Ioan Gottlieb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan Gottlieb
Date personale
Născut21 ianuarie 1929
Baia Mare, România
Decedat2 septembrie 2011, (82 de ani)
Iași, România
PărințiVasile Gottlieb[2]
Căsătorit cuCleopatra Mociuțchi[1]
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Etnieevreiască, austriacă
Ocupațiefizician Modificați la Wikidata
Profesor doctor-docent și șef de catedră (fizică teoretică) a Universității din Iași
Președinte al Societății române de graviție și relativitate generală (SRGRG)

Partid politicPartidul Comunist din România
Alma materUniversitatea Bolyai din Cluj
Cunoscut pentruîntemeietor al școlii ieșene de fizică teoretică
Profesiefizician

Ioan Gottlieb (n. 21 ianuarie 1929, Baia Mare – d. 2 septembrie 2011, Iași)[3] a fost un fizician român, evreu transilvănean de origine austriacă[2], profesor universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Biografie[modificare | modificare sursă]

La nașterea lui Ioan Gottlieb, Baia Mare a aparținut României, în perioada 1940–1944 Ungariei, iar din 1944 a revenit României. Familia sa vorbea acasă maghiara și germana. A absolvit școala primară română. Ca evreu, în anul 1944 este internat împreună cu familia la Auschwitz, apoi la Mauthausen și Melk. Este supus unor munci grele și maltratărilor, îndură foamea și frigul. La Melk face parte din grupul de nefericiți, care încarcă în camioane cadavrele ce urmează a fi transportate la Mauthausen. După pierderea tatălui în lagăr, este eliberat la 5 mai 1945 de către americani, care îl hrănesc artificial, salvându-i, astfel, viața. La 14 iulie 1945 este din nou la Baia Mare. Ca urmare a condițiilor de trai din lagăr a încetat să mai crească de la vârsta de 15 ani.

Studiază fizica la universitatea maghiară din Cluj și își dă doctoratul la Universitatea din Iași. Membru PCR. Urmează toate treptele carierei didactice de la asistent, conferențiar, până la profesor doctor-docent și șef de catedră (fizică teoretică) a Universității din Iași. A fost unul din doi șefi de doctorate în domeniul fizicii teoretice în timpul dictaturii lui Ceaușescu. Președinte și animator al Societății române de graviție și relativitate generală (SRGRG).

Creația științifică și didactică, organizatoric-științifică[modificare | modificare sursă]

A fost discipolul profesorului Teofil Vescan. A avut preocupări în domeniul soluțiilor exacte ale ecuațiilor Einstein, a elaborat și a cercetat teorii alternative celei Einsteiniene, l-au interesat problema conservării energiei în relativitatea generalizată și în cadrul teoriilor alternative ale gravitației, teoria gravitației cu torsiune, teoria fractalilor. În anul 1973 a primit vizita profesorului universitar de la Moscova, Arseni Sokolov, președinte al al Comisiei pentru gravitație din cadrul Ministerului Învățămîntului sueprior din URSS. În anul 1981 a participat împreună cu discipolul său, doctorand Dorian Țațomir la Conferința Internațională de gravitație, care a avut loc la Jena, unde a avut, în afară de comunicări, întrevederi cu profesorii Ernst Schmutzer din RDG, Academicianul Iacov Zeldovici, prof. Arseni Sokolov și Dr. Iurii Vladimirov, secretarul Comisiei de gravitație din URSS. Gottlieb a fost unul din doar doi profesori universitari din România, care avea dreptul să conducă doctorate în domeniul gravitației și relativității generale.

Discipoli[modificare | modificare sursă]

ș.a.

Alte informații

  • Are o fiică, Daniela, care locuiește în Israel din anul 1990.

Opera[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Trasee ale memoriei.Goethe Institute Inter nationes. 2003, p. 85.
  • Ralph Hubner, Who is Who in Romania, 2008

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]