Ion Barnea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ion Barnea
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat2004 (90 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric
istoric de artă
arheolog
muzeolog[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba franceză[5] Modificați la Wikidata
Membru de onoare al Academiei Române

Ion Barnea (n.  – d. 2004[1][2][3][4]) a fost un istoric de artă bisericească și un arheolog român, membru de onoare al Academiei Române. A fost un istoric preocupat de cercetarea monumentelor paleo-creștine din România. A publicat rezultatele a numeroase descoperiri arheologice din fostul teritoriu al Daciei. Cercetări în domeniul arheologiei și istoriei Scythiei Minor din epoca română târzie și cea bizantină (sec. IV-XII) ; săpături la Garvăn-Dinogetia, Isaccea-Noviodunum, Basarabi și Adamclisi. Contribuții și în domeniul sigilografiei. [6] De asemenea, a fost tatăl profesorului și arheologului Alexandru Barnea.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Prin studiile universitare la București apoi, în 1940, doctoratul la Atena sub conducerea marelui savant G. A. Sotiriou, în limba greacă, cu tema altarului paleocreștin, Ion Barnea a devenit cel mai mare specialist în arheologie creștină din România și din sud-estul Europei. S-a adăugat experiența câștigată la Roma ca bursier (1941-1942) al Academia di Romania și apoi specializarea la Berlin (1943-1944). Revenit în țară, a devenit membru al Muzeului Național de Antichități (MNA), cu cercetări arheologice la fortificația romano-bizantină Dinogetia (din 1946).

MNA, din 1956, devine secție a noului Institut de Arheologie al Academiei Române, unde Ion Barnea și-a continuat activitatea chiar și după pensionarea forțată la doar 62 ani, în 1975. În 1968 i s-a incredințat conducerea cercetărilor arheologice de la complexul roman Tropaeum Traiani (Adamclisi, jud. Constanța), până în 1987.

Între anii 1957-1962 conduce cercetările arheologice de salvare la complexul de biserici bizantine săpate în cretă de la Murfatlar (Basarabi), jud. Constanța.

Ion Barnea a avut marele merit de a fi publicat rezultatele tuturor cercetărilor sale. Singur sau in colaborare a publicat 11 carti, cca 200 studii, 70 recenzii, cronici s. a. în țară sau în străinatate. Printre cărți de remarcat « Les monuments paléochrétiens de Roumanie », Città del Vaticano, 1977, precum și primele două volume din seria « Arta creștină în România », vol. I- sec. III-VI, București, 1979, și vol II- sec. VII-XIII, București, 1981.

Pentru toate aceste merite a fost ales membru de onoare al Academiei Române și decorat de președintele României în 2002 cu Ordinul Național « Serviciul Devotat »în grad de cavaler.

Opere și Contribuții[modificare | modificare sursă]

Colaborator la tratatul de Istoria României, vol. I, București, 1960 ; To palaiohristionikon thysiasterion, Diatribe. En Athenais, 1940, 227.

Dinogetia, I Așezarea feudalei timpurie de la Bisericula- Garvan, București, 1967, p.409 .

Contribuții la studiul creștinismului în Dacia, în RIR, XIII (1942-1943), 3, p. 31 -42; Relațiile dintre așezarea de la Bisericula-Garvdn și Bizanl în sec. X XII,in SCIV, IX (1953), 3-4, p. 641-671.[6]


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Ion Barnea 
  2. ^ a b Ion Barnea, opac.vatlib.it 
  3. ^ a b Ion Barnea, Catalogue of the Unione Romana Biblioteche Scientifiche 
  4. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  5. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  6. ^ a b Stefan Stefanescu, Stefanescu (). Enciclopedia istoriografiei romanesti. Stiintifica si enciclopedia. p. 46. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]