Florin Segărceanu.

Ion Oncescu a câștigat primul său titlu național la skandenberg, atunci când avea 18 ani și de atunci a fost campion de necontestat, fiind un luptător de skandenberg în formare, în 2005, la nouă ani după debut. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Academia de Studii Economice Internaționale de Afaceri din București în profilul de economie.

El a devenit prima dată campion mondial la al XXIX-lea Campionat Mondial de Armwrestling, care a avut loc la Veliko Tărnovo, Bulgaria în octombrie 2007. Pentru brațul stâng, Oncescu a avut de a se angaja în 10 meciuri, iar 5 dintre adversari erau foști campioni mondiali. În cea de-a doua rundă a pierdut surprinzător împotriva campionului bulgar Stoyan Golemanov, dar a recuperat și a ajuns la final împotriva rusului Dzambolat Tsoriev, care a fost de neoprit la momentul respectiv. Ion Oncescu a câștigat cu 2-0 și a devenit campion mondial pentru prima oară în cariera sa. A doua zi a trebuit să intre în competiție pentru campionatul la brațul drept și a fost angajat în opt meciuri și a ajuns la final, unde a trebuit să se înfrunte cu același Dzambolat Tsoriev. Oncescu a pierdut primul meci, dar le-a câștigat pe celelalte două și a devenit campion mondial la brațul drept și pentru întregul turneu de campion mondial de necontestat, de care beneficiază Statele Unite, a primit $23,000, premiu în bani. Ion Oncescu a câștigat al treilea și al patrulea titlu mondial la Campionatele Mondiale de Armwrestling, care au avut loc în Kelowna, Canada. El trebuia să se angajeze în 20 de meciuri, 10 pentru brațul stâng și 10 pentru brațul drept și a câștigat două titluri mondiale cu ușurință. În 2007, la Cupa Mondială Nemiroff, Oncescu și-a îndeplinit visul vieții, de a câștiga împotriva polonezului născut în America, campion de skandenberg, John Brzenk, dar în cele din urmă a pierdut împotriva ucraineanului Andrey Puskar.

În 2009 el a reușit să învingă 116 români neprofesioniști, urmând ca în 2010 numărul de concurenți să se tripleze. La Zolty Tour (Nemiroff) 2009 a obținut locul 4 la brațul stâng și locul 2 la brațul drept la categoria 95 kg, fiind învins numai de către legendarul John Brzenk. Tot în 2009, Ion Oncescu a reușit să ia medalia de aur la Campionatele Europene din Bulgaria, după ce s-a impus în finală la brațul stâng în fața polonezului Lucjan Fujdala. Pe 24 Ianuarie 2010, de ziua micii uniri, a învins 300 de oameni printre care și profesioniști. 2010 a fost un an foarte bun pentru românul nostru pentru că a reușit să câștige din nou medalia de aur în finala Campionatului Mondial de la Mesquite, Nevada, SUA, după ce i-a învins în finală la brațul stâng (categoria 100 kg), pe americanul Tom Nelson și pe kazahul Alexander Fugarov. La brațul drept s-a clasat pe locul 6.

La 21 februarie 2011, campionul mondial la skandenberg a reușit să învingă 500 de oameni. Printre cei învinși s-au numărat și campionul european și vicecampionul mondial la haltere Ninel Miculescu, campionul national la darts, la culturism și aruncarea greutății, Daniel Racoveanu și jucătorul de baschet Virgil Stănescu.

Pe 12 februarie 2012, la Sun Plaza București, după un concurs de 8 ore, alături de cei 1000 de adversari propuși, Oncescu a stabilit un nou record mondial, care a fost certificat de către reprezentantul Guinness World Records, câștigând în fața celor 1000 de participanți (chiar 1024 până la final). Spectacolul a fost difuzat în direct pe canalul TV sport.ro.

Campionatele de skandenberg europene și mondiale[modificare | modificare sursă]

An Clasare Locație Comentarii
2004[2] 9 și 6 Africa de Sud Durban WCH (cu brațul stâng și drept)
2004[2] 4 și 5 Polonia Gdynia ECH (cu brațul stâng și drept)
2005[2] 2 Bulgaria Sofia ECH (cu brațul stâng și drept)
2006[2] 2 și 3 Ungaria Budapesta ECH (cu brațul stâng și drept)
2007[2] 2 Polonia Varșovia Nemiroff World Cup (cu brațul stâng și drept și vicecampion absolut brațul stâng)
2007[2] 1 Bulgaria Veliko Tărnovo WCH Primele două titluri (cu brațul stâng și drept)
2008[2] 1 Canada Kelowna WCH Al treilea și al patrulea titlu (cu brațul stâng și drept)
2009[2] 1 Italia Roma Vendetta IV Super Match împotriva lui Normunds Tomsons cel mai bun din cinci jocuri (cu brațul drept)
2009[3] 1 Bulgaria Sofia ECH Primele două titluri (cu brațul stâng și drept)
2009[2] 2 Polonia Varșovia Nemiroff World Cup (cu brațul drept)
2010[4] 1 Statele Unite Mesquite WCH Al cincilea titlu (cu brațul stâng)

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Ionescu Alexandru este managerul oficial al multiplului campion mondial Ion Oncescu

Ion Oncescu a stabilit un nou record, acela de a merge sub apa in picioare cu o haltera de 59 Kg pe o lungime de 33 m Acest record s-a desfasurat pe data de 23 septembrie 2012 in Complecsul Sportiv Dinamo Bucuresti bazinul olimpic de inot