Ioana a Portugaliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioana a Portugaliei
Date personale
Născută20 martie 1439
Quinta do Monte Olivete, Almada, Portugalia
Decedată12 decembrie 1475 (36 de ani)
Madrid
ÎnmormântatăMadrid Modificați la Wikidata
PărințiEduard al Portugaliei
Eleanor de Aragon
Frați și suroriCatarina de Portugal[*][[Catarina de Portugal (Portuguese Infanta)|​]]
Eleonora a Portugaliei
Afonso al V-lea al Portugaliei
Fernando de Portugal, Duque de Viseu[*][[Fernando de Portugal, Duque de Viseu (Portuguese prince)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuHenric al IV-lea al Castiliei
CopiiJoan, regină a Portugaliei
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieconsorte real de Castilla[*][[consorte real de Castilla ((1065-1230) title of the husband or wife of the monarch of the kingdom of Castile)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Aviz
Regină consort de Castilia și Leon
Domnie21 mai 1455–11 decembrie 1474

Joana a Portugaliei (20 martie 143912 decembrie 1475)[1] a fost regină consort a Castiliei ca cea de-a doua soție a regelui Henric al IV-lea al Castiliei. Prin naștere a fost infantă portugheză, ca fiica regelui Eduard al Portugaliei și a soției acestuia, Eleanor de Aragon. S-a născut la Quinta do Monte Olivete, Almada la șase luni după decesul tatălui ei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

La 21 mai 1455 la Córdoba, Spania,[1] ea a devenit cea de-a doua soție a regelui Henric al IV-lea al Castiliei, care și-a repudiat prima soție, Blanche a II-a a Navarei, după 13 ani de mariaj. Henric și Ioana aveau aceeasi bunici materni: Ferdinand I de Aragon și Eleanor de Alburquerque. De asemenea, ei împărțeau și aceeași străbunici paterni: John de Gaunt, Duce de Lancaster. În februarie 1462, la șase ani după căsătorie, ea a născut o fiică numită tot Ioana, care a fost supranumită la Beltraneja din cauza zvonurilor că tatăl ei natural era de fapt Don Beltrán de La Cueva, Duce de Alburquerque.

Henric a expulzat-o pe Ioana de la curtea regală iar ea a mers și a locuit în Coca la castelul susținătorului lui Henric, episcopul Fonseca. Curând, ea s-a îndrăgostit de nepotul episcopului cu care a început o relație din care au rezultat doi fii. Henric a declarat că mariajul său nu a fost niciodată legal și a divorțat în 1468.

După decesul fostului ei soț în 1474, Ioana a promovat dreptul fiicei sale de a acceda la tron, dar a murit la scurt timp după aceea.

Scandalaluri și copii nelegitimi[modificare | modificare sursă]

Înainte de expulzarea de la curte, Ioana a fost criticată că ar fi purtat rochii care expuneau prea mult decolteul, și flirturile ei cu bărbații erau considerate scandaloase. Ioana a fost creditată cu mulți iubiți, inclusiv cu poetul Juan Rodríguez de la Cámara.[2][3] Ioana a avut doi fii gemeni nelegitimi cu Pedro de Castilla y Fonseca, nepotul episcopului Fonseca și strănepot al regelui Petru al Castiliei:

  • Pedro Apóstol de Castilla (30 noiembrie 1468 - ?), căsătorit cu Juana de Mendoza;
  • Andrés de Castilla (30 noiembrie 1468 - ?), căsătorit cu Mencia de Quiñones.

Mai târziu, ea s-a retras la mănăstirea San Francisco din Segovia. A murit la Madrid, la 12 decembrie 1475, la vârsta de 36 de ani.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Charles Cawley, Medieval Lands, Portugal
  2. ^ James Fitzmaurice-Kelly, Chapters on Spanish Literature (A. Constable and Company, ltd., 1908), 74.
  3. ^ James Fitzmaurice-Kelly, A History of Spanish Literature (D. Appleton and Company, 1898), 97.