Institutul Român de Standardizare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pagina „IRS” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți IRS (dezambiguizare).

Institutul Român de Standardizare (IRS) a fost un institut de stat din România al cărui rol era definirea standardelor.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istoria standardizării în România începe în anul 1924 prin adoptarea Legii 21/1924 pentru persoanele juridice, continuă apoi în 1929 cu adoptarea „Organizației și regulamentului comisiunii norme­lor industriei românești”, și capătă o importanță și mai mare în 1955, prin în­fi­ințarea „Oficiului de Stat pentru Stan­darde și Invenții”[1]. Mai târziu, în 1970, se înființează „Institutul Na­țio­nal de Standardizare”[1]. În 1991 a­ces­ta din urmă aderă la Comitetul European de Standardizare (CEN), iar în anul ur­mător este desemnat ca organ de specialitate al administrației publi­ce centrale[1].

Institutul, care dobândise în timp un patrimoniu considerabil - în primul rând material, în calitate de principal depozitar al expe­rienței tehnice a economiei româ­nești în materie de standarde, a căpătat notorie­tatea inter­nă și internațională cu­venită[1].

În anul 1998 a fost însă înlocuit cu o asociație non-profit - Asociația de Standardizare din România (ASRO), care a a preluat în­tregul patrimoniu al IRS și al Cen­trului Național de Formare și Mana­gement pentru Asigurarea Calității[1].

Mai târziu calitatea de asociație „non-profit” a ASRO a fost contestată în presă[1].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f ASRO, un ONG care ia partea leului dintr-o afacere cedată gratuit de stat Arhivat în , la Wayback Machine., 18 decembrie 2009, wall-stret.ro