Ion I. Agârbiceanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru scriitorul Ion Agârbiceanu, tatăl lui Ion I. Agârbiceanu, vedeți Ion Agârbiceanu.
Ion I. Agârbiceanu

Ion I. Agârbiceanu
Date personale
Născut6 ianuarie 1907
Bucium-Șasa, comitatul Alba de Jos, Austro-Ungaria
Decedat9 martie 1971 (64 de ani)
Cluj, Republica Socialistă România
PărințiIon Agârbiceanu
Maria Agârbiceanu
Frați și suroriNicolae Agârbiceanu
Căsătorit cuSimona (n. Giurescu)
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
EducațieInstitutul Electrotehnic din București, Facultatea de Științe din Paris
ReprezentantInternational Union of Pure and Applied Physic, European Group for Atomic Spectroscopy
Lucrări remarcabilePrimul laser cu gaze (heliu-neon) din România
Membru corespondent al Academiei Române

Ion I. Agârbiceanu (n. 6 ianuarie 1907, Bucium-Șasa, comitatul Alba de Jos – d. 9 martie 1971, Cluj) a fost un fizician român, fiul prozatorului și protopopului Ion Agârbiceanu.

Specialist în fizică atomică-spectroscopie, s-a remarcat drept proiectantul primului laser cu gaze din România între anii 1960-1961. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1963.

Studii[modificare | modificare sursă]

În anul 1925, la vârsta de 17 ani, a absolvit cursurile Liceului 'George Barițiu'

În anul 1930 a absolvit cursurile Institutului Electrotehnic din București.

În anul 1934 a absolvit cursurile Facultății de Științe din Paris, obținând doctoratul în fizică cu lucrare de spectroscopie Recherche sur le spectre de fluorescence et d'absorption des vapeurs de Iodine.

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

A urmat studii superioare la Institutul Electrotehnic din București (1925-1929), apoi la Facultatea de Științe din Paris, unde și-a luat doctoratul (1934), cu o lucrare elaborată sub conducerea lui A. Cotton. Teza sa de doctorat cu denumirea de „Recherche sur le spectre de fluorescence et d'absorption des vapeurs de Iodine” a devenit o lucrare de referință în domeniu.

În anul 1948 devine profesor universitar la Institutul de Petrol și Gaze din București. Din anul 1951 este profesor la Facultatea de Matematică și Fizică din cadrul Universității București. Transferat la Institutul Politehnic din București, deține în perioada 1955-1971 funcția de șef al Catedrei de Fizică I.

În anul 1956, prof. dr. Ion I. Agârbiceanu a organizat, la Institutul de Fizică Atomică din București, laboratorul de „Metode Optice în Fizica Nucleară”, în cadrul căruia s-au realizat numeroase cercetări privind structurile atomice hiperfine și izotopice, rezonanța magnetooptică și păturile subțiri dielectrice.

În acest laborator, a fost realizat, sub conducerea sa, în 1962, primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiație infraroșie, după o concepție originală. Prin focalizarea fasciculului luminos produs de laserul monocromatic, se obțin densități enorme de radiație pe suprafețe foarte mici.

A fost reprezentantul României la „International Union of Pure and Applied Physic” și la „European Group for Atomic Spectroscopy”.

La 21 martie 1963, a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

  • Recherche sur le spectre de fluorescence et l’absorption de la vapeur de I-2: 1-re Thèse, thèses présentées à la Faculté des Sciences de l’Université de Paris pour obtenir le grade de docteur en sciences physiques, Ed. Masson et Cie, Paris, 1934, 110 p.
  • Lumina polarizată și aplicațiile ei în știință și tehnică, Editura Tehnică, București, 1956 - seria Știință și tehnică, nr.4, Academia Republicii Populare Romîne, 120 p.
  • Contributions á l’étude des lasers aux gaz, Ion I. Agârbiceanu, A. Agafiței, L. Blănaru, N. Ionescu-Pallas, I.M. Popescu, V. Vasiliu și V.G. Velculescu. Proceedings of the Third International Congress on Quantum Electronics, Paris, Feb, 11-15, 1963. [Edited by] P. Grivet, N. Bloembergen
  • La realisation d’un laser a CO2, Ion I. Agârbiceanu, A. Agafiței, L. Blănaru, V. Drăgănescu, I.M. Popescu, V. Vasiliu, Rev. Roum.Phys. 13 (2), 175-177, 1968.
  • Metode optice ale spectroscopiei hertziene, Ion I. Agârbiceanu, Ion M. Popescu, Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1970.

Memorii[modificare | modificare sursă]

Omagieri[modificare | modificare sursă]

Portretul fizicianului Ion I. Agârbiceanu pe o marcă poștală, cu valoarea nominală de 8 lei, emisă în 2016 de serviciile poștale ale României.

Filatelie[modificare | modificare sursă]

În 2016 serviciile poștale ale României au pus în circulație o marcă poștală, cu valoarea nominală de 8 lei, pe care este gravat portretul fizicianului și mențiunea: „Ion I. Agârbiceanu (1907-1971) Realizatorul primului laser românesc”.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Personalități românești ale științelor naturii și tehnicii, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1982.
  • Petru Costinescu, Nicolae M. Mihăilescu, Mihai Olteneanu, Inventatori români, ed.I/II, Editurile AGIR/OSIM, București, 1999-2000.
  • D. Mihalache și A. I. Nicolin: Fizica din România la Centenarul Marii Uniri. Părinții Fizicii Moderne, Curierul de Fizică, Nr. 83, 2018, pp. 14–15.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]